Tips på ett effektivt skavsårskydd

Hej alla,

Har läst lite runt på forumet här men inte sett den metod som jag beskriver nedan för att både förebygga och lindra smärtan från skavsår på hälen och jag tänkte därför tipsa er om den.

Lite bakgrund:
Vad jag har förstått (mest utifrån egen erfarenhet och logik) är att de tre mest avgörande faktorerna för uppkomsten av skavsår är tryck, rörelse och friktion. Jag skulle till och med vilja generalisera att tar man bort någon av dessa så har man helt eliminerat risken för skavsår. Anledningen varför man får skavsår på just hälen beror t.ex. på att hälen brukar röra sig mkt i skon (samtidigt som man har kontakt med hälen och skon). Skons utformning i förhållande till fotens är därför av betydelse för faktorerna "tryck" och "rörelse". Om man har problem med skavsår i en viss sko kan man därför mest bara påverka friktionen (eller effekten av den).

De två vanligaste sätten att förebygga och lindra smärtan från skavsår är därför att antingen använda Compeed eller Leukoplast (alt. Elastoplast som tydligen är ännu bättre, läste jag på nån annan tråd här). Dessa lindrar effekten av själva skavet (friktionen), som nu sker mellan plåstret och skon och inte mellan skon och hälen (via några lager strumpor förstås). Men ett stort problem med framförallt Compeed är att trycket kommer att öka ännu mer eftersom den bygger på huden ytterligare med ca en mm.

Minskning av friktionen är en annan lösning. Sätt din fot i en plastpåse och smörj in hälen med vaselin så skall du få se att det blir mkt svårt att få skavsår. Denna metod är dock inte särskilt skön.

En bättre lösning:
Klipp en bit av en plastpåse till samma form och storlek som det område som du vill skydda från skavsår. Lägg denna bit på klistersidan av bred Leukoplast (alt Elastoplast), stryk på lite salva av valfri sort (t.ex läppbalsam fungerar bra) på tejpen och fäst sedan den med plasten mot det utsatta området förstås. Förstärk ev. med ett lager tejp till. Med den här metoden tar man bort en stor del av friktionen specifikt för det utsatta området utan att bygga på för mkt tjockleken (som ökar trycket).

Detta fungerade över förväntan bra för min flickvän som på sin första fjällvandring hade problem med sina hälar. Så länge hon använde den här metoden hade hon ingen känning alls i hälen. Under en dagsvandring glömde hon bort att tejpa hälen med denna metod och skavsåret var ett faktum. Fortsatt användning av den här metoden tog dock nästa bort all besvär från skavsåren.

Har inte läst om denna metod i någon annan forumtråd om skavsår här så jag vill bara tipsa om den (har någon annan använt sig av en liknande eller finns det beskrivningar av den på nätet nånstans som jag har missat?). Skulle vara kul att höra hur denna metod fungerar för andra personer, om nån är villig att testa den (eller använder den redan)?

Tack för mig,
Petri
 
Har jag förstått dej rätt Petri? Salva närmast huden,sen plastpåse,sen leukoplast med leukoplast över som håller det på plats.
 
Din metod fungerar säkert bra!

Själv vandrar jag i ett par Meindl Island Pro kängor med Goretex-foder. Cirka en vecka innan jag ska ut på vandring brukar jag varje kväll smörja in mina fötter med Apotekets CCS Fotvårdssalva. När fötterna är smorda så tar jag på mig ett par tunna syntetsockor som jag fortsatt har på mig när jag sover. (Strumporna är på för att inte kladda ner sovutrustningen).
Fotvårdssalvan får då tid att verka över natten och fötterna blir mjuka och smidiga. Fötterna motstår då skav mycket bättre. Denna metod fortsätter jag med varje kväll under vandringen också.
Under vandringen har jag således välinsmorda fötter + ett par jättetunna nylon ankelsockor av dammodell närmast foten + ett par tunna Bridgedale Coolmax utanpå + Meindl-kängorna. Resultatet är inga som helst skavsår !!!
 
jag tror i grunden på förebyggande vård av fötterna och kontinuerligt underhåll under vandringen, detta har funkat för mig i åratal.. men det är nog så att vissa har "problem" fötter och då räcker det inte med vård och underhåll.. då måste man laborera med sko modeller, strumpor, smörja, plast och tejp.. det finns nog ingen universal regel som löser alla problem men det kan omöjligt bli sämre av förebyggande och underhållande vård av fötterna.
 
Den bästa lösningen: Köp rätt sko.
Usch! Jag förstår att det luktar messershmidt lång väg, men jag kan inte låta bli.
I åratal har jag gått och funderat på bästa lösningen vad gäller skoskav. Tro mig: Jag har provat "allt" och ändå vandrat 25 år i fjällen med små eller ibland stora skavproblem.
Sen bytte jag sko och alla problem försvann. Jag behöver inte längre tejpa förebyggande och jag sparar flera grams packning när jag lämnar compeed-asken hemma.
Nej, jag tänker inte berätta vilket skofabrikat jag hade tidigare och inte heller vilket jag använder numera. Jag är medveten om att skovalet är mycket individuellt. Jag vill bara propagera för att ta sig tid och åter tid, prova mängder med skor. Kängspecialisten i Stockholm måste vara perfekta stället.

HåkanF
 
Jag har förbryllande fötter som ibland är grymt kinkiga, ibland inga problem alls.
Förutom kängorna/pjäxorna såklart, så tycker jag mig även märka skillnad på typen av terräng och hur intensivt man vandrar.
Dagsturer i sydeuropeiska sommarberg, ofta brant/topptur, sliter hårt på hälarna att börja med en halv dag uppför som det ofta är. Och sommarvarmt.
Längre turer i svenska/norska fjäll, mer plattvandring, snällare mot fötterna. Möjligen mer packning/lägre tempo också.

Ett par ingångna Asolo-kängor ger ena gången inga problem alls, behöver inte ens tejpa fötterna. Nästa gång, problem efter några timmar bara.
Samma sak med rando-pjäxorna, en vecka på långtur och relativt flackt, inga problem. Nästa gång, brantare dagsturer/mer skråande, köttiga fötter.

Strumporna är såklart också viktiga. Men lika förbryllande. Ibland känns det som tunn strumpa är det optimala. Nästa gång känns det som jag vill ha tjock, eller två par, för att fylla ut skon mer. Smala platta låga fötter, ofta är skorna för rymliga för mig.

Håller med -Patric- , en del av oss har "problemfötter" som bromsar oss, andra kan gå hur långt som helst! :)
Men gamla tips om att remma upp skorna/vädra fötterna vid rast, och ha extra strumpor att byta med under dagen, är nog andra bra saker att testa.
 
Jeg er akkurat som Monica, den ene dagen kan jeg få en enorm blåsa av å gå 10 minutter. En annen dag kan jeg gå 5 timer uten en eneste blåsa. Det er veldig individuelt.

Men en ting som jeg faktisk tror hjelper veldig bra, det er å gå med staver. Det avlaster vekten på føttene og man får en grei og stabil gange. Gikk selv 10 mil i sommer med mine vanlige fjellsko og staver uten en eneste blåse. Har også gått en 2 timers tur uten staver og fått en stor blåse i samme skoene :)
 
puder

Hej. Själv har jag med mig tape och Compeed som reserv att ta till när jag börjar få känning.
Jag föredrar att till en början försöka klara mig med vanligt bebispuder som både tar upp fukt och minskar friktion, men utöver det är det viktigt att ha gått i kängorna oavsett vad man har för kängor, för det handlar lika mycket om att fötterna skall vänja sig som när man jobbar och gräver med spade mer än man brukar ( då får man blåsor till och med om man har handskar), men efter ett tag har huden anpassat sig och klarar större påfrästningar.
Sedan är det viktigt att vara noga med val av sockar, ta pauser ofta och lufta fötterna och eventuellt byta sockar. Med det upplägget klarar man sig länge utan att "klista" något på fötterna, som bara innebär klisterrestar och ytterligare skarvar, särskilt om man inte får till tejpningen bra från början.
Puder är dessutom bra att ha i skrevet mot infanterield.
Ubbe
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Keep_walking Marsfjället - tips på rutt Fjällvandring 3
stormfrog Tips på hur jag tar båda Sytertopparna bäst i följd? Fjällvandring 1
Get1 Första Sarekturen! tips och åsikter på planerad rutt. Fjällvandring 47
JohannaO Tips på tältplats Vallbo-Anarisstugan-Lunndörren-Vallbo Fjällvandring 8
sanoj89 Tips på vandring 3-4 dagar som nås med bil från Göteborg? Fjällvandring 2
ybe Tips på turer kring Abisko slutet av juni? Fjällvandring 4
Elvah Vad bräcker Rapadalen The Dark Side? Ge mig tips på ställen folk inte vill till Fjällvandring 26
sebsts Tips på vandringsrutter 7-14 dagar i Norge, Juni/Augusti Fjällvandring 9
mrty tips på 2-4 nätters fjällvandring med fiske? NORGE Fjällvandring 4
HanSolo Tips på 3-4 nätters fjällvandring med barn? Fjällvandring 10
GezaX Abisko i slutet på september TIPS? Fjällvandring 1
Jockan Tips på en 3-4 dagars vandring kring Abisko, Riksgränsen osv Fjällvandring 1
Hefigu Unna Allakas, men sen? Tips på rutt... Fjällvandring 8
Sewen Lofsdalen - tips på dagsturer med barn Fjällvandring 2
coverman Önska tips på dagsturer kring Abisko för nybörjare. Fjällvandring 8
Wwiddan Tips på rundvandring i Jämtlandsfjället Fjällvandring 9
sauln tips på 2-3 dagar vandring från grövelsjön Fjällvandring 6
Töre Söker tips på rutt nära Helags Fjällvandring 12
pal2 Tips på fjällsemester - Vart? Fjällvandring 14
Tobias.H Padjelantaleden - Tips på alternativa rutter Fjällvandring 3
Terhol Tips på en rundtur i Norrbotten Fjällvandring 1
ut_och_njut Två nätter på fulufjället. Tips sökes Fjällvandring 0
stormfrog Tips på vandringsleder i/runt Laponia UTANFÖR nationalparkerna? Fjällvandring 9
Struensee Tips på bekväm fjällresa med 10-månaders barn Fjällvandring 9
Lunkan90 Tips på förstavandring Fjällvandring 7
Sl96 Fjällvandring alternativa rutter Abisko - Nikkaloukta eller tips på andra rutter Fjällvandring 21
Groberg Tips på vandring, ev. sällskap. Fjällvandring 4
Claes_H Tips på fyrdagarstur runt Fulufjället? Fjällvandring 2
Moga Fjällvandring varierad natur, tips på sträcka/led? Fjällvandring 5
Christoffer_123 Tips på 4-5 dgr laponia Fjällvandring 3
Ekan94 Tips på fjällvandring Fjällvandring 21
Tarekfb Tips på område för fjällvandring i augusti, tält & folktomt? Fjällvandring 3
stormfrog Tips på kortare vandring i Lappland med hund? Fjällvandring 5
Helena Bergman Tips på rutt Åre - Gäddede m FÅ VÄGAR Fjällvandring 6
tinyvaldemar Tips på fint hus för vandring Fjällvandring 3
tinab66 Tips på "Stugvadnring" norr &/eller väster om Abisko/Riksgränsen Fjällvandring 6
Lunkan90 Tips på regnjacka för fjällvandring Fjällvandring 10
Essexblue Tips på tältplatser Anarisfjällen Fjällvandring 0
veni Tips på en Rundtur i Rondane NP Fjällvandring 9
Jocke434 Tips på turer runt rapadalen i Sarek Fjällvandring 3
Sällan Tips på vandring i Finse och skor Fjällvandring 2
sellanboy Tips på rundvandring i Sarek Fjällvandring 1
TNFlimejuice Sarek - Tips på rutt? Fjällvandring 1
Andieb Tips på tältplats i Sogndal och Jotunheimen Fjällvandring 0
malhoi Tips på vandringsturer för nybörjare sökes Fjällvandring 4
kötte Tips på rundtur Abisko Fjällvandring 6
mewaan Tips på turer Fjällvandring 4
Lunkan90 Tips på vandringssträcka Västerbotten/Norrbotten Fjällvandring 5
ntnhln Tips på snabbtillgängligt högfjäll/topp Åre/Bydalen? Fjällvandring 6
oscarthegrey Tips/synpunkter på vandringstur i Kebnekaisefjällen! Fjällvandring 5

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.