Tips för skor/kängor och annan utrustning

Tjenare

Jag har läst några forumtrådar om skor och kängor, men vet inte hur bra vanliga "vandrarkängor" passar i mitt fall, så jag skriver en ny tråd för säkerhets skull.

Om ungefär en månad ska jag och en kompis iväg till Jämtlands skogar (närmare bestämt för att vandra, bo i tält och fiska under en veckas tid. Vi kommer ha en sommarstuga att utgå ifrån, men hoppas spendera i alla fall några dygn ute i skogen, och kanske till och med leva på lite egenfiskad fisk! För säkerhets skull tar vi nog dock med oss mycket falukorv

Jag växte upp nära naturen uppe i Norrbottens kustland (närmare bestämt Luleå), så helt vilsen är jag inte angående fisketurer och skogsvandringar, men det var några år sedan senast, och första gången jag ska vara ute en hel vecka.

Nu undrar jag vilka skor/vandrarkängor man kan behöva för en sådan resa. Jag föredrar alltid kvalité före "genvägar" och har ingenting emot att vårda mina ägodelar. Ett par kvalitétsskor håller väl nästan för alltid, eller hur? Om man tar hand om dem på rätt sätt alltså.
Frågan från min sida är främst: vi kommer vandra en del, så ett par stövlar går väl bort? Det är vandarkängor (med högt skaft) som gäller va? Däremot kanske det är lite väl dyrt att köpa ett par skor för 3000 kr, för sin första tur.

Vad behöver man mer? Vi har tält, kniv, spritkök, god whisky, ryggsäckar, flug/kastspö, några spinnare (ingen av oss är direkt fiskeproffs), och jag tänkte knyta några flugor. Senast jag gjorde det var vid 14-årsåldern, men det är mest "för kul" jag har med mig flugspöet, jag förväntar mig inte få något.

Vadarbyxor verkar inte så väldigt dyrt (hittade ett par i neopren för 900 kr), men jag känner att det kan vänta tills några resor senare, och att jag först ska se om jag fastnar och blir biten av "vildmarksmyggan".

Jag tar gärna emot alla sorters tips! Gällande vad som helst inför en sådan här resa alltså!
 
Inga svar har du fått. Troligen för att folk förväntar sig den sedvanliga lååånga diskussionen om skodon;)

Sovsäck och liggunderlag behövs. En liten lampa kan vara bra i stugor. Finns gott om packlistor, utrustningslistor om du söker.

Jag vet inte hur terrängen ser ut dit ni ska. Men stövlar har många vandrat i under många år. Fungerar idag också. Bra om mycket blötmark i området. Se till at de inte är för sladdriga och mjuka i fotdelen utan har lite stadga. Komplettera med stugskor; sandaler eller gympaskor.

Trekkingskor kan fungera.

Låg- och högskaftade kängor fungerar.

Själv tycker jag det mesta allround för skandinaviska fjäll är ofodrade kängor utan membran, typ Jörnkängor eller Lundhags, dvs. med cellgummidel i foten. Andra föredrar annat. Gå och ta en titt hos t.ex Kängspecialisten, Naturkompaniet, Playground och se vad du tycker verkar passa dig. Jämför med stövlar.

Raskesven
 
Kängdiskussionen är ett monster men jag gillar Lundhags. Har själv ett par Synchro Mid som är dyra, 3550 kr gav jag, med det finns billigare modeller. De här känns som att jag kommer att ha dem tills jag är pensionär. Jag hade ett par Meind Island Pro som också var bra men membranet var färdigt efter 6 år så de började läcka och jag bytte till Lundhags då nya Island inte satt bra på min fot (dåligt hälgrepp).

Om ni har sommarstuga att utgå ifrån och inte är beroende av att gå grymt långt och länge med tung packning så funkar säkert stövlar också så kan du spara pengar. Jag brukar själv gå med vadarbyxor och vadarkängor när jag flugfiskar. Inte alls lika stabilt som kängor men med lite packning kan man ju nästan lika gärna ha tennisdojjor om man inte bryr sig om att bli blöt.
 
Senast ändrad:
Kängor är troligtvis det som fungerar bäst. Jag gillar lundhags kolla på Scout om du inte behöver så stabila kängor annars syncro om du vill ha något stabilt och har råd.

Kika gärna på min blogg där har jag en längre artikel om att välja kängor. Kanske inte med så konkreta tips men mycket tankar: http://www.greenandfree.se/
 
Kängor är troligtvis det som fungerar bäst. Jag gillar lundhags kolla på Scout om du inte behöver så stabila kängor annars syncro om du vill ha något stabilt och har råd.

Kika gärna på min blogg där har jag en längre artikel om att välja kängor. Kanske inte med så konkreta tips men mycket tankar: http://www.greenandfree.se/

Och de fungera bra att bara ta ur kartongen och gå i? Han skall i väg om 1 mån, och hinner inte gå in dem alls.
 
Tack för tipsen! Jag ska nog gå runt i några butiker och se vad jag hittar för passande. Ett par stövlar skadar ju aldrig att ha, och är nog definitivt något jag behöver om jag ska fixa där det är lite blött. "Stugskor" var ett bra tips, det ska jag komma ihåg! Det är lätt att man fokuserar så mycket på det "praktiska" och rejäla, att man glömmer bort att tänka på det "bekväma" =)
 
I det gröna

krävs det blöta för att hålla det grönt!
Kängor i all ära, min dotter fotograferade en del av min samling innan hon döpte om mig till tusenfotingen pappa..... Men alla krävde de att gås in. Enkla ofodrade torkar bäst....
Som många här går jag jag helst i lågskor. Nuförtiden finns det både neopren och GTX strumpor.
Jag gillar fotriktiga sandaler inomhus...
Gummistövlar har jag alltid i bilen och vid ytterdörren...Kängorna i garderoben.
Praktiskt och komfortabelt är modellen, då vill man göra det en gång till.
I sommarnatten behövs näppeligen ljus men väl frampå hösten, vattentät pannlampa rekommenderas.
I övrigt verkar det mesta vara tänkt för.
Ha en god tur!
 
Jag ska inte ge mig in i vad ni ska ha på fötterna; det beror väldigt mycket på hur det ser ut där ni ska gå/fiska, hur långt ni tänkt gå m.m. I princip funkar väl det mesta och om ni har en stuga att utgå från så har ni ju bra möjligheter att torka upp grejer om det blir blött. På mina fiskeresor har jag alltid vadare och vadarkängor med mig, samt en lätt sko. Ofta blir det dock ändå så att jag går omkring en hel del i vadarna och här kommer jag till det som jag tänkte med det här inlägget, nämligen att bestämt avråda från neoprenevadare. Neoprenvadare funkar för relativt stillastående fiske i kallvatten; jag har själv använt neoprenevadare en hel del när jag fiskat havsöring på sydkusten i januari, februri, mars. För fjällfisket då man ofta rör på sig en hel del, då solen kan steka på ordentligt och då man vill hålla nere vikten i packningen lämpar sig neoprenvadare dåligt. Då är det bättre att lägga några extrakronor och satsa på ett par andasvadare.

När det gäller flugvalet så satsa på en "standardsetup" med några varianter och stadier av natt- och dagsländor det klarar ni er långt på.
 
Och de fungera bra att bara ta ur kartongen och gå i? Han skall i väg om 1 mån, och hinner inte gå in dem alls.

Det beror på hur känsliga fötter han har och hur kängorna passar. Lundhags har blivit bättre och det går ofta ganska snabbt att få en ok passform. Jag blötte mina Scout ordentligt med ljummet vatten och gick drygt en timme. Efter det satt kängorna helt ok, visst de är skönare nu men en bra passform och inga skavsår. Någon timme då och då hinner man nog med... Tejpa ordentligt om man är osäker.
 
Ett par halvhöga kängor funkar fint vid det mesta fiske.
Själv kör jag Haglöfs läder/goretex.
Man ska inte tro att goretexen håller en torr någon längre tid,
når man haft kängorna ett tag så är infettning det ända som motstår väta.
 
Vad behöver man mer? Vi har tält, kniv, spritkök, god whisky, ryggsäckar, flug/kastspö, några spinnare (ingen av oss är direkt fiskeproffs), och jag tänkte knyta några flugor. Senast jag gjorde det var vid 14-årsåldern, men det är mest "för kul" jag har med mig flugspöet, jag förväntar mig inte få något

Ett första hjälpen-kit?
...glöm inte att berätta för något vart ni åker.....OM det skulle gå snett!
 
Trekkingskor kan fungera.

Låg- och högskaftade kängor fungerar.

Själv tycker jag det mesta allround för skandinaviska fjäll är ofodrade kängor utan membran, typ Jörnkängor eller Lundhags, dvs. med cellgummidel i foten. Andra föredrar annat. Gå och ta en titt hos t.ex Kängspecialisten, Naturkompaniet, Playground och se vad du tycker verkar passa dig. Jämför med stövlar.

Raskesven

http://www.haglofs.se/prd/prd.asp?nid=1130&CatNr=470&lang=sv&nid2=1234

Jag funderar på någon av de där (kanske för att Haglöfs känns som ett "tryggt märke"), men vet inte om jag behöver höga eller låga skaft. Jag ska definitivt kolla upp och jämföra med Lundhags.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Sällan Tips på vandring i Finse och skor Fjällvandring 2
Keep_walking Marsfjället - tips på rutt Fjällvandring 3
stormfrog Tips på hur jag tar båda Sytertopparna bäst i följd? Fjällvandring 1
Get1 Första Sarekturen! tips och åsikter på planerad rutt. Fjällvandring 47
JohannaO Tips på tältplats Vallbo-Anarisstugan-Lunndörren-Vallbo Fjällvandring 8
sanoj89 Tips på vandring 3-4 dagar som nås med bil från Göteborg? Fjällvandring 2
ybe Tips på turer kring Abisko slutet av juni? Fjällvandring 4
Elvah Vad bräcker Rapadalen The Dark Side? Ge mig tips på ställen folk inte vill till Fjällvandring 26
sebsts Tips på vandringsrutter 7-14 dagar i Norge, Juni/Augusti Fjällvandring 9
mrty tips på 2-4 nätters fjällvandring med fiske? NORGE Fjällvandring 4
HanSolo Tips på 3-4 nätters fjällvandring med barn? Fjällvandring 10
GezaX Abisko i slutet på september TIPS? Fjällvandring 1
Jockan Tips på en 3-4 dagars vandring kring Abisko, Riksgränsen osv Fjällvandring 1
Hefigu Unna Allakas, men sen? Tips på rutt... Fjällvandring 8
Sewen Lofsdalen - tips på dagsturer med barn Fjällvandring 2
coverman Önska tips på dagsturer kring Abisko för nybörjare. Fjällvandring 8
Wwiddan Tips på rundvandring i Jämtlandsfjället Fjällvandring 9
sauln tips på 2-3 dagar vandring från grövelsjön Fjällvandring 6
Töre Söker tips på rutt nära Helags Fjällvandring 12
pal2 Tips på fjällsemester - Vart? Fjällvandring 14
jojjebros Har gått Abisko-Nikkaluokta två ggr. Vart ska jag nu? [Råd och tips] Fjällvandring 21
berekson Hösthelg Skäckerfjällen (eller andra tips?) Fjällvandring 0
Tobias.H Padjelantaleden - Tips på alternativa rutter Fjällvandring 3
Terhol Tips på en rundtur i Norrbotten Fjällvandring 1
ut_och_njut Två nätter på fulufjället. Tips sökes Fjällvandring 0
Jojosurf Tips vandring under vecka 44 år 2021 (okt/nov)? Fjällvandring 2
GåMotKrysset Sarek tips Fjällvandring 6
stormfrog Tips på vandringsleder i/runt Laponia UTANFÖR nationalparkerna? Fjällvandring 9
Struensee Tips på bekväm fjällresa med 10-månaders barn Fjällvandring 9
Framskr_ida Tips fjällvandring 5-10 dagar stugor, ev Padjelanta Fjällvandring 4
Östregård Tips och råd kebnekaise? Fjällvandring 24
Lunkan90 Tips på förstavandring Fjällvandring 7
Sl96 Fjällvandring alternativa rutter Abisko - Nikkaloukta eller tips på andra rutter Fjällvandring 21
Rudholm Tälta i Arjeplogtrakten, tips? Fjällvandring 7
Groberg Tips på vandring, ev. sällskap. Fjällvandring 4
Claes_H Tips på fyrdagarstur runt Fulufjället? Fjällvandring 2
Moga Fjällvandring varierad natur, tips på sträcka/led? Fjällvandring 5
mojson Tips! Kvikkjokk eller Abisko Fjällvandring 2
Christoffer_123 Tips på 4-5 dgr laponia Fjällvandring 3
sweculpepper Kort fjälltur , 2 dagar, 1 tältnatt, tips Fjällvandring 12
Ekan94 Tips på fjällvandring Fjällvandring 21
Tarekfb Tips på område för fjällvandring i augusti, tält & folktomt? Fjällvandring 3
ABergstrom Vandring kring Kiruna 4nätter. Tips! Fjällvandring 6
stormfrog Tips på kortare vandring i Lappland med hund? Fjällvandring 5
Helena Bergman Tips på rutt Åre - Gäddede m FÅ VÄGAR Fjällvandring 6
tinyvaldemar Tips på fint hus för vandring Fjällvandring 3
Karolina86 Tips! Fjällvandring 8
CeciliaHG vålådalen-gåsen-helags-vålådalen. tips? Fjällvandring 9
tinab66 Tips på "Stugvadnring" norr &/eller väster om Abisko/Riksgränsen Fjällvandring 6
Neae Tips gällande stugor Fjällvandring 4

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...