Tips behövs för nybörjarfamilj med femåring.

Vi är en familj som funderar på att spendera mer tid i fjällen och skulle gärna vilja ha lite tips och råd från mer erfarna då vi själva verkligen är nybörjare. Vi bor i Umeå men har släkt kring Skellefteå och innåt landet vilket har gjort det tidigare naturligt för oss att ibland ta bilen via Silvervägen mot Norge. Har då sett att det går fina vandringsleder direkt från bilvägen på ett par ställen nära gränsen och blivit peppade att prova på att göra lite dagsturer och kanske på sikt övernattningar på fjället. Hur ska man börja och vad ska man tänka på? Har haft lite planer på att åka upp till Jäkkvikk och sedan utgå därifrån eller alternativt ifrån vandringslederna från vägen vid gränsen. Vi vore jätteglada för tips på kortare, bra vandringsleder i dessa trakter eller norrut som är lämpliga för nybörjare med barn.

Sedan när det kommer till packning och utrustning känns det som en djungel just nu. Förra året köpte vi en ryggsäck (Haglöfs Matrix 50) och lånade den andra, köpte ett enklare tält (MacKinley för tre pers), rejäla sovsäckar, ett spritkök och okej liggunderlag. I år har vi köpt en till ryggsäck (Lundhags V8) så att vi har en var och funderar på vad annat vi ska prioritera. Vill ju inte köpa bara för att köpa och det känns som om det finns en uppsjö av saker och att vi redan vet att vi har en tendens att packa för mycket. Hur ska vi tänka när det gäller kläder och skor? Vad är en bra, normal bas att ha med som räcker för en kortare tur? Vad är okej priser för nybörjare som kanske inte är ute så många gånger per år? Är iofs ganska ofta ute i naturen rent allmänt.

Vore som sagt jättetacksamma för tips på vandringsleder, guidade turer, utbildningar för nybörjare, packningstips, utrustningstips och andra erfarenheter som kan vara bra att ta del av.

Bästa hälsn,

Maria
 
Kan tillägga att jag verkligen gärna vill ha tips på ledarledda turer som lämpar sig för barnfamiljer i de lappländska fjällen. Har googlat en massa men bara hittat sådana turer söderut. Om någon har erfarenhet av en bra ledarledd tur där barn var välkomna så tipsa mer än gärna!
 
Utgå från stuga eller eget basläger är jättebra.
Vid användande av eget basläger är det ett stort plus om man kan ordna en regn- och vind-skyddad plats där man kan laga och äta sin mat "ute" och samtidigt kunna se och höra vad som sker runt lägerplatsen även om regnet öser ner. Ta med något litet sällskapsspel. Grilla eller baka något är populärt.
För en femåring så är det mesta intressant. Gör exkursioner med kikaren och titta efter fåglar eller andra djur. Kolla in växter och småkryp i närområdet. Gör en toppbestigning och ät en medhavd lunch. Ta ett dopp i en liten sjö eller prova fiskelyckan. Leta efter vackra eller konstiga stenar eller träbitar. Har man möjlighet att ta med eller hyra en kanot, kan man paddla ut till någon ö i en sjö och leva Robinsonliv för en dag eller två. Den egna fantasin är väl egentligen den enda begränsningen. Uruselt väder kan väl möjligen vara en annan begränsningsfaktor.
Vill man hellre vandra så är det inga problem om barnet är motiverat och etappernas längd blir anpassade efter barnets ork, vilket torde vara självklart.

När det gäller utrustning så är väl säkert det mesta ni redan använder när ni är ute i hemområdet, användbart även i fjällmiljö. Ska ni bo i tält eller eget upprättat basläger så skulle jag rekommendera att ta med kläder som är så snabbtorkande som möjligt. Glöm inte mössa och vantar!

Det finns massor att läsa på forumet i ämnet. Använd sökfunktionen och läs så mycket ni orkar!

God tur!
 
Kan bara hålla med om baslägervarianten. Eller att bara flytta lägret ett par gånger med dagsturer emellan. Ta god tid till upplevelser, lek i bäcken, titta på myror mm. Förklara och berätta för barnen vad ni ser: För länge sedan var det en massa is här som gjorde de här ränderna i berget. Lagom komplicerade förklaringar som väcker nyfikenhet.

Skall försöka ge lite tipps i utrustningsdjungeln. Förutom säkerhetsutrustning (första hjälpen och ett litet reparationskit) skall man bara ha med det man faktiskt tror kommer till användning. De där bra att ha grejerna är nästan alltid onödiga. Unna er dock att ta med saker som är till upplevelser och inte bara mat och sova. Kikare, lupp, någon fältbok, barnkniv, kamera etc. Ryggor verkar ni ha vettiga. Den nästa stora investeringar är skor/kängor/stövlar. Ryggsäck och skor är de två viktigaste investeringar där få kompromisser kan göras. Har man ont i ryggen eller stora skavsår är allt förstört. Skall ni högt eller sent på säsongen bör barnen ha vinterstövlar med och rejäla sockor. Annars gummistövlar med plats för sockor. Själv föredrar jag kängor framför stövlar, men det är en smaksak. Plats för en tunn syntet/yllestrumpa och en socka.
För att inte bära med sig en massa kläder skall de man har kunna användas i de flesta väder. Vi vuxna klarar oss ledigt en vecka med det vi har på kroppen förutom underkläder. Att byta underställströjan och sockor efter ett par dagar är dock skönt. (Byt alltid till sovsockor till natten) Barnen blöter lättare ner sig, och det skall de få göra, så där behövs minst ett byte. Snabbtorkande kläder och lite diskmedel klarar eventuella olyckor.
Termounderställ ylle eller syntet. Små barn som bärs och sitter still definitivt ylle. Barnen fixar vanliga underbyxor, men för oss vuxna som svettas mera: syntet eller ylle. Infanteribrand pga svettiga bomullskalsonger är ingen lisa. Fältbyxor i något andande material typ bomull/polyester. Snabbtorkande och extra par till barnet. Går att få tag på för barn. Microfleece eller tunn ylletröja. Öppningsbar i halsen. Förstäkningsplagg i ylle eller fleece. En vindjacka och ett regnställ. Galon till de minsta och andande till de som går själva. Keps/hatt, mössa, vantar, halsduk, myggnät och barnvänlig myggmedel. Thats it! Reglera efter vädret och aktiviteten. Priser är svårt att ge råd om, men de flesta kläder använder ni ju till dagsturer och utevardag. Du bor ju ändå i Ume. Satsa på kvalitet, det lönar sig i längden. Behöver dock inte vara utrustning för Himalayaexpiditioner.

Satsa på att kunna laga riktig mat ute. När det gäller frystorkat får jag citera Crocodile Dundee: You can live on it, but it taste like shit! Det lockar definitivt inte barn. Gasbrännare till stormköket och en påse med köksprylar (stekspade/smörkniv, bestick, liten visp, socker, salt, kryddor, burköppnare, liten skärbräda). Ta gärna tid att laga riktig lunch om ni inte är på språng, då fungerar nudlar och varma koppen. Middagen brukar jag ha som gastronomisk höjdpunkt. Den får ta lite längre tid. Nybakade hällkakor, pizza, soppa på torkade grönsaker etc. Och efterätt varje dag. Nyttig kan man vara hemma.

Bon Voyage!

Anders
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Linda G Öluffa i Stockholms skärgård med barn i sommar - vilka tips har ni till oerfarna? Barn och friluftsliv 15
Kotten82 Porta potti i tält, samt tips önskas om tältning Barn och friluftsliv 7
Mambora Tips på Tält för familj på 5? Barn och friluftsliv 6
Nikonist Sommarcamping med barn, tips? Barn och friluftsliv 5
Askel Tips på tur i Glaskogen Barn och friluftsliv 7
klqrq Tips för att få barnen att gå :) Barn och friluftsliv 22
serenade Vill ha tips på fjällvandring med 2 barn?? Barn och friluftsliv 6
Concor01 Bohusleden med barn, tips på etapper sökes!! Barn och friluftsliv 2
Cechol Tips mottages! Fjällen i slutet av maj?? Barn och friluftsliv 10
jonassthlm Tips på fjäll Barn och friluftsliv 12
Skidgalen Behöver tips för vandring med 1,5 åring på Kanarieöarna. Barn och friluftsliv 4
schis Behöver tips på presenter till ett aktivt par som snart blir föräldrar Barn och friluftsliv 11
jenny_maria Jag blir tokig, hjälp mig med tips på bra bärstol!!! Barn och friluftsliv 46
Mikkel.Orstedholm Tips önskas: tälta med barn i Stockholms Skärgård? Barn och friluftsliv 3
niklaz Sovsäck till fyraåring - tips tack Barn och friluftsliv 5
Listigaräven Chariot CX - tips på suflett? Barn och friluftsliv 1
Maria Durrani Tips/synpunkter på vandring med barn Barn och friluftsliv 3
xet Roadtrip med 1,5 åring- tips Barn och friluftsliv 4
Tony T Med barn på tur- Tips&Trix Barn och friluftsliv 13
Kroppefjäll Tips på fjälltur (skidor) med 7-åring Barn och friluftsliv 5
pilina Tips - längskidor med 2 åring Barn och friluftsliv 8
virab Tips - vandring i Grövelsjön med barn 3 och 5 år Barn och friluftsliv 4
Birgitta K Nybörjar tips för fjällvandrande barnfamiljer Barn och friluftsliv 0
purjo_ tips runt västmanland Barn och friluftsliv 11
Schneeberger Tips inför fjällvandring med 14 månaders pojke? Barn och friluftsliv 12
Ingle Tälta med 3,5 månaders - ge mig tips! Barn och friluftsliv 11
Forz Tips på äventyr i Jämtland eller Skåne med 10-månadersbäbis? Barn och friluftsliv 6
fson Tips om barnvänlig skidort/anläggning? Barn och friluftsliv 14
Crappy Tips på fjälltur Barn och friluftsliv 3
AndreasE Tips på tältplatser i Skåne Barn och friluftsliv 11
sandskäddan Tips om bra plats för tältning med småbarn i Uppland el. Västmanland. Barn och friluftsliv 1
annapanna1 Tips på aktivitet med bebis. Barn och friluftsliv 3
Sofia Svensson Tips på fjällvandring med 6-åring? Barn och friluftsliv 8
naffatS "Spöka" för barnen, tips önskas! Barn och friluftsliv 26
Lassexo Tips på bärbara grillar önskas Barn och friluftsliv 17
Jonas.O Tips på bra barnhjälm... Barn och friluftsliv 2
Mxn Tips på spännande cykelsemester m 9-årig kille önskas! Barn och friluftsliv 16
Maddie Nybörjare som behöver tips! Barn och friluftsliv 7
Skydivergirl Tips på barnbärstol! Barn och friluftsliv 8
J_Susiraja Tips om platser för outdoor-upplevelse med barn Barn och friluftsliv 4
Kuddsson Tips önskas på bra cykelvagn! Barn och friluftsliv 23
kajhaj Tips på ryggsäck till 7-åring Barn och friluftsliv 15
Dirk tips om långresa Barn och friluftsliv 0
Kuddsson Sökes! tips om kajakpaddling med små barn Barn och friluftsliv 10
salgo60 Tips önskas att göra med 14 åring Barn och friluftsliv 16

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.