T-shirt att svettas i

Har nu den senaste tiden kollat lite efter olika typer av aktivitetsT-shirts, dvs med bra andningsförmåga. Verkar ju finnas ett antal på marknaden, men ingenstans görs jämförelser mellan dessa. Kan någon där ute hjälpa mig på traven?
Letar efter en T-shirt med så bra fukttransport som möjligt, sekundärt får den gärna tåla ett par tvättar innan den luddar sönder.
/A.
 
Newline luddar!

Om du inte vill ha en luddig tröja så köp inte en Newline t-shirt.

Min är rejält luddig men det kvittar.

I övrigt är jag nöjd med funktionen.

Mvh Per Wiklund, Umeå
 
andersbjerg; sa:
Letar efter en T-shirt med så bra fukttransport som möjligt, sekundärt får den gärna tåla ett par tvättar innan den luddar sönder.
/A.

Hej

Bästa fukttransporten får du, förstås, med en T-shirt i syntet!
Ett snabbtorkande material är överlägset ett som torkar
långsammare, ett av de bästa är CoolMax:
http://www.dupont.com/coolmax/html/diagrams.html
Visserligen så är mätningarna 'partiska', men enligt min erfarenhet så stämmer de i praktiken också.
Läs också vad som står om CoolMax och CoolMax Alta under:
http://www.bicycleapparel.com/fabrics.html#C
Jag har ett par cykeltröjor i CoolMax Alta,
det är de bästa sommarcykelröjor jag har! De känns MYCKET mindre svettiga än andra modeller.

Ett bättre alternativ, som också fungerar bra i praktiken, är de material som Hind(http://www.hind.com) kallar Drylete, se:
http://www.hind.com/fabric.html
http://www.bicycleapparel.com/fabrics.html#D
och det som Tierra(http://www.tierra.se) kallar "dubbel jersey pique" se:
http://www.tierra.se/swe/shop/products.asp?id=34
Nike har också en variant som kallas Dri-Fit, se tex:
http://www.nikebiz.com/media/n_drifit.shtml
"DRI-Fit is a proprietary microfiber material that enables a garment to transport moisture away from the golfer's body and brings it to the surface of the fabric where it dries quickly, keeping the body temperature in balance."
Dunstningen från en tröja i ett av materialen ovan blir större än från bomullströja, den klarar alltså av att man svettas mer, tröjan känns dessutom skönare mot kroppen.

T-shirt i CoolMax finns det många olika tillverkare som gör, de finns hos din vanliga sporthandlare. Tierra är också lätta att få tag på, åtminstone via http://www. Tröjor i CoolMax Alta är väl fortfarande lite ovanligare att hitta i en svensk butik, jag köpte mina från utlandet via http://www.
 
Newline/Nike testade

Hej!

Jag använder för det mesta Newlines t-shirts vid svettiga aktiviteter. De andas bra, är relativt billiga, men som sagt de luddar efter ett par tvättar. Dock har de blivit bättre med aren. De första jag köpte för ca. 4 ar sedan är riktigt luddiga medan senare modeller klarar tvättarna bättre.

En annan t-shirt som jag slitit pa under manga ar är en Nike tröja i CoolMax material. Den har ungefär samma andningsförmaga som Newline, men är garanterat helt luddfri. Kostar dock dubbelt sa mycket.

/stefan
 
Re: Newline/Nike testade

somule; sa:
En annan t-shirt som jag slitit pa under manga ar är en Nike tröja i CoolMax material. Den har ungefär samma andningsförmaga som Newline, men är garanterat helt luddfri. Kostar dock dubbelt sa mycket.

/stefan

Och ungefär vad kostar då Newline (eller Nike) ?
 
Vet ej vad priserna är idag, men da, för nagra ar sedan, betalade jag 150 för newline och 300 för nike.

/stefan
 
Dri-Fit

Tjaba,

Jag har kört med Newlines Dacron t-shirt och tycker den fungerar bra. Tyvärr så luddar (noppar?) den och tar även upp en del dålig lukt. Men fukttransporten är jag mycket nöjd med. Denna finns på t.ex. Stadium för 200 kr.

Men jag blev intresserad av både CoolMax och Dri-Fit och gick och inhandlade en Nike Dri-Fit t-shirt i helgen för 300 kr på Intersport.

Jag svettas ganska mycket och när jag kör inomhusaktiviteter brukar en bomulls t-shirt vara helt genomblöt av svett. Newline klarar sig bättre men även den blir rejält fuktig.

Hur klarade sig då Dri-Fit. Inte så bra enligt min mening. Den transporterade mycket riktigt svetten utanpå t-shirten men där stannade den också och gjorde hela t-shirten helt blöt. Dri-Fit påminner en del om mitt gamla Helly Hansen underställ i polypropylen som beter sig på ett likadant sätt. Men jag är väl inte helt missnöjd ändå. Jag behöver utöka mitt t-shirtlager eftersom jag försöker eliminera bomull som träningsmaterial. Tiden får visa om den luddar eller tar åt sig dålig lukt. Nästa test blir väl CoolMax, men de ligger ju ytterligare en eller två hundralappar högre i pris.

Till utomhus-aktiviteter så kyler ju oftast vinddraget ner så att man inte svettas så allvarligt. I det nuvarande klimatet tycker jag att min Craft underställströja fungerar bra. Den tar inte åt sig lukt och transporterar ut fukt på ett bra sätt.

/Jonas U
 
T-tröja

I cykelaffären finns Delana, italenska tröjor, 80% polyester 20% ull. Ca 100 kr. Suveräna, tål att tvättas, värmer, kyler och transporterar fukt mycket bra, då priset är lågt kan man köpa en trave på en gång. Cykelcity för dem bl a.

M vH

Johan K
 
T-shirt att svettas i!

Patagonia silkweight T!
Extremt skön, känns som siden (därav namnet), men är mycket tåligare, torkar fort (blir konstigt nog knappt fuktig!) - Extremt skön. Jag har den som underställ, ibland under andra underställ/fleece, sportar, klättrar, cyklar, allt med denna T-shirt. Kan bara rekommendera den.

/ Gabriel
 
Re: T-tröja

johankse; sa:
I cykelaffären finns Delana, italenska tröjor, 80% polyester 20% ull. Ca 100 kr. Suveräna, tål att tvättas, värmer, kyler och transporterar fukt mycket bra, då priset är lågt kan man köpa en trave på en gång. Cykelcity för dem bl a.

M vH

Johan K

Det där låter ju intressant. Tittade i Cykelcitys katalog men hittade inte dem. Dock finns något som heter In-Fil med 70% Acryl/10% Polyamid/20% Ull för 95:-. De har även något som heter Griffon Sport för 195:-.

/Jonas U
 
Dri-Fit svar till Utter

Två förslag:

Prova att använda din Dri-Fit tröja ut-och-in, det är åtminstone vad Paramo rekommenderar att man skall göra med deras Parameta tröja när det är varmt, se:
http://www.paramo.co.uk/garments/default.asp?display=garment&Garment_ID=58#
(klicka på Fabric)
Använd ett löparlinne istället för en T-shirt. Olika material kan bara spela roll upp till en viss gräns, en T-shirt är varmare än ett linne och man svettas mycket så behöver man inte den extra 'värme' som det blir med en T-shirt.
Löparlinnen finns dessutom i CoolMax, från tex Newline, se:
http://www.newline.dk
(Antagligen bara vinterkläder där nu)

En sista kommentar:
När man svettas mycket så bör man välja kläder i ett så luftigt och glesvävt material som möjligt. Olika supermaterial i all ära, design(tex linne i stället för T-shirt) och utförande spelar större roll i praktiken.
De mest glesvävda tröjorna jag känner till är norska Brynje Super-Thermo, se:
http://www.brynje.no
De finns både som T-shirt och linne, men många kanske tycker att det är för extremt att ha en sådan på gymet/jympan/spinningen.

Själv så tycker jag att de linnen/tröjor i CoolMax som jag har fungerar bra och allra bäst är de i CoolMax Alta. Mina CoolMax Alta tröjor är dessutom 'glesvävda' utan att se ut som brynjor.
De Patagonia Capilene tröjor jag har provat har varit alldeles för tätvävda för att var behagliga och fungera bra när jag svettas ordentligt.
 
T-shirt från Craft

Hejsan!

Köpte för ett tag sedan en T-shirt i 100% polyester av märket craft, som förmodligen är välkänt bland användare av detta forum. Extremt nöjd, gick och köpte en annan färg en vecka senare och använder knappt mina gamla bomulls-t-shirts längre. Har inte tvättat dem så många gånger än så nån uppgift om noppar har jag än så länge inte. Fukttransporten funkar bra, men det här med att den tar upp lite dålig lukt är väl en lite nackdel. men det är bara att skölja upp i lite vatten, vrida ur och ta på sig igen :)
Kostnaden på 150 kr fann jag överkomlig. Ett plagg jag verkligen kan rekommendera.

Ha det!
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.