Sverige får nytt koordinat- och höjdsystem

Slog på google med sökord utm sweref 99

Här är några förslag på forskningsprojekt i tekniskt lantmäteri. Saxar:

1E1005 Examensarbete i geodesi

1. 3D-koordinattransformation med 9 parametrar

Tillämpning av GPS för geodetisk positionering kräver ofta transformation av koordinaterna mellan WGS84-systemet och terrestra koordinatsystemet. Eftersom terrestra systemet byggs på två helt separata geodetiska nät (rikstriangulering resp precisionsavvägning) kan man inte modellera horisontella resp vertikala koordinatkomponenter med samma skalfaktor.

Detta examensarbete avser undersökning av en ny metod för tre-dimensionell koordinattransformation med hjälp av 9 (och ev 8 ) transformationsparametrar som utarbetas av förslagsställaren. Undersökningen kommer att utnyttja data i de två svenska riksnäten SWEREF99 resp RT90/RH70 för att studera hur olika transformationsmodeller påverka koordinatresidualer efter transformation.

Handledare: Huaan Fan

Nästa

3. Byte av kartprojektion

I Sverige används Gauss-Kruger-projektion (GKP) i många mätningstekniska tillämpningar. Lantmäteriet har t.ex. bestämt att denna projektion skall användas för de allmänna kartorna, vilket innebär att riksnäten i plan, t.ex. RT90, är givna i GKP-koordinater. När det gäller dessa kartor är de projicerade med en speciell medelmeridian, den vi kallar 2,5 gon V. I andra tillämpningar kan andra medelmeridianer användas, dvs. GKP-koordinaterna har projicerats med annan medelmeridian. Sverige har ett eget zonsystem: 7,5 gon V – 5,0 gon O.

Nu diskuterar LMV att byta kartprojektion, till UTM. UTM är egentligen en GKP, men med annan skalfaktor längs medelmeridianen. Dessutom arbetar UTM-systemet med en zon-indelning som inte överensstämmer med vår nuvarande.

Arbetet skall innehålla en teoretisk och praktisk undersökning av olika projektioners egenskaper, vilka för- respektive nackdelar de har etc. Dessutom skall konsekvenserna, för olika användare, av ett projektionsbyte utredas.

Handledare: Tomas Egeltoft

När väl den senare rapportren är klar får vi väl veta varför de inte går över till UTM...
 
Re: Varför ett eget nät?

Anders.Appelqvist; sa:
Varför ett eget koordinatsystem i Sverige? Kan inte LM köra med UTM eller nåt som alla andra...

Svaret finns på den sidan som B_100 länkar till. Där finns länkar till informationsblad. Ett av dem tar upp Sweref 99 TM, som man kallar det nya koordinatsystemet. Det man har gjort är att man har tagit projektionsparametrarna för UTM zon 33 och använder dem över hela landet. I denna zon, d.v.s. mellan E 12° och E 18° överenstämmer alltså Sweref 99 TM med UTM. Väster resp. öster om dessa avviker Sweref 99 TM från UTM, men i gengäld får vi ett kontinuerligt koordinatsystem. Hade man tagit UTM rakt av, så hade vi fått zongränser genom Göteborg och Stockholm. Inte så lyckat kanske.
 
PS till föregående.

Det finns ytterligare en skillnad mellan Sweref 99 TM och UTM. I UTM är x-axeln riktad åt öster och y-axeln åt norr, men i Sweref 99 TM har man behållit axlarnas orientering från Rikets nät, d.v.s. x norrut och y österut. Det framgår av Lantmäteriets on-line-transformation, där man nu kan transformera till och från Sweref 99 TM.
 
Inte ofta jag besöker utsidan men efter att ha förstått att titeln på mitt föredrag vid ett kommande seminarium har skapat en debatt tänkte jag komma med följande och enda inlägg.

Föredraget kommer att presentera SWEREF 99 och RH 2000. Föredraget kommer dessutom att behandla de kartprojektioner som har kopplats till SWEREF 99 för att möjliggöra användningen av SWEREF 99 även som ett "kommunalt plansystem" samt att Lantmäteriet och andra kan änvända istället för RT 90. Föredraget kommer dessutom att presentera de aktiviteter som sker inom Lantmäteriet samt på hos en rad olika kommuner (och myndigheter) vad gäller byte av plan- och höjdsystem till SWEREF 99 och RH 2000.

Införandet av SWEREF 99 har många fördelar. Ett globalt tredimensionellt referenssystem är en förutsättning för effektiv användning av GPS med hög noggrannhet (mm-/cm-nivå). SWEREF 99, som är en realisering av det europeiska ETRS 89, ger också en god överensstämmelse med resten av Europa. Noterbart att liknande lösningar i våra grannländer gör att vi nu kan byta koordinater med dessa länder på cm-nivå utan att behöva ägna så mycket tid åt transformation av data m.m.

Till referenssystemet SWEREF 99 finns även olika kartprojektioner definierade. Bland dessa är det nationellt täckande SWEREF 99 TM som har nämnts ovan. För mer lokal användning har vi definierat en rad olika zoner.

SWEREF 99 med tillhörande kartprojektioner är väl förankrat bland de aktörer som arbetar med geografisk information i Sverige. Bland annat har detta sket via regleringsbrevsuppdrag som har skickats på remiss, se bl.a. http://www.lantmateriet.se/templates/LMV_Page.aspx?id=3029.

Mer information om skälen till införandet, arbetsgång och systembeskrivningar finner ni enklast på:
http://www.lantmateriet.se/refsys

Skulle ni ha frågor utöver detta är ni välkomna att kontakta Lantmäteriets Geodetiska utvecklingsenhet via vår nyinrättade mailadress för frågor av geodetisk karaktär: geodesi@lm.se

Mikael Lilje, Geodetiska Utvecklingsenheten, Lantmäteriet
 
[raderat av forumvärd]

En fàkunnigs undran:

Intressant vore att veta om och när rikformatet för nedladdningsbara kartor kan komma att ändras till sweref99TM.

Diskuteras möjligheten att släppa RIK formatet fritt i samband med övergàngen?

Hur kan man kalibrera t ex i TTQV eller Pathaway för svenska kartor i framtiden?

Hur sker omräkning mellan Sweref99TM och UTM i kantzonerna? Kan man dra av el addera en konstant?

Jonas Lönnroth
Bryssel





[Ändrat av jonasolof 2005-01-27 kl 23:46]
 
jonasolof; sa:
Intressant vore att veta om och när rikformatet för nedladdningsbara kartor kan komma att ändras till sweref99TM.

RIK-formatet är ett format för att lagra kartor digitalt. Det behöver inte ändras för att man byter kartprojektion. Digitala kartor i SWEREF 99 TM lär väl komma ungefär samtidigt med de tryckta.

jonasolof; sa:
Diskuteras möjligheten att släppa RIK formatet fritt i samband med övergàngen?

Det skulle förvåna mig. Tendensen går ju åt andra hållet.

jonasolof; sa:
Hur sker omräkning mellan Sweref99TM och UTM i kantzonerna? Kan man dra av el addera en konstant?

Nej, sambandet är inte linjärt. F.ö vet jag inte varför man skulle räkna om. Både UTM och SWEREF 99 TM är projektioner som beräknas med latitud och longitud som indata. UTM är fördefinierat i många GPS-mottagare och program. Det är förstås inte SWEREF 99 TM, men det är ju inte ovanligt att man själv kan definera en transversal mercatorprojektion och då är det inget problem.

Harald Nordius
Göteborg
 
haraldn; sa:
[
jonasolof; sa:
Hur sker omräkning mellan Sweref99TM och UTM i kantzonerna? Kan man dra av el addera en konstant?

Nej, sambandet är inte linjärt. F.ö vet jag inte varför man skulle räkna om. Både UTM och SWEREF 99 TM är projektioner som beräknas med latitud och longitud som indata. UTM är fördefinierat i många GPS-mottagare och program. Det är förstås inte SWEREF 99 TM, men det är ju inte ovanligt att man själv kan definera en transversal mercatorprojektion och då är det inget problem.

Men för en given punkt är väl sambandet mellan koordinatsystemen linjärt? Låt mig försöka uttrycka min fråga annorlunda: Vi har en punkt A som ligger på N 60 och E 11 grader. Dess värde i Sweref99TM är känt och vi söker värdet uttryckt i UTM. "Nordvärdet" borde vara det samma i båda koordinatsystemen eftersom Sweref99tm är en bilateral utvidgning av UTM-systemet i zonen mellan 12 och 18 grader efter vad som sagts i tidigare inlägg.

Differensen i Eastingvärde från punkten A fram till zongränsen säger vi är a.

Drar vi då a från UTM värdet vid zongränsen (sista värdet) borde vi få östvärdet i UTM. Enheterna borde ju vara de samma (meter).

Vitsen är att värdena vid zonövergången i respektive koordinatsystem är lätta att finna med olika navigationsprogram. I och för sig räcker det väl med att sätta ut en waypoint och byta koordinatsystem för att se punktens koordinater i respektive system men det vore ju trevlig att också förstå sambanden.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Vart får man tag i eTrax Summit någonstans i Sverige???? Navigering 2
nicko_ Androidapp med offline fjällkarta för både Norge och Sverige Navigering 7
jonasbjork Kvaliteten på Garmins TOPO Sverige v5 PRO ? Navigering 8
Dalu0700 GPS vandring i Sverige och utland Navigering 2
Gavia_Stellata Finns kartor över Sverige till Magellans GPSer Navigering 4
dabac Höjddatabas Sverige /klarälven Navigering 0
Timid GPS för Toppturer i Sverige, Norge och Alperna Navigering 1
Jozii Geocoin Race Sverige Navigering 0
erik.p Köpråd : GPS som funkar i Sverige & USA Navigering 2
Brune eTtrex Legend HCX och Vista HCX nu i Sverige Navigering 8
orkesterchefen Garmin Rino värdelös i Sverige eller... Navigering 2
stefanwetterstad Är det omöjligt att köpa norsk topokart i Sverige? Navigering 2
avslLM Ny höjdmodell över Sverige (?) Navigering 2
eloserik Nu har Garmin Sverige upptäckt att de säljer 60CSX Navigering 1
SkogsCalle Garmin 60CSx finns nu att köpa i Sverige Navigering 9
bosj Sverige karta med postnummer och kommun Navigering 0
annsun Var finns Garmin 60 CS i Sverige? Navigering 22
vonhall Geocaching i Sverige Navigering 4
GPSJohn GPS-butik i Sverige? Navigering 8
fafner Affärer i sverige Navigering 0
melv USA vs. Sverige Navigering 1
XPAT Skillnad på USA och Sverige Navigering 14
morgan.sandberg GPS priser i Sverige. Navigering 12
Sabbelina USA köpt Magellan 315, lönt i Sverige? Navigering 17
PR Karttäckning över hela Sverige från Garmin Navigering 18
Christer.Holmstrom Köpa Garmin GPS (ex. Etrex Vista) i Sverige Navigering 16
MTE MapSource i Sverige Navigering 4
olhe Mapsource Sverige i 1:100.000 Navigering 16
dragan OziExplorer vs. Gröna Kartan och Sverige Kartan Navigering 2
ALj Route 66 Sverige 2003 glädjande! Navigering 4
goranwi Route 2000 Sverige till salu Navigering 2
hogskolan Mapsource Sverige/Danmark Navigering 7
Sportbil Ny MapSource för Sverige i januari! Navigering 4
pefo Var köper man GPS mouse i Sverige? Navigering 0
ejø Waypoints i Sverige Navigering 5
Waypoints Sverige\Godtland Navigering 1
MirKov Sverige kartor för EPOC (Street planner99) Navigering 0
wima Skriva ut kartan själv- bra idee, men hur får jag den vattentät? Navigering 28
Coachmike Får inte upp V3 kartan i Base Camp! Navigering 4
Tobias.Åsman Vart får man tag på kartor för utskrift? Navigering 14
Sensonic Hur får Alla kartor samtidigt i en Colorado 300? Navigering 5
Ehrsa Ny GPS-satellit får äldre GPS:er att sluta fungera! Navigering 0
375hh Hur får jag kurs på min Garnmin 60csx? Navigering 15
masvean Hvor på nett får jeg kjøpt finnske turkart??????? Navigering 3
wongfu Får inte planerade rutter att fungera med Garmin 60c Navigering 7
Martin Fjäderlätt Studenter får Lantmäteriets kartor på webben! Navigering 30
maggi Mitt fugawi får ej kontakt med GPS clip-on Navigering 0
maggi Fugawi får ingen GPS-kontakt. Jag behöver hjälp Navigering 0
etrexlegend Hur får man ut koordinater från Mapblast? Navigering 3
Tony_Avesta Nä nu får ni hjälpa mig!! Navigering 13

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...