Svenska friluftsklädesmärken

Hej! Ny på forumet, har ämnet varit på tapeten redan är det helt ok att hänvisa till aktuell tråd.

Jag söker lite inspiration till nya märken när det kommer till friluftskläder. Då svenska märken, och gärna lite mindre kända. Men allt är av intresse!

Jag äger nu kläder från bl a Klättermusen, Haglöfs, Fjällräven och Röjk. Vad finns det mer för schyssta klädmärken från Sverige?
 
Woolpower tillverkar allt i Östersund. Lundhags svenskt märke men tillverkar utomlands

Skickat från min AC2003 via Tapatalk
 
De flesta? nästan alla? svenska friluftsklädersfabrikanter låter tillverkningen ske i låglöneländer. Så varför begränsa sig till "svenska" märken? Jag köper gärna kläder från t ex Bergans, Helly Hansen, North Face, Mammut eller Norröna.

Lågprismärken och butiker som t ex Engelsons och Decathlon har ofta vettiga och prisvärda plagg.

Bland "svenska statusmärken" kanske man kan nämna Houdini. Bland skidkläder och träningskläder finns en hel del fler märken.

Thure
 
Som tidigare nämnts är Woolpower det enda klädföretag jag känner till som tillverkar fritidskläder i Sverige.

När det gäller Lundhags är det väl bara måttbeställda skor som (fortfarande) görs i Sverige.
 
Jag gissar att vi är många som gärna skulle köpa kläder/skor tillverkade inom landet med förhoppning om god kvalitet och svenska jobb. Färre av oss vill nog betala för detta. Men jag köper hellre kläder från ett svenskt företag som tillverkar i Asien än ett utländskt företag som tillverkar i Asien, allt annat lika. Lite jobb skapar de ju ändå här hemma.

Även jag är kund hos Woolpower. En annan svensktillverkare är Bola strumpor/sockar. Av svenska företag som tillverkar utomlands vill jag nämna Pinewood, som gör vettiga jakt- och friluftskläder i mellanprisklassen.
 
Garphyttan är en uppstickare. Kvalitet och genomtänkta plagg. Johan Skullman fd. militär plaggutvecklare samt tidigare med en fot med i Fjällrävens designutveckling har nu stått för kollektionen Garphyttan.

Jag har köpt några plagg och är klart nöjd. Prisnivån är i premiumsegmentet men absolut inte så att det känns som att jag betalar extra för loggan vilket är fallet i flertalet friluftsplagg.
 
Jag gissar att vi är många som gärna skulle köpa kläder/skor tillverkade inom landet med förhoppning om god kvalitet och svenska jobb. Färre av oss vill nog betala för detta.

När det gäller skor så får nog Jörnkängan ses som ett undantag, visst kostar dom men inte hutlöst mycket mer än Lundhags trots att förstnämnda görs av skomakare i Sverige. :)
 
Stort tack för alla svar och det stora intresset. Fortsätt mer än gärna att fylla på med ytterligare märken (om det finns). [emoji122] Jag själv kan bidra med Norra, vilket är ett märke jag precis snubblat över via en bekant.

(Angående att välja svensktillverkat eller ej så är det en helt annan fråga. De som vill får såklart diskutera den frågan. Mitt syfte med tråden var mest att få reda på svenska märken, no more no less. Nämnda märken jag har var inget skryt eller att jag föredrar märkeskläder över nått annat. Det är de tillverkare jag har kläder ifrån, helt enkelt. Jag använder kläder och utrustning från tillverkaren som är från andra länder också..)

Skickat från min G8141 via Tapatalk
 
Jag vet inte var tillverkning sker, troligen kan det vara även utomlands men "svenska märken" är väl ursprungligen:

Handskar: Hestra, Lillsport
Funktionskläder: Bagheera, Craft, Urberg, Hellner, Peak Performance, B Borg osv
Stövlar: Tretorn
Skor: Icebug
Strumpor, mössor: Seger

Sedan så finns det väl ett stort antal "Nordiska" märken från Norge och Finland dessutom, på en liten gemensam marknad.
 
Senast ändrad:
Tror inte någon ännu nämnt elvenate som designas i Åre, äger inget av dem själv men en kompis gillar dem att åka utförsskidor i

/Patrik
 
Bola (Strumporna) görs väl i Sverige?
Sätila (Mössorna) görs fortfarande i Sverige.
Hestra (handskarna) har fortfarande åtminstone viss produktion kvar i Sverige?
Woolpower har ju redan nämnts, men de har all produktion i Sverige.
Jörnkängan görs i Sverige.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.