• Ny regel: forumen är till för diskussion, frågor och annan typ av interaktion mellan medlemmar - inte för att ha som ett privat "åsiktsflöde".
    Den som startar en tråd måste själv skriva ett tydligt första inlägg som lägger grund för trådens diskussion, frågeställning eller dylikt - och skall sedan även själv deltaga i tråden man startat. Alla våra regler finns här

Stugtur i Padjelanta

Vill gärna se Padjelanta på vintern och söker råd och turbeskrivningar. Har sett flera berättelser om mer eller mindre äventyrliga vinterturer i norr, men knappast någon som handlar om det jag siktar på: en stugtur i april längs Padjelantaleden (ev via Pieskehaure-Sulitelma). Är det ens en bra idé? Jag är ingen vintertältare utan ser tält möjligen som nödutrustning. Alla tips är välkomna, speciellt sådant som gäller BLTs stugplatser - funkar det när det är obemannat, går det att ordna bastu någonstans, t ex Staloluokta?
 
Hej Bertil,

Självfallet går det bra, med det lilla tillägget att en skidtur längs Padjelantaleden är mer krävande än längs t.ex Kungsleden. Det finns inga ledkryss och stora delar av leden går ju på kalfjället. Av stugorna har jag bara övernattat i två på olika turer Låddejåhkå och Darreluoppotal, då jag tillhör de som föredrar tältet även på vintern. I bägge fallen var bara ett mindre obemannat utrymme öppet och det fanns ingen gas och inte heller några större mänger med ved. Och dessutom var vi helt ensamma bägge gångerna.

Om jag skulle gissa tror jag att du inte bör räkna med någon bastu, även om det kanske inte är helt omöjligt i Staloluokta. Och du gör klokt i att ha med dig en varm sovsäck om du skulle passera en stuga utan ved.

/ Stefan
 
Hej!
Väldigt fin du planerar. Jag kan ge lite info:
Padjelanta betyder "Höga landet" så vintern varar normalt länge där.
Jag har åkt sträckan Ritsem -Kvikkjokk med draghund två gånger i månadsskiftet april -maj. En gång var det full vinter när jag kom fram till Kvikkjokk men den andra gången var våren på ingång och tvärjokkarna söder om Tarrasjön hade börjat flöda. Jag tror att mitten av april är en säkrare tid för turen.

Stugorna efter leden var fina, i Padjelanta var de gasoluppvärmda. Stugorna drivs av samebyarna i samverkan: https://padjelanta.com/

Orienteringen är enkel förutsatt att man inte ger sig ut i dåligt väder. Från Tarraluoppal kör samerna transporter på vårvintern till Staloluokta och Arasluokta så där kan man räkna med hårda skoterspår. Förbi Tottar där det är lite "villsam terräng" var skoterspåret försett med stakkäppar för att man inte skulle kunna komma från leden.
Från Ritsem till Akkastugorna kan det vara en fördel att hyra skotertransport över Akkajaur för just den delsträckan är lite långtråkig.
 
Jag har åkt sträckan Ritsem -Kvikkjokk med draghund två gånger i månadsskiftet april -maj. En gång var det full vinter när jag kom fram till Kvikkjokk men den andra gången var våren på ingång och tvärjokkarna söder om Tarrasjön hade börjat flöda. Jag tror att mitten av april är en säkrare tid för turen.
Tackar, ja tanken är att åka så sent som möjligt med tanke på vädret utan att våren ställer till det för framkomligheten. Kommande påsk ligger sent och ser ut att ligga bra till. STF-stugorna i södra delen av Padjelantaleden stänger på annandagen den 18 april. Akkastugan 24e tror jag.
 
Senast ändrad:

Liknande trådar

Logga in