Stövlar el. Kängor i juni?

Undrar om det är bäst att ha gummistövlar eller höga Lundhagskängor på en veckas fjällvandring i mitten på juni?
Hur skall förresten en gummistövel sitta runt vaden? Hur mycket skall man få ned i den? Tänkte mig eventuellt ett par Chameau(?) eller Viking Landlord.
 
Lundhagskängor

Jag har använt Lundhagskängor i många år. På vintern är de varma och sköna, på sommaren är de också varma men jag blir inte blöt i dem, oavsett om jag gått i djupt vatten eller när det varit 25 grader varmt, men har jag klarar inte av att ha stövlar på utan att bli blöt. Så jag rekommenderar Lundhagskängor.
 
I likhet med föregående skribent viftar jag lite med flaggan för lundhags; dock inte lundhags specifikt, utan för kängor framför gummistövlar. De sistnämnda har jag inga positiva erfarenheter av alls när det gäller vandring, i synnerhet inte med packning; kängor sitter bättre och ger bättre stöd för fot och vrist. Använd kängor om du har; rätt skötta är de dessutom nästan lika skyddande mot väta som ett par stövlar.

//B
 
stövlar..

Hej!
För att väga upp lite grann då så får jag väl slå ett slag för stöveln.. Men innan dess vill jag ju upplysa om att detta om stövlar eller kängor är en "evig" fråga, som kommer upp om och om igen. Just därför kan man väl ana att det egentligen är ganska dött lopp, även om de båda har sina för- och nackdelar.

Vitsen med kängor är dom är stabilare, skyddar fötterna bättre och möjligen är skönare att gå i.(dom är också betydligt vackrare än gummistövlar...) Dessutom är livslängden på ett par riktiga kängor med cellgummi förmodligen betydligt längre än stövelns.

Stövlar är täta, helt täta, på gott och ont. Att klafsa rakt igenom blöthålen, och över bäckar där dina vänner måsta ta av sina kängor och frysa om fötterna i glaciärvattnet är trevligt, den där extra decimetern på skaftet är förvånansvärt ofta guld värd. Å andra sidan blir det svettigt i stöveln, och du gör klokt i att lufta fötterna ofta, och gärna byta strumpor under dagen.(dom svettiga torkar på ryggsäcken, efter ett par timmar kan du byta tillbax igen) Den proceduren bör man nog gå igenom om man går i kängor också, en känga med gummifot och välvaxat skaft luftar kanske inte foten allt för bra heller. Många väljer kängor för att de är skönare att gå i, vilket nog är sant när man hittat en känga man trivs i och gått in den ordentligt. För min egen del har jag dock aldrig haft några problem i gummistövlar, även då jag arbetat i fjällen månader i sträck. Då har jag för det mesta använt en rejält kraftig stövel (tror det är Nokia), och dessutom haft ett 3/4-långt hålfotsinlägg från scholl i stöveln. Eftersom jag som sagt aldrig haft några problem att gå i stövlar, dom är helt underhållsfria (kladda in dom med silikon eller matolja ibland om du vill) och ruskigt tacksamma i blöta marker, har valet varit självklart.

Så jag tror att du lungt kan köpa ett par stövlar. Om ni inte gör allt för många och häftiga toppturer i blockig terräng tror jag inte man behöver den extra stabilitet som en känga ger (även om det förstås är någon slags skydd mot vrickningar även om ni 'bara' följer lederna nere i dalen). I Juni är det blött i fjällen... (i mitten på Juni kan det förrästen dessutom vara en hel del snö). Angående vad du skall få ner i stöveln så är väl det klassiska att ha två stumpor, för att slitaget skall hamna mellan stumporna och inte huden (vet inte om det funkar så, men jag har gått på det) Själv använder jag yllestrumpor året om, på sommaren en tunn och en lite tjockare. Hur den skall sitta runt vaden är svårt, men om du vill ha i några slags ilägg skall du förstås prova ut stöveln med dem i. Det är förstås trevligt att stöveln bara kostar en tredjedel av vad kängan kostar, å andra sidan är som sagt livslängden kortare. Men det är bara att reklamera när den spruckit!

Blev en lång harang, hoppas det var någon hjälp.

Trevlig tur!
/Per
 
Stövlar/Kängor

En tung kompromiss är att ta låga kängor + stövlar! Så länge man håller sig till leder eller högfjällsområden så räcker det bra med kängor, gärna ofodrade som torkar fortare om man skulle trampa ner sig. Går man i blöta områden (det finns det MYCKET av i de svenska fjällen) så är stövlar bäst. Men det skall vara stadiga stövlar. Viking stövlar brukar vara lite billigare hos http://www.idefixteko.se/
 
Ännu ett alternativ

Grunda med kängor, det är aldrig fel, om det sen står Lundhags, Höga kusten eller Jörn på dem tror jag bara är ett personligt val.
Skaffa dig ett par moose boots, överdragsstövlar, gärna höga. Vid våta passager tar du på dig dem och skrider över vid torra har du fördelen av kängor.... Komfort är förmågan att på ett eget sätt lösa problemen innan de uppstår.

Go tur

Johan K

PS 3 par strumpor/sockar rekommenderas, förebygger skoskav och håller fotens känsliga skinn torrt. Rätt iläggssulor, sport med dämpning och rätt lutning gör turen skönare.

DS
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
BeatriceK Varma stövlar/kängor Kläder 42
thomas.gbg Kängor eller stövlar? Kläder 14
Arvidsjaur Le chameau stövlar Kläder 1
arvidl Stövlar med högt fotvalv Kläder 2
Almasfar Råd om stövlar Kläder 26
Olasko Fodrade stövlar Kläder 8
Pippilotta08 Tips på varma stövlar sökes Kläder 18
mutuldus Snabb Hjälp! Val av vinterkängor/stövlar! Kläder 21
avslutad130206 Fjällvandra med stövlar Kläder 5
nurmiranta ett par watski strumpor istället för stövlar Kläder 1
Makker Stövlar för riktigt bred fot?? Kläder 4
PoiRan Stövlar - med goretex? Kläder 11
100826 Ni som använder vandrar-stövlar.. Kläder 7
estetdrägg Stövlar liknande M/90 stövlarna? Kläder 1
mekstr stövlar eller jumpadojor på vandring Kläder 6
sajberjohan Nokian stövlar Kläder 5
fjällman gå i stövlar? Kläder 7
hsalix Stövlar! Kläder 3
Kajsa111 Tips för att reparera kängor? (gummikant men inte hela sulan) Kläder 2
holetaker Kängor för stillastående Kläder 14
tango Norska försvaret vill inte ha gtx-kängor samt Extragurad-membran? Kläder 34
EvaR Kängor med bra grepp? Kläder 31
Franz Var köpa Meindel kängor Kläder 3
praame Haglöfs Forest Kängor Kläder 2
Blizspy Helt nya Läder-kängor med Gore Tex, impregnera hur? Kläder 24
Elvah Finmaskiga liners till höga kängor? Kläder 4
Elvah Akut: kängor istället för Jörn, höga med mjuk sula eller låga med hård? Kläder 21
KulvertTur "Förväntad" vatten-täthet i GoreTex-kängor? Kläder 5
Kängor Kängor, hjälp. Kläder 4
Cacan Ny "Krok" till kängor Kläder 6
lkn02001 Val av kängor Kläder 33
JohnWedin Testa jörnkängor Kläder 10
Jackiie Första paret enklare kängor till pojkvännen - XXL? Kläder 11
Still Alive Dålig kvalitet på Lundhags kängor? Kläder 45
holetaker Den eviga frågan - vilka kängor? Kläder 13
_Mirella_ Om nyare Lundhags kängor och krympning Kläder 48
JMel Garmont Lynx kängor Kläder 1
Bing-bong Kängor med bred läst? Kläder 6
MalinSa Har du vandrat i barfotaskor/kängor? -Erfarenheter efterfrågas Kläder 17
Tundraman Kängor för vardagsbruk.. Kläder 13
Elvah Vada med kängor, vandra med blöta fötter: hur hantera ev sårskador på fötterna? Kläder 32
Nyburgaren Tunna men stabila kängor. Vad finns? Kläder 39
freonet Kängor för vandring, tips? Kläder 3
statemachine Vinterskor/kängor Kläder 12
Kajsa-Warg Val av kängor Kläder 2
naturälskaren Kängor för känsliga fötter? Kläder 12
doffy_74 Hjälp med kängor utan GTX mm. Kläder 16
tobiasadler Halvhöga kängor i trailrunnertyp? Kläder 7
Hæstr Kommer cellgummi på kängor att mjukas upp med tiden? Kläder 8
bico Sulor till Lundhags-kängor Kläder 7

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.