Stegjärnsfasta kängor f. vandring

Jag är på jakt efter ett par kängor för vandring.

Problemet är att jag har ett lite udda krav: Jag vill kunna spänna på mina step-in stegjärn på dom, dvs det måste vara kant både bak och fram. Jag är ingen ultra-alpinist, utan använder bara stegjärnen till att möjligen korsa en och annan glaciär.

DSkorna ska främst vara bekväma att gå i, vara stryktåliga och vattentäta (membran) samt ge bra kontroll bland sten och annat bråte.

Tidigare har jag haft Boreal Fuji som jag var nöjd med, men när jag var och skulle testa nya så var modellen ändrard, bredare och kändes som en sämre sko.

Jag provade Boreal Pamir, sitter jättebra och funkar till step-in järn. Frågan är om den blir för klunsig att gå i. Testade också Meindl Maklu Pro (finns på bla addnature). Den satt också bra och är nog lättare att gå med.

Nu undrar jag om någon har testat någon av ovanstående skor eller har idéer om andra skor som går bra att gå med men även funkar till stegjärn? Ett krav är att dom ska gå att prova i Sverige.
 
Hej Björn,

kängor avsedda fór step-in-steg-järn med bygel därfram máste ju per definition vara totalt 100% styva. Annars riskerar man ju att stegjárns-bygeln därfram hoppar ur sitt läge pá sulans framkant vid minsta flex.

För att fá en kánga som háller sig helstyv över tid máste man använda sig av material som tyvärr gör kángan jämförelsevis tung och klumpig, plus att dessa kángor ju ska tála en hel del stryk och dáligt väder, krävs áven därför "tunga" material.

Detta, plus sjálva styvheten i sig, för i sin tur för med sig att sádana kängor normalt inte ár idealiska för vandring. Det finns dock helstyva kängor som ár mer bekväma än andra att vandra i, framför allt de som har generös rundning/avveckling i steget samt har lycktas med att anvánda mer látta material.

Annars kommer nu mer och mer en typ av kánga som är halvt storsko / halvt vandringskänga. Det är kángor som lite mer látta och med viss flex i steget, men som ändá är stadiga nog att ta sig fram i oländig terráng samt även tilláter viss isklättring vid behov.

Även dessa kängor har oftast en sula som tilláter den typ av stegjärn som man knäpper pá dárbak, men istället för bygeln dárfram (som látt kan hoppa av vid flex), sá har dessa en remlösning dárfram.

Sá vitt jag förstár används denna typ av "bindning" mer och mer även av folk med styva storskor som utför alpin- och iskláttring, eftersom den trots allt känns sákrare, mindre risk att stegjärnet ska hoppa av.

Kanske dock nágot jag fátt om bakfoten.

Dock, jag tror att du láttare kan hitta den typ av känga du letar efter om du byter bindningstyp/stegjärn.. kolla efter "semi-rigid boots"!

Knáppe dárbak, rem dárfram.

simondmakaluMNY.jpg


Mvh / Mats
[Ändrat av Malindo 2004-05-13 kl 23:01]
 
Val, kval och tygskor

Tack mats

Jag har funderat på att byta stegjärn till sorten du föreslår. Det finns ju riktigt lätta kängor som klarar denna typ av bindning, Garmont Tower GTX t.ex.
7717TOWER_BLACK_RED_45_small.jpg

Stegjärn är ju trots allt ganska billigt jämför med kängor.

Men, dom skor jag haft tidigare, Boreal Fuji av äldre modell, klarade av att hantera step-in stegjärn. kanske inte världens bästa isklättersko, men jag använde dom iallfall till några lätta turer i Chamonix med inslag av brant glaciär, även vissa steniga partier. (Jag gick upp på MtBlanc du Tacul och lite annat). Jag har även använt dom och step-in järnen vid flacka glaciärpassager sommartid. Ändå var Fuji skorna bra att gå i, t.o.m i stan.

Phu, om jag funderar på att skaffa nya järn så blir urvalet så mycket större och då blir det svårt att välja... Är det någon som testat Meindl Makalu Pro eller Boreal Pamir. Eller kanske Garmont Tower GTX. Funkar dom BRA till fjällvandring?

Hur är tyg-skor (som Tower) i Svensk terräng? Funkar det eller ska man satsa på läder?
[Ändrat av Vandrare 2004-05-14 kl 09:09]
 
Hejsan igen...

jag tror som sagt att med tanke pà vilken slags kánga du är ute efter, sà är det bästa är att byta stegjärnen.. till ett som passar för de láttare, halvstyva kängorna med stegjärnsfäste dárbak men ej därfram.

Dessa kängor kan delas i olika grupper:

A: robusta stadiga (halv-)styva kângor, lämpliga för lànga vandringar med packning i oländig terräng . Dessa är ofta i princip modifierade storskor, som utrustats med láttare material, nâgot mindre styva sulor etc.

B: lätta klättrar- och approach-kängor. Inte lite stadiga och tâliga som A, ej heller riktigt tänkta som vandringskängor (även om det naturligtvis funkar), utan mer som lättare alternativ till vanliga storskor vid vissa typer av klättring / förhâllanden (typ Tower GTX)

C: Ett mellanting mellan A och B, oftast vanliga vandrings/trekking kängor som utrustats med sula med stegjärns-klack dárbak. kanske den mest "polyvalenta" lösningen?

Kángor med "tyg" har ju den fördelen att de inte suger ât sig lika mycket vatten som läder, andas báttre samt är láttare. â andra sidan är motstàndskraften mot váta och kyla inte lika bra.

Mvh / mats
 
När mina Boreal Fuji var utslitna för ett par år sedan bytte jag till Boreal Asan, en modell som ligger mellan Fuji och Pamir. De har samma styvhet på sulan som Fuji vilket jag uppskattar. Jag har aldrig haft problem med att mina stegjärn, Grivel 2F med stålbygel fram, har lossnat. Asan har lite högre skaft och lite mer isloering/dämpning i mellansulan än Fuji. Nackdeln med Asan är (som jag har fattat det) att den svenska importören HighSport bara tar in dem på beställning. Å andra sidan har jag sett dem billigt på Barrabes.

La Sportiva har också kängor med stegjärnsfästen fram och bak, jag tror att de har modeller med lite mjukare sulor. Tex. http://www.lasportiva.com/Inglese/Catalogo/MakaluNew.htm# eller
http://www.lasportiva.com/Inglese/Catalogo/Eiger.htm#

Tyvärr tror jag att du kommer att få svårt att hitta en känga som uppfyller dina önskemål och ditt krav på att de ska gå att prova i Sverige.

En stor fördel med kängor med stegjärnsfästen fram är att de passar bra även till långfärdsskidskor.

/Lasse
 
Halv-styva La Sportiva

la Sportiva är ju en firma som är duktiga pà denna typ av kángor...

La Sportiva-modeller som passar in i min grupp A. ovan är t.ex Nepal Trek, Glacier och K5. Grupp B har vi naturligtvis Trango S och Trango Extreme S.

Kolla även Barrabes.. "Footwear.. Mounteneering boots Semi-rigid": Där hittar du en hel del att välja pà, även modeller som jag tror borde gà att fà tag pà i Sverige

Om du kollar "Footwear.. Mounteneering boots Rigid but not plastic" hittar du den typ av boots du frâgade efter i ditt första inlágg, samt även en och annan som kanske borde ligga i semi-rigid, exempelvis La Sportiva Glacier, just.

Mvh / Mats
 
Tack!

Tack för alla svar. (Det är något fel på min spam-spärr så att jag iunte får veta om någon svarat, därav detta sena svar) Jag har fortfarande inte lyckats bestämma mig. Ett tag hade jag nästan bestämt mig för Meidl Makalu, men tjejen sa att dom var fula, vilket ju är sant.

Har titta lite på Trango S som Mats föreslog, jag har ju turen att bo i Uppsala där det finns en LaSportiva butik. Verkligen lätt och bekväm, men man är ju misstänksam mot nymodigheter utan läder som man kan fetta in. Ush vilket besvär.

<img src="http://www.smartstep.se/shopimages/73003/d.jpg" width="111" height="100">
[Ändrat av Vandrare 2004-06-17 kl 23:16]
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
mattias_uno Stegjärnsfasta kängor att vandra i? Kläder 9
Kajsa111 Tips för att reparera kängor? (gummikant men inte hela sulan) Kläder 2
holetaker Kängor för stillastående Kläder 14
tango Norska försvaret vill inte ha gtx-kängor samt Extragurad-membran? Kläder 34
EvaR Kängor med bra grepp? Kläder 31
Franz Var köpa Meindel kängor Kläder 3
praame Haglöfs Forest Kängor Kläder 2
Blizspy Helt nya Läder-kängor med Gore Tex, impregnera hur? Kläder 24
Elvah Finmaskiga liners till höga kängor? Kläder 4
Elvah Akut: kängor istället för Jörn, höga med mjuk sula eller låga med hård? Kläder 21
KulvertTur "Förväntad" vatten-täthet i GoreTex-kängor? Kläder 5
Kängor Kängor, hjälp. Kläder 4
Cacan Ny "Krok" till kängor Kläder 6
lkn02001 Val av kängor Kläder 33
JohnWedin Testa jörnkängor Kläder 10
Jackiie Första paret enklare kängor till pojkvännen - XXL? Kläder 11
Still Alive Dålig kvalitet på Lundhags kängor? Kläder 45
holetaker Den eviga frågan - vilka kängor? Kläder 13
_Mirella_ Om nyare Lundhags kängor och krympning Kläder 48
JMel Garmont Lynx kängor Kläder 1
Bing-bong Kängor med bred läst? Kläder 6
MalinSa Har du vandrat i barfotaskor/kängor? -Erfarenheter efterfrågas Kläder 17
Tundraman Kängor för vardagsbruk.. Kläder 13
Elvah Vada med kängor, vandra med blöta fötter: hur hantera ev sårskador på fötterna? Kläder 32
Nyburgaren Tunna men stabila kängor. Vad finns? Kläder 39
freonet Kängor för vandring, tips? Kläder 3
statemachine Vinterskor/kängor Kläder 12
Kajsa-Warg Val av kängor Kläder 2
naturälskaren Kängor för känsliga fötter? Kläder 12
doffy_74 Hjälp med kängor utan GTX mm. Kläder 16
tobiasadler Halvhöga kängor i trailrunnertyp? Kläder 7
Hæstr Kommer cellgummi på kängor att mjukas upp med tiden? Kläder 8
bico Sulor till Lundhags-kängor Kläder 7
Fiskemannen87 Identifiera hanwag kängor Kläder 1
grodanbolle Hybridskor kängor vs trailrunners? Kläder 7
skyking Funderar om Lundhags-kängor Kläder 28
Tiran Lundhags kängor, storlek? Snabbt svar önskas!! Kläder 29
Ljung_dalen Kan kängor göra benen trötta? Kläder 21
gusfallca Ont av Meindl-kängor Kläder 3
JuanMP Abisko-Nikkaluokta. Kängor? Kläder 1
disgruntled Behöver tips på skor/kängor för vandring. Kläder 6
Cshogun Behöver få reda på modell namnet, Meindl kängor. Kläder 11
Gurkdjur Nya kängor samt fråga om vildmarksbyxor Kläder 5
Tobbe C smörja kängor med smör?! Kläder 14
storskogen GoreTex kängor som läcker Kläder 4
nisseni Badade med mina nya kängor Kläder 2
LonelyWolf tips och tankar ang Arcteryx nya innovativa skor/kängor med urtagbar innesko :) Kläder 21
Aasenheim Kängor för vandring på sommaren Kläder 7
Tapio_ut Går det att laga gummidelar på kängor? Kläder 7
RE86 Kängor safari/allround Kläder 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.