Stadsbor är dom största miljöbovarna.

Trots allt fint prat om att det skulle gynna miljö och klimat att bo tätt och åka kollektivt så verkar det som storstadsborna står för dom högsta utsläppen, tex Stockholm ha ett ekologiskt fotavtryck som motsvarar 93% av Sveriges yta om man ska tro denna balansrapport.

https://helasverige.se/fileadmin/user_upload/Kansli/Skrifter/Balansrapport_Haallbarhet.pdf

Det skulle ju i så fall innebära rådande miljöpolitik som pressas fram med Miljöpartiet i spetsen som strävar efter att det ska bli dyrare och besvärligare att bo i på lands och glesbygd verkar ju direkt motverka sitt syfte, dessutom har det ju jobbats rätt bra för att centralisera Sverige vilket hjälpt till att öka arbetstillfällena i storstäder på mindre orters bekostnad vilket även det i så fall torde påskynda urbaniseringen till klimatets förtret.

Det skulle ju innebära att Miljöpartiet som ju är ett utpräglat storstadsparti som trots att dom säger sig värna om miljö och klimat skulle ironiskt nog har en väljarbas som helst vill bosätta sig där dom bidrar till mest skada.

Här bor väljarna - Fokus
 
Senast ändrad:
Jag finner det relativt naturligt att storstadsbor genererar de högsta utsläppen. Utsläppen i Sverige är i stor utsträck kopplade till konsumtion. De med höga inkomster tenderar att konsumera mer än de med låga inkomster. Utsläppen i rapporten ovan korrelerar väl med inkomstfördelningen nedan:

https://www.scb.se/hitta-statistik/...dning-jobb-och-pengar/inkomster-for-personer/

Lösningen är enkel. Beskatta alla så hårt att de inte har råd att vara miljöbovar. Det kan dock medföra en del andra problem...
 
Men ändå det verkar som om nuvarande svaret på en lösning från Miljöpartiets sida är att via skattepiskan på drivmedel göra det för dyrt och besvärligt att kunna fortsätta bo på lands och i glesbygd där det ju är glest mellan laddstolparna och kollektivtrafik i många fall närapå saknas istället för att beskatta lyxkonsumtion.

Deras nuvarande miljöpolitik framstår med och mer som verklighetsfrånvänd symbolpolitik än något annat ju mer man synar den och dess väljarbas är uppenbarligen inga föredömen...snarare tvärt om.
 
Senast ändrad:
Hur många hundra procent av sveriges yta ger hela befolkningen upphov till, det framgår inte av denna rapport.
 
Den skulle hur som helst vara ännu större om alla i Sverige levde som storstadsborna. ;)

Det är möjligt, men hela rapporten har tagit ett par siffror och framställer dem på ett ganska vinklat sätt.
Om de istället visade ytan för olika delar kunde man fått en jämförelse, nu får vi bara en siffra. Vilket är ganska synd då det är helt meningslöst om man vill föra ett seriöst samtal. Det hela blir då mera likt, hur långt är ett snöre.
 
Jaså, surprise-surprise! Det är mest utsläpp där det bor mest folk. Konstigt. Men det spelar ingen roll, problemet är globalt, och hela Sveriges bidrag är väl i storleksordningen 1 promille, och spelar ingen roll alls.
 
Jaså, surprise-surprise! Det är mest utsläpp där det bor mest folk. Konstigt. Men det spelar ingen roll, problemet är globalt, och hela Sveriges bidrag är väl i storleksordningen 1 promille, och spelar ingen roll alls.
Tolkar jag dig rätt i att du menar att vi därför inte behöver göra något alls? Låter som en skrämmande inställning. Alla måste väl ändå försöka göra något på individnivå? Annars kanske man skulle flytta till någon mikrostat (som väl rimligtvis står före en ännu mindre andel av världens totala utsläpp) och där helt släppa alla hämningar och gå bananas med flygresor etc? Låter ologiskt.
 
Vi bör ju jobba lite lagom lugnt mot lägre utsläpp, men det är ingen panik, EU gör ett bra jobb redan. Sveriges bidrag är så litet att det spelar ingen roll alls vad vi gör. Men det är lätt att se vem som bör skärpa sig.

klimat4.JPG
 
Att titta på något annat än utsläpp per capita är ju orimligt. Och att tycka att det inte gör någon skillnad om man sänker sina utsläpp för att någon annan har högre utsläpp känns ju inte heller korrekt.
 
Och i den där grafen framgår det ju inte heller om man tagit hänsyn till att en stor del av varor vi konsumerar i t.ex. Europa produceras i Kina, de utsläppen bör väl läggas på vårt "konto".
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.