Sommarsemester i Dalarna - vad får man inte missa?

Vi tänkte åka runt lite i Dalarna på semestern i sommar och jag skulle behöva lite tips om sådant man absolut inte får missa. Vi kommer att köra runt med bil, men även ha med cyklar, tält och vandringsprylar.

Tipsen kan gälla vad som helst; fina vandrings- eller cykelleder, en fin tältplats eller badsjö, ett intressant museum, ett mysigt vandrarhem, forsränning etc.

Så vad är det bästa Dalarna har att erbjuda?
 
Fulufjällets nationalpark och Njupeskär

Ta en sväng till Mörkret och spana in Njupeskär. Om ni vill vandra så kan ni gå en led runt fallet eller gå upp till Rösjöstugorna som ligger på själva fjällplatån. Har man tid på sig bör man inte missa möjligheten att kroka lite röding. Långdrag funkar bäst och båt kan man hyra vid stugorna.

Det finns också fina möjligheter om ni vill vandra lite längre (mer än en dagstur), tex Tangsjön eller Bergådalen kan då vara värda ett besök. Ta med tält i så fall.

Mer info finns här

//Björn
 
Falu koppargruva och gruvmuseet.
Styggforsen.
Hela Siljanstrakten.
Carl Larsson-gården
Zornmuseet
Dalahästtillverkning i Nusnär
Äta äkta Mattssons Gustafskorv och Vika knäcke med messmör.

HåkanF
 
Sedan är Nipfjället vid Idrefjäll fint. Städjan där är en klassisk kulle (1150 möh) att knata upp på. Kontrasten mellan det skyddade fjället och det exploaterade idrefjäll (Gränjesvålen) är markant.
 
Stort tack för alla tips hittills! Vi kommer definitivt att besöka åtminstone en del av dessa sevärdigheter. Dags att börja ta fram kartboken och se hur man skall lägga upp en sådan här tur rent logistiskt.

Fortsätt gärna att komma med förslag, det finns säkert fler guldkorn och roliga aktiviter!
 
Björnparken i Orsa är kul med alla de stora svenska rovdjuren.
Om ni är cykelintresserade kan ni besöka den nybyggda velodromen i Falun eller testa de nya dh-backarna vid lugnet.
http://www.dalarnasaventyr.se/ kan du kolla in också.
Och glöm inte fiskeprylarna, många fina fiskevatten från Hedemora och norrut.
Ett tips på museum är psykmuseumet i Säter.
 
Jag har inga speciella Dalarna-tips men har kört E45 ett antal gånger, som transport hemåt, från i höjd med Skellefteå och ner till Stockholm. Det är en väldigt trevlig väg att köra sommartid med sommarkaféer och annat längs vägen. Har tid över i sommar och kanske kollar in Njupeskär om jag inte blir "fast" i Jämtland.
 

Liknande trådar


Lager på lager – klä dig rätt

Så anpassar du dina kläder till väderförhållanden och fysisk aktivitet.