Skotertrafiken ökar i fjällen

Ser precis på Nordnytt att det är många som oroar sig över att skotertrafiken har ökat i fjällområdet och att man kör inom förbudsområden, stör djurlivet osv..

Tror fan det, det är ju i princip riskfritt att bryta mot lagen, finns ingen polis på fjället idag och inte heller naturbevakarna har tid eller resurser att bedriva en aktiv tillsyn.
Polisen prioriterar ju trafiken på våra vägar i stället, helt enl direktiven från högsta ort. Man skall bedriva mätbar verksamhet, tex rapportera de som inte använder bilbälten eller de som kör för fort.
En fjäll- och faunaövervakning värd namnet finns inte idag och nu har vi snart en generation poliser som inte hittar i fjällområdet, inte är van att vara ute heller och inte känner för den typen av polisjobb.
Den utvecklingen som nu sker kommer förmodligen att medföra ytterligare förbudsområden och restriktioner, som sen kommer att överträdas.......
Det är som vanligt inte alla som missköter sig, men precis som vanligt får alla bära hundhuvudet och slutligen drabbas av restriktionerna.
 
Ju mindre risk att åka dit- desto mer brott. Åk till Norrlands inland. Ser misstänkt fyllekörning varje gång jag är där. De åker några kilometer till affären och tillbaka. Vi lever i ett samhälle i förfall där folk skiter allt mer i vilket och de som bryr sig väljer att inte skaffa barn men vad är det för mening med att ta upp problematiken? Finns det konkreta lösningar? Ville du bara skriva av dig? Lösningen för min del är att lämna världen till de som inte bryr sig. De är en klar merpart. Min avkomma ska inte som minoritet behöva slåss mot en merpart och inte heller plågas av mitt egna inkonsekventa beteende. Vi är en mörk, tung art utan framtid. Våra misslyckanden sprider sig som en atomvind över planeten och lämnar spår mot evigheten. En tunn skada, som ett hack i den geologiska ordningen. Ett sår som syns bortom bildandet av två nya superkontinenter. Ett ärr som syns lika långt framåt som vi kan studera livet bakåt. Ett spår som syns så länge att en framtida civilisation kan komma att utvecklas ur en helt ny art som kan studera våra grisiga, metamorfoserade, patetiska lämningar. En ljus, grön framtid utan oss människor och skoningslöst skördande av resurser och medvetet spridande av död och förstörelse. Ett beteende som inte kommer ändra sig förrän den sista männsiskan ligger och kippar efter andan i sitt egna köttätande, drunknande i det ruttna damm av avskräde han spridit omkring sig. Vem fan bryr sig då om några skotrar på fjället. Vem bryr sig då när vi har sjunkit ner i lögnens mäsk, i träsket av vår oförmåga att se den stora bilden?

För att sammanfatta. Se ljust på livet! Allt ordnar sig! ;)
 
Senast ändrad:
Ju mindre risk att åka dit- desto mer brott. Åk till Norrlands inland. Ser misstänkt fyllekörning varje gång jag är där. De åker några kilometer till affären och tillbaka. Vi lever i ett samhälle i förfall där folk skiter allt mer i vilket och de som bryr sig väljer att inte skaffa barn men vad är det för mening med att ta upp problematiken? Finns det konkreta lösningar? Ville du bara skriva av dig? Lösningen för min del är att lämna världen till de som inte bryr sig. De är en klar merpart. Min avkomma ska inte som minoritet behöva slåss mot en merpart och inte heller plågas av mitt egna inkonsekventa beteende. Vi är en mörk, tung art utan framtid. Våra misslyckanden sprider sig som en atomvind över planeten och lämnar spår mot evigheten. En tunn skada, som ett hack i den geologiska ordningen. Ett sår som syns bortom bildandet av två nya superkontinenter. Ett ärr som syns lika långt framåt som vi kan studera livet bakåt. Ett spår som syns så länge att en framtida civilisation kan komma att utvecklas ur en helt ny art som kan studera våra grisiga, metamorfoserade, patetiska lämningar. En ljus, grön framtid utan oss människor och skoningslöst skördande av resurser och medvetet spridande av död och förstörelse. Ett beteende som inte kommer ändra sig förrän den sista männsiskan ligger och kippar efter andan i sitt egna ruttna damm av avskräde han spridit omkring sig. Vem fan bryr sig då om några skotrar på fjället. Vem bryr sig då när vi har sjunkit ner i lögnens mäsk, i träsket av vår oförmåga att se den stora bilden?

För att sammanfatta. Se ljust på livet! Allt ordnar sig! ;)

ORD..!!! :D
O när vi skidrar i fjällen så kommer vi alla ihåg o göra det BREDVID skoterspåret..!!!
 

avslutad210712

Gäst
ORD..!!! :D
O när vi skidrar i fjällen så kommer vi alla ihåg o göra det BREDVID skoterspåret..!!!

Mycket klagande på skotertafiken men ärligt talat skulle det vara j*vligt jobbigt att åka skidor i fjällen om man inte hade skoterspåren. Har själv växt upp och åkt skidor på den tiden när det (nästan) inte fanns skotrar och det var för det mesta inte roligt alls.

Försvarar inte avarterna av skotertrafiken men ärligt talat så skulle det krävas extrema polisinsatser för att få fast de som bryter mot lagen. En någotsånär enkel sak vore att registreringsnumret är ingjutet i skotermattan.

Och hur i allsin dar skulle alla "skidåkare" ta sig mellan Nikkaluokta och Kebnekaise för där är skoterpulkorna fullastade.
 
Ökar?

Runt Kvikkjokk som normalt är ett skoterparadis tycker jag det tvärtom varit mindre trafik än normalt.
Svindyr bensin och nu att dessutom påsken inträffar nära "off-season" kombinerat med extra tidig vår spelar nog in.
Inget vidare före innan man tar sej upp på högre höjder;fler vakar invid land än normalt.
Min maskin får nog åka hem redan under helgen,det är hur som helst roligare nu att skejta på sjön när snön tinat ner.
 
Inte alla...

....missköter sig. Problemet är ju att det idag är riskfritt att köra i fyllan, köra inom förbudsområden, jaga rovdjur eller renar , låta småungar köra fritt osv....

De allra flesta sköter sig nog ganska bra, använder skotern som ett fortskaffningsmedel för att ta sig ut i naturen, helt ok. Men eftersom det inte finns någon övervakning eller tillsyn värd namnet så passar de mindre nogräknade på att ta ut svängarna lite väl mycket. Det funkar precis likadant i övriga samhället när det inte finns bevakning eller tillsyn, då det inte finns risk att åka fast för tex rattfylla kör man onyktra. Så är det i norrbottens inland, i småbyarna osv när polisen dras in och kommenderas till städerna...

Visst har den totala skotertrafiken kanske minskat en aning pga bensinpriset, men den trafik som förstör har ju enl uppgift av bla naturbevakarna inte minskat...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
GustavOh Vem har rätt till fjällen? Allmänt om friluftsliv 39
lsjonsson Efter sommarens nedskräpning i fjällen – ny kampanj hoppas ge fjällvett Allmänt om friluftsliv 12
veni Mycket folk i fjällen, hur upplevde ni det? Allmänt om friluftsliv 20
avslutat_medlemskap_2012 Fjällen 2019 Allmänt om friluftsliv 0
fowwe Är friluftslivet i fjällen jämställt? Allmänt om friluftsliv 103
Lackan Längsta stigningen utanför fjällen Allmänt om friluftsliv 1
J88 Samåkning Skåne-fjällen Allmänt om friluftsliv 0
Nirrebosse Packraft i fjällen. Söker råd. Allmänt om friluftsliv 25
AgnetaG Tälta i fjällen med hund - björn? Allmänt om friluftsliv 14
desireman Radioaktivt i Svenska fjällen? Allmänt om friluftsliv 20
desireman Berätta: Den gången blev det farligt i fjällen! Allmänt om friluftsliv 18
waltruz Vill uppleva i södra fjällen: isfiske, snöskoter, längdåkning, bastu osv. var? Allmänt om friluftsliv 1
veni Väderförhållande i fjällen Allmänt om friluftsliv 2
Frans_Krans Vandra i fjällen Allmänt om friluftsliv 27
ickaster fjällen i mitten på september Allmänt om friluftsliv 7
Dannepihls Att fiska i fjällen.... Allmänt om friluftsliv 7
PetNor Tågpriser till fjällen är hutlösa, eller? Allmänt om friluftsliv 22
avslutat 73229 Tre omkomna i Norska fjällen Allmänt om friluftsliv 1
Johansp Väder i fjällen? Allmänt om friluftsliv 2
Akkajonte När är du i fjällen ? Allmänt om friluftsliv 5

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.