Självtorkad mat - hur förvarar ni det på turen?

Jag har med stigande intresse och lust läst (lusläst?) hur man kan torka matvaror och komponera egna rätter att ha med sig på tur. Jag gillar iofs Real och de är inte fullt så dyra i Norge där jag bor (ca 60 NOK på xxl), men jag tycker också om att laga mat ;) och vill gärna prova på mina egna tankar om god 'påsmat' i praktiken :)

NÅJO, till saken:
Hur förvarar ni de 'färdiga rätterna' när ni drar ut på tur?
Real etc ligger ju i färdiga ziplockpåsar, men inte vill jag återanvända de, och de ziplockpåsar jag har hittat tål inte hett vatten...

Jag vill kunna portionsförpacka maten hemma innan jag går ut, och sedan bara slå i vatten när jag ska äta. Är inte intresserad i att ha med de olika ingredienserna var för sig och blanda de när det är dags.

På förhand tack,
/FW.
(",)
 
Har heller inte hittat ziplockpåsar som tål kokhett vatten. Men förvarade till att börja med i smörgåspapper, ger mycket tände under turen. Har övergått till fryspåsar som jag svetsar ihop men efter mjukmedelsdebaklet är jag beredd att återgå till kuverteringstekniken igen, dessutom är den ju så samurajaktig. Ytterligare ett jobb i långsamttempot.
Lagar mat och äter ur kokkärlet,
 
Egentorkad mat tillagad som real låter inte som någon hit. Den stora nackdelen med egentorkad mat är ju att den behöver lång tid på sig att blötas upp jämfört med exempelvis real. Jag förvarar maten i vanliga fryspåsar, färdigförpackat per måltid. För att minimera koktiden så hälls kvällens mat i en tät burk (nalgene med skruvlock) vid lunchtid ihop med lite vatten och får ligga och förblöta sig några timmar i ryggsäcken. Då räcker det med en kortare kokning för tillagning. Direkt från torrvara så kräver det mesta av hemtorkat lång kokning.


-EDIT
Attberopå tåliga ziplock så kanske ESD-påsar* i ziplockmodell kan funka, den plasten verkar ganska tålig. Jag vet dock inte hur bra de lirar med livsmedel... *(Alltså skyddspåsar för elektronik)
 
-EDIT
Attberopå tåliga ziplock så kanske ESD-påsar* i ziplockmodell kan funka, den plasten verkar ganska tålig. Jag vet dock inte hur bra de lirar med livsmedel... *(Alltså skyddspåsar för elektronik)
Dom påsarna har en belägning som gör att dom är ESD, dom påsarna ska du INTE ha mat i.
Men om du vill ha sådana påsar på prov så säg till så skickar jag över några stycken....
 
Jag vill kunna portionsförpacka maten hemma innan jag går ut, och sedan bara slå i vatten när jag ska äta. Är inte intresserad i att ha med de olika ingredienserna var för sig och blanda de när det är dags.
(",)
Det är skillnad på hemtorkad respektive frystorkad mat. Hemtorkade grönsaker kan tex. behöva ligga i blöt i en påse eller burk ett antal timmar innan tillagning. Den hemtorkade köttfärsen brukar jag aldrig blötlägga innan utan får koka med tillsammans med tex pastan och blir klar när pastan kokt färdigt.
Jag vill inte direkt påstå att det inte går att göra som du önskar, att bara slå på varmvatten på hemtorkad färdigblandad maträtt. Jag är dock tveksam till resultatet.
När det gäller påsar att hälla hetvatten i, skippa påsarna, ät direk ur tillagningskärlet istället. Mindre sopor!
 
Jag har förvarat min mat (t.ex. ett paket nudelsoppa spetsat med eget torkat kött och grönsaker) i ziplockpåsar som jag sedan har hällt kokande vatten i. Köpte t.om. ett startkit från trailcooking.com med receptbok och "cozie" för påsarna. Men sen lurade jag på om det var nyttigt att hälla kokande vatten i plastpåsar så numera vakuumförpackar jag maten, häller över den i en mattermos och sedan slår jag på vatten och låter det stå där tills allt är färdigt. Har inte tyckt att mina grönsaker behöver längre tid på sig att bli klara. Visst är det lite extra vikt med mattermosen och visst får jag diska den men det tycker jag är helt ok. Är helt enkelt roligare att laga egen mat än att köpa färdig tycker jag...
 
Vakuumpåsar!

Det mest hållbara och snabba sättet är att:

  1. Tillaga maten innan du torkar den, dvs. förvälla, steka etc.
  2. Sedan förpacka den (när den svalnat!) i en vakuumpåse. Köp egen apparat eller be dem på ICA att packa åt dig
  3. Klipp sedan upp ett hörn på turen och häll i lite vatten någon timme eller två innan du ska äta, förslut med en påsförslutare
  4. Häll i gryta, koka upp - klart!


= mat SNABBARE än frystorkat OCH godare!





.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
såg Påsar att hälla varmt vatten i. Typ frystorkade maten som man bara häller i vatten. Friluftsmat 9
anvige Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
Lasse Be Första egentorkade maten uppäten - men Friluftsmat 9
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 47
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
Skogsakuten Matens hållbarhet i fält? Friluftsmat 23
samohtII Ätbara växter? Friluftsmat 5
markanthus Aluminum i maten? Friluftsmat 22
LinaHa Vegetarisk frystorkad mat Friluftsmat 16
fridaeus Glutenfri mat Friluftsmat 3
pelle.k Mat-termos Friluftsmat 12
RobinEH Mat för två dagar. Friluftsmat 10
desireman Mat för topptur (kebnekaise)? Friluftsmat 9
j.piraten Tips på 'rRiktigt god mat på paddlingen! Friluftsmat 10
saclawes Den perfekta maten Friluftsmat 9

Liknande trådar

Logga in