Sista minuten-nerver inför abisko-nikka!

Resan är bokad sedan länge, flyger till kiruna tisdag nästa vecka och börjar vandringen från abisko till nikka senare under eftermiddagen om allt går som det ska. Jag gick en ensamvandring förra året på sörmlandsleden, endast 2,5 dagar dock. Ska även denna gången gå själv. Jag har således inte mycket vandringsvana men jag tränar mycket både styrketräning och löpning så jag har en bra fysisk grund åtminstone.

Det har gått i ett senaste tiden med mycket jobb och fullbokade helger och jag har haft svårt att hitta kängor som passat bra i rätt storlek (har i normala fall 47 så 48 bör jag väl ha i kängor?). Tog då beslutet i stridens hetta att jag skulle använda mina terränglöparskor i goretex som jag använde förra vandringen. Det är väl för sent att skaffa kängor nu? Är jag garanterad en fotledsstukning om jag inte har kängor? Blir mina fötter så blöta och sedan så kalla att det blir farligt?

Jag förstår om jag låter dum i mångas öron/ögon men så här är läget, och jag är en liten nojjig person i grunden så att jag blir nervig nu är naturligt för mig. Alla konstruktiva tips är välkomna men var snälla tack :) resan kommer att göras oavsett, då den är bokad och jag skulle ångra mig alldeles för mycket om jag inte gjorde den.
 
Nog hur lugnt som helst med dina terrängdojjor enligt min mening, antar att du tänkt hajka på kungsleden? Väldigt lättgånget, och därav inget större behov av ankelstöd, om det nu är stukning du oroar dig för. I tuffare terräng, om man ex behöver gå på skrå med tung packning en hel dag kan det där extra stödet från en känga annars vara super. Problemet är om det är väldigt mycket vatten, då kan låga skor såklart bli väldigt blöta. Fötterna fryser jag/man dock sällan om, bara man traskar på och alstrar värme. Ta med ett par extra strumpor som du kan byta med om det skulle bli plaskvått. En vattentät strumpa, typ Sealskinz kanske kan vara en lösning, istället för en dyr känga som du knappt hinner gå in.
Jag gick själv 12 dagar däruppe också för ett par år sen, mest utanför kungsleden dock, men ett av mina finaste och häftigaste fjällminnen! Go tur!

Skickat från min E5823 via Tapatalk
 
Jag har inte gått den sträckan, men jag vandrade en del av Silverleden en regnig helg och mina kängor läckte in, så jag var väl mer eller mindre blöt om fötterna i 72 timmar i sträck. Vi pratar inte lite fuktig om tårna, utan det skvischade i skorna för varje steg och jag kunde vrida ur mina strumpor ordentligt.

Jag fick inte skyttegravsfot och mår bra idag :) Jag hade mina merinoullstrumpor (ett par liners och ett par ytterstrumpor) och var varm och go i kängorna trots vätan. Jag hade dock inte med mig reservstrumpor, bara lägerstrumporna, men det hade väl inte spelat någon roll för de hade också bara blivit blöta. På vilopauserna tog jag av mig barfota och såg till att fötterna fick torka.

Det som jag inte tog med mig, som jag rekommenderar att du tar med dig, är plastpåsar som du kan ha ovanpå strumporna i skorna. Om det nu skulle komma in vatten i skorna så skyddar i alla fall påsarna.

Fotledsstukningar är nog inte garanterade tror jag, så gå med löparskorna. Risken finns men det finns risker med allt. Tänk om du köpte kängor och bröt en arm istället, fast nu kommer du kanske att noja över det, haha.

Jag ska själv vandra den sträckan i början av augusti i år. Kanske ta Keb om vädret tillåter. Lycka till!
 
Jag tittade på XXL och trodde inte att varuhuset var så stort så jag fastnade vid terrängskorna och där var de några hundra billigare och stod provade ut ett par, sedan gick jag mot kassorna och såg att i ett annat hörn fanns vanliga vandringskängor.
Så jag fick mig en funderare.
Det blev att jag fick lägga tillbaka terängkängorna och köpa vandringskängor istället.
Skillnaden är att om man har tung packning så håller skorna inte trycket.
Så risken är om du går med tung packning att skorna går sönder.
Du kan gå in på nätet och se på de stora varuhusen eller fråga om de har sådana storlekar, sedan åka dit och köp.
Men du ska gå in dom också. Gärna ett par timmar. Akta dig för skoskav också. Då får du tejpa.
 
Att vara blöt om fötterna är inte farligt så här års, du håller dig varm ändå. Däremot kan det vara ganska psykologiskt jobbigt att dra på sig blöta strumpor på morgonen. Se till att dedikera ett par strumpor till att enbart har för lägerlivet så att de alltid är torra, det är både skönt och taktiskt för fötterna.
Förra året så släppte hälkappan på båda mina kängor på 2a dagen. Jag fick gå blöt i 8 dagar... Men det gick helt problemfritt. Sista dagen när det var flackt så gick jag i foppatofflorna istället, det var lika torrt som att gå i kängorna och faktiskt varmare.
Det finns många som går med nättare skor i fjällen. Särskilt på leder så tror jag att det är ett vinnande koncept, både bekvämare och lättare än kängor. God tur!
 
Dina skor kommer säkert funka. Det är inte anklarna som kommer vara problemet utan kolla att sulorna är styva/hårda nog. Ställ dig på en ojämn sten. Känner du av stenen så kommer dina fotsulor garantera ömma efter vandring i stenskravel.

Oroar du dig för anklarna rekommenderar jag dig hellre att köpa stavar. Dom hjälper dig att hålla balansen och skonar knän nedför. Dom hjälper dig också när du vadar (vilket inte behövs på leden du skall gå) och är praktiska att spänna ut en tvättlina när du slår läger. Jag kan inte nog rekommendera stavar vid vandring.

Abisko - Nikka kan knappast ses som en ensamvandring ;) Skulle du få nått problem så kommer det finnas gott om folk som kan ge tips och hjälpa till.

God tur!
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.