Säger märket något om kvalitet?

Detta är kanske egentligen en omöjlig fråga där alla har olika åsikter men jag försöker ändå.

När jag köpte utrustning till mig själv för sisådär 20-25 år sedan var det ganska enkelt. Det fanns bar ett fåtal produkter i varje kategori att välja mellan och det gick att hålla reda på vad som var bra eller dåligt (Haglöfs var dyrt och dåligt, Fjällräven dåligt bortsett från vissa produkter, Caravan-sovsäckar bra osv.). Nu när det är dags att köpa grejor till barnen är det helt annorlunda.

Jag håller det för självklart att de dyraste märkena som Hilleberg mfl "alltid" är bra medan lågpris som McKinley och Everest är skit men hur är det med mellanprissegmentet?

Skulle vara intressant att höra om era erfarenheter generellt av Haglöfs, Fjällräven, Jack Wolfskin mm. Jag tänker då inte på enskilda produkter (alla kan ju ha utstickare både till det bättre och det sämre). Inte heller hur det var förr (Haglöfs var ju bra i början, blev sedan dåliga men behöll sin höga prisnivå och verkar nu ha förbättrat sig igen, så hur deras grejor var 2003 är inte så intressant). Är alla sovsäckar/ryggsäckar etc. i samma prisklass och lull-lull-mängd jämförbara?
 
Tror att

du måste avgränsa din fråga lite mera. Vad vill du ha åsikter om?

Kläder? I så fall är passform och preferenser t ex såpass olika från person till person att det är värdefullt att veta vad det är för person som rekommenderar ett specifikt plagg.

Tält och sovsäckar kanske är lite lättare att ge generella åsikter om men användningsområde kroppsstorlek vanor har stor betydelse för vad man väljer och gillar.

Inte många tillverkare har lika bra kvalitetsnivå för kläder, tält och annan utrustning.

Jack Wolfskin, Haglöfs och Fjällräven är nån slags mellanmjölk i mina ögon inte jättebra och ofta hygglig kvalitet men inte direkt prisvärda.

Thure
 
Jag är bara ute efter rent kvalitetsbegrepp, inte smak/passform etc. Alltså rivstyrka, eventuella membrans livslängd, genomtänkt design (hanterbarhet, lätt att ställa in etc.).

Exemplet sovsäckar: jag föreställer mig att ett företag som tillverkar bra sommarsovsäckar även tillverkar bra vintersovsäckar (map. vettig placering av dragkedjor, snörkanaler som inte spricker efter några nätters användning, rimligt angivna komforttemperaturer jmf med andra märken, inte att vissa personer är mer frusna av sig än andra).
 
Sömnad

Jag är bara ute efter rent kvalitetsbegrepp, inte smak/passform etc. Alltså rivstyrka, eventuella membrans livslängd, genomtänkt design (hanterbarhet, lätt att ställa in etc.).

Exemplet sovsäckar: jag föreställer mig att ett företag som tillverkar bra sommarsovsäckar även tillverkar bra vintersovsäckar (map. vettig placering av dragkedjor, snörkanaler som inte spricker efter några nätters användning, rimligt angivna komforttemperaturer jmf med andra märken, inte att vissa personer är mer frusna av sig än andra).

Många gånger när man köper billigare kläder upptäcker man inte prisskillnaden för än efter tvätt. Ex byxben som krymper så sömmarna sneda, ej fållade sömmar som repar upp sig på insidan osv. Så jag tycker nog det finns en skillnad. Men omvänt finns även.
 
Det är nog med friluftsutrustnings-"märken" som med tysk grammatik, dvs ingen regel utan undantag. Regeln är att man oftast får "bättre kvalitet" av vissa märken, "du får lite vad du betalar för" o s v. Undantag finns, eftersom det finns ett "varumärkestänkande" hos vissa tillverkare, som går ut på att du & jag som kunder köper "image, status, gemenskap" & fan vet vad allt annat som "ordbajsarna" häver ur sig. Kruxet är att veta, antingen själv eller via kamrater med gott omdöme (folk med dåligt omdöme finns det alltför mycket av, men de är å andra sidan duktiga på att göra sina röster hörda). För 30 år sedan köpte jag mitt Thermarest "självuppblåsbara" liggunderlag, det fungerar än, kostade mig 5-6 hundra kronor vill jag minnas. Har sovit gott på det, ingen reparation har behövts, då tyckte en del att jag var "knäpp" som la de pengarna på ett liggunderlag. men bevisligen är det kvalitet. Har använt Helsport tält som jag är nöjd med, för att inte tala om Trangia köket. De "mellanmärken" du talar om kan mycket väl fungera jättebra, det gäller att granska dem noga bara, sedan är det ju att en del fel upptäcks ju inte förrän efter en tids användning. Som sagts tidigare (tror jag åtminstone), så kan en söm vara gjord enligt konstens alla regler men tråden skiljer mellan tillverkare. Sedan så skiljer passformen mellan tillverkare, själv använder jag Lundhags kängor, de passar mina fötter, har prövat Meindl, men se nej, sa mina fötter. Men Meindl har bra kängor som passar många andras fötter. Im du vart något klokare på mina rader så är det bra, om inte så glöm dem & gå vidare.
 
Om barnen växer hinner man ofta inte märka kvalitetsskillnaden innan de vuxit ur sina grejer.
Everest m fl är bra kvalitet för priset av t ex den anledningen.

De saker jag har av kvalitet har jag möjligen slitit ut på 20-30 år, ellr använder fortfarande, det är blandade grejer från Fjällräven, Hilleberg, Trangia, Klättermusen, Lundhags, Patagonia, Teva, Outdoor Research m fl. Märken som funnits mindre än 15 år för mig och också håller bra är Arcteryx, Houdini, Marmot, Mountain Hardwear, Montana, Haglöfs, Craft osv.

Men som sagt det gäller att de har den rätta passformen, och funktionen för mig för att bli kvar i bruk, annars sorteras de ut. Jag tror att det ofta är värt en slant extra men det mesta duger även från lågprismärken.
 
Jag skulle säga absolut att märket ofta säger något om kvalitet, men ofta är det att ett "bra" märke har bra kvalitet, men inte nödvändigtvis är prisvärda. Det jag tycker har blivit så lätt nu 2014 är att allt i princip går att söka på, till exempel om du jämför två tält eller vill ha information om ett tält så kan du söka på det specifika tältet du vill ha och du kommer i princip få den information som krävs för att du ska bestämma om tältet är skräp eller ej.

Gör du detta så tror jag att du i många fall kan spara två tusen till exempel på att inte köpa hilleberg och istället köpa ett lite mer udda tält som fortfarande har i princip allt som hillebergtältet har men väger 200gram extra (vilket kanske är värt det).

Detta är då en potentiell överdrift men min poäng är att man mycket väl kan gå efter märken, men det som är betydligt effektivare är att köra google till du hittar den specifika produkt som är mest prisvärd, och därmed i princip ignorera vad för märke som står på produkten.

Tror dock definitivt inte att alla prisklasser har samma kvalitet.
 
Du efterfrågar vad man tycker om varumärken "generellt", men som du säger har ju många märken produkter i olika prisnivåer också, så det är svårt att tala om huruvida märket i sig har den eller den kvaliten.
Det verkar inte helt ovanligt för mellansegmenten av varumärken att dela in sina produkter i premiumserier och "vanliga" serier.

Bergans, eller Helsport, har t ex 3-personers fjälltält för runt 2000 och de har 3-personers fjälltält för 7000 kronor i andra material och utföranden, ofta är väl de dyrare av högre kvalitet.

Fjällräven och Lundhags och Norröna andra märken har enkla polycotton-jackor i likartad prisklass (runt 1200-1700 kronor) - det är svårt att säga att det ena är sämre eller bättre då det gäller enkla produkter utan tekniska material och funktioner.

Jag skulle tippa på att det generellt är så att produkter i samma prissegment håller en likartad kvalitet oavsett varumärke. Man får t ex. väl anta att Fjällrävens löjligt dyra numbers-serie har en högre kvalitet än deras övriga jackor. Då kanske man ska jämföra just de serierna med andra företag som enbart har kläder i samma prisklass, typ klättermusen.

Sen är det förstås alltid så att noname-märken alltid är billigare än alla etablerade varumärken och de kan hålla en lika bra kvalitet som de mer etablerade, även om det kanske oftare inte är så.
 
Jag håller med Hinas om att det är en fråga om den specifika utrustningen du är ute efter. Det finns uppstickare inom det mesta: tält, sovsäckar, osv, som gör mycket prisvärda produkter inom sin nisch, i ett fåtal fall produkter som är helt jämförbara med de dyrare tillverkarna i allt utom pris.

Det finns också många fler specialiserade etablerade/dyrare märken än för 20-30 år sedan. Tittar man exempelvis på de märken som återförsäljaren Addnature har listade på sin hemsida så är det nästan 100 stycken och generellt skulle man kunna säga att vart och ett av dessa är etablerade/dyra inom sin kategori.

Sökningen efter prisvärda produkter blir enklare om man letar artikel för artikel, fast det var nog inte det du ville höra. :)
 
Vi har samtidigt köpt en högpris och lågprisprodukt av samma typ för att se om det fanns ett samband mellan pris och kvalitet.

Ganska lika brukstid och vi har funnit absolut ingen korrelation alls.
Dvs det förefaller vara ett rent lotteriet.

Eftersom prisskillnaderna kan ligga från 3-20x så gäller det att se upp. Vill du ha rätta märket eller två resor mer om året? Valet är ditt.
go tur
 
Jag kan tyvärr inte säga att jag är förvånad över samstämmigheten i era svar. Friluftsprylar är en djungel och man kan tydligen inte utgå från att några tillverkare utom de extrema högprisföretagen strävar efter en hög och jämn kvalitet på prylarna.

Ett problem är ju att det är svårt att avgöra kvaliteten själv genom att klämma och känna i butiken och på nätet är det ju fullständigt omöjligt. Jag hade hoppats på att varumärket kunde fungera som grovsortering.

Detta skiljer sig från tex. verktygsmarknaden. Där vet man att en blå Bosch-maskin ligger på "lägsta proffs-nivå" och att Black&Decker är hyfsade, men onödigt dyra hemmafixargrejor och att Biltema i regel är skräp.

Om jag tältar i fjällen vill jag veta att tältet klarar flera stormiga nätter i följd och går att riva/sätta upp i ett sådant läge. Hilleberg fixar ju det men priset avskräcker. Lite billigare tält KAN också duga men det kan lika gärna rämna när som helst och den risken kan man inte ta. Jag tycker till exempel att Fjällrävens Nammatjkopia som inte är mycket billigare håller betydligt lägre kvalitet (utgår här från ett tält som jag inte vet hur gammalt det är men det såg säkert bra ut när det köptes). Här skulle det vara bekvämt om det var ett vedertaget faktum att exempelvis Haglöfs tält kanske är lite klumpigare men åtminstone är pålitliga. Men det är väl bara att inse att det kräver mycket googlande om man ska köpa friluftspryttlar. Tyvärr är det inte alla produkter som är recenserade på nätet. Idag har jag beställt sovsäck och det var upprinnelsen till denna tråd.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
hsp Vattenfilter minsta underhåll bästa märket och modell Utrustning allmänt 5
såg Märket Savotta Utrustning allmänt 2
ChristerMattsson Bästa märket på multiverktyg: Röstning! Utrustning allmänt 16
Fjorr Finns det något värde i en Arc'teryx Altra 85L ifrån 2016? Utrustning allmänt 8
Elvah Optimering: packa/ersätta med något i fleece som inte är en tröja Utrustning allmänt 54
disgruntled Någon som kan säga något om Altra Lone Peak? Utrustning allmänt 4
Missboxer Furno stove gaskök, något att ha? Utrustning allmänt 7
naturnisse Något onödigt som ger vandringen guldkant Utrustning allmänt 60
desireman Finns det något billigare alternativ än riktiga stegjärn? Utrustning allmänt 6
kanis Rea på Vandra fjäderlätt - och njut av färden. Är den något för mig? Utrustning allmänt 8
Tomas J Nikon SprintIV 10*21, är denna kikare något att ha? Utrustning allmänt 0
pher_ Bra grävspade? Har ni något tips? Utrustning allmänt 11
En stor stark Finns det något skönare än att vurpa! Utrustning allmänt 4
d-b Helly-Hansen vs Haglöfs - vad är er uppfattning om kvaliteten? Utrustning allmänt 15
evinrude Tips på lätta karbiner med bra kvalitet? Utrustning allmänt 13
Henriko Hanwag kängor - dålig kvalitet? Utrustning allmänt 3
Dabo Dagsryggsäck av vettig kvalitet Utrustning allmänt 7
moa_k40 billig vandringstav i stark kvalitet? Utrustning allmänt 9
Prankster Kvalitet Engelsons? Utrustning allmänt 16
MBac Friluftsartiklars kvalitet Utrustning allmänt 75
MrFrenzy Fjällräven & kvalitet Utrustning allmänt 16
vox2000 Klättermusens kvalitet? Utrustning allmänt 2
brigas köpa kvalitet! Utrustning allmänt 6

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.