Så vill rovdjursföreningen inskränka jakten i Sverige :(

och jaktjournalen bygger en artikel som till 90%, om inte mer, består av lösryckta citat? Synd att ingen av sidorna har växt upp sen sist.
 
Inte otippat att Svenska Rovdjursföreningen motarbetar och överklagar i vanlig ordning.

På tal om att det "bara" finns runt trehundratusen jägare som gör stora insatser dygnet runt inom viltvård och eftersök på trafikskadat vilt så är dom ju själva en pytteliten förening på typ 4000st, typ 0.4 promille av befolkningen eller något sånt....lite kasta sten i glashusvarning där.

Om dom var seriösa i sin hållning till att hysa mycket rovdjur så kan man ju tycka att dom skulle engagera sig mera i att hjälpa tamdjursägare att sätta upp rovdjursstängsel och underhålla dessa på ideell basis för att skydda deras djur och därmed på detta sätt även aktivt hjälpa till att hålla ner antalet skyddsjakter på rovdjur.
Men där verkar dom mest lysa med sin frånvaro.

En högljudd liten förening som tydligen har förkärlek till överklaga en massa saker och myndighetsbeslut men helst undviker bidra i mina ögon.


Men som tur är kostar det bara 0:- att inte bli medlem. :)
 
Senast ändrad:
Inte otippat att Svenska Rovdjursföreningen motarbetar och överklagar i vanlig ordning.

På tal om att det "bara" finns runt trehundratusen jägare som gör stora insatser dygnet runt inom viltvård och eftersök på trafikskadat vilt så är dom ju själva en pytteliten förening på typ 4000st, typ 0.4 promille av befolkningen eller något sånt....lite kasta sten i glashusvarning där.

Om dom var seriösa i sin hållning till att hysa mycket rovdjur så kan man ju tycka att dom skulle engagera sig mera i att hjälpa tamdjursägare att sätta upp rovdjursstängsel och underhålla dessa på ideell basis för att skydda deras djur och därmed på detta sätt även aktivt hjälpa till att hålla ner antalet skyddsjakter på rovdjur.
Men där verkar dom mest lysa med sin frånvaro.

En högljudd liten förening som tydligen har förkärlek till överklaga en massa saker och myndighetsbeslut men helst undviker bidra i mina ögon.


Men som tur är kostar det bara 0:- att inte bli medlem. :)

Det var inget som förvånade mig heller!

Det är billigt och bra när det kostar 0:- kr.:)
 
Jaktkritikerna har lämnat remissvar till regeringen ang. nya jakttider.:(

"JAKTKRITIKERNA VÄSTRA GÖTALAND Remiss


2020-10-04
N2020/01735/FJR
Till
Näringsdepartementet


Synpunkter från Jaktkritikerna Västra Götaland över förslaget till nya jakttider.

Förslaget handlar mycket om att godkänna ett ökat skadande och dödande av levande, kännande varelser och att dödandet även fortsättningsvis i stor utsträckning kan få bedrivas enbart för nöjes skull och utan att nedlagt byte tas till vara. Den målsättning som man utgått från finns redovisad i ”Strategi för svensk viltförvaltning”. Där sägs bl.a. ”att jakt, viltturism och annat brukande av vilt inte ska begränsas av omotiverade hinder utan utgångspunkten är att det ska främjas.” ”för att främja brukandet av vilt är att verka för att så många arter som möjligt är föremål för allmän jakttid.” ”Populationsreglerande jakt sker främst genom allmän jakt.” ”Ett sätt att möjliggöra ökad avskjutning för att minska skadorna är långa jakttider.” Hur ökad jakt påverkar situationen för djuren verkar man däremot inte vara intresserad att ta hänsyn till.

Vi har företeelser inom svensk jakt som kan betecknas som ett hänsynslöst och grymt utnyttjande av djur. Här ett par exempel:
1. Den okontrollerade skadskjutningen. Allvarligast är skadskjutningen i samband med jakt på fågel och predatorsjakt bedriven av ungdomsgrupper. 2. Tjuvjakten och de privata jaktbolagens härjningar som är väldigt svårt att komma åt. 3. Skyddsjakt på eget initiativ är i praktiken en okontrollerad jakt där personer som anser sig lida skada på grund av s.k. skadedjur har rätt att på eget initiativ avliva detta/ dessa utan att behöva redovisa till länstyrelsen. Detta bäddar för ett överdrivet dödande.

Övriga synpunkter med anknytning till jakttider:

1. Vi är helt emot att man får bedriva nöjesjakt för att döda djur som det inte är aktuellt att konsumera/tillvarata. Det har visat sig leda till tävlingar i att döda, exempel Rovdjurs- och predator kampanjer (skräckexempel Team predator och deras härjningar i Stockholmsområdet). Att stämpla vissa djur som skadedjur måste upphöra. Därmed bortfaller jakttiderna för dessa s.k. skadedjuren. Det betyder att jakt på något av dessa djur enbart får ske som skyddsjakt om en länstyrelse bedömmer att någon art inom begränsat område har vuxit sig allt för stor och det uppstår problem. Vi anser också att skyddsjakt idag sker i alltför stor utsträckning där andra lösningar vore att föredra, t.ex.olika slags skrämseleffekter. Så förslaget om skyddsjakt på trana, sångsvan och storskarv medför enbart meningslöst dödande något vi starkt ogillar.

2. Det lidande som skadskjutning i stor utsträckning medför borde göra att frågan lyfts och att man försöker kartlägga omfattningen samt vidta kraftfulla åtgärder så att skadskjutning kan minimeras. Vi befarar att skadskjutning i samband med viss fågeljakt kan vara så omfattande att det kan motivera förbud. Det är märkligt att så många fågelarter är tillåtet att jaga i Sverige och anser att följande arter bör tas bort från listan över arter som får jagas: alfågel, björktrast, bläsgås, ejder, järpe, kricka, morkulla, nötskrika, sjöorre, småskrake, storskrake samt vigg.

3. Skyddsjakt på enskilt initiativ måste kraftigt begränsas. Det går inte att kontrollera att det görs på ett ansvarfullt sätt, bl.a. kan enskilt initiativ medföra att personer med en olämplig inställning till s.k. skadedjur eller en privat jaktklubb kan komma att verkställa jakten. Något som vi tror kan leda till att det skjuts fler djur än nödvändigt för att bemästra skada.
Vi säger då givetvis Nej till skyddsjakt på enskilds initiativ på trana och sångsvan men också på storskarv. Man uppnår ingen stor effekt av att skjuta en eller två tranor eller svanar om man besöks av flockar med fåglar. Satsa i stället på att utveckla nya skrämselmetoder. Populationen av sädgäss har minskat kraftigt senare år och Naturvårdsverket föreslår att allmän jakt på sädgäss skall upphöra men att man skall få fortsätta skyddsjaga sädgäss. Vi anser att sädgäss bör bli helt fredade.

4. Jakt vintertid när många djur kämpar för att överleva bör bli mer restriktiv, t.ex. bör jakt inte få förekomma under besvärliga väderförhållanden eller när fåglar ansamlas i mindre öppna vattenområden.

5. Jakt bör förbjudas i anknytning till djurs bon t.ex. grävlings- eller rävgryt. Det bör oclså vara totalförbud att plundra eller förstöra fågelbon samt att döda, t.ex. råk- och rävungar.

6. Vi anser inte att sälbeståndet är så stort att det är motiverat med jakt på säl. Forskare är ju också överens om att det inte är sälarna som orsakat problemet med minskande fiskbestånd och att skjuta mot simmande säl kan medföra problem bl.a. större risk för skadskjutning men också att en svårt skadad eller dödad säl inte kan tas omhand utan sjunker.

7. Att under en kortare eller längre period bedriva matning vid någon form av åtel för att kunna utnyttja att djur söker sig till åteln och man därmed ökar möjligheten att kunna skjuta så många djur som möjligt anser vi mer handlar om slakt än jakt, , t.ex. förekommer det idag att man i mitten av juli påbörjar matning på hyggen för att man 1 augusti ska kunna skjuta ett hundratal ringduvor. Vi anser att åteljakt av detta slag bör förbjudas.

8. Jakt med drivande hund kan vara mycket stressande men också med risk för skada, t.ex. benbrott, för speciellt vissa djur. I första hand rådjur. Använder man 2 eller fler hundar, t.ex. på björn eller lodjur, riskerar djuren utsättas för helt oacceptabel stress. Vi anser därför att jakt med drivande hund bör förbjudas.

9. Samtliga arter skall vara fredade under fåglarnas parnings- och uppfödningsperioder. Under denna period skall ingen jakt förekomma, varken allmän jakt eller skyddsjakt.

10. Det bör införas begränsningar när det gäller hur många djur som får fällas vid jakttillfälle samt också tidsbegränsningar för hur ofta jakt skall få förekomma inom ett jaktområde. Detta för att motverka överdriven jakt som kan medföra en påfrestande livssituation för djuren inom jaktområdet. Det bör också införas regler och granskning av den jakt som idag bedrivs av ett antal privata jaktbolag. Det finns avskräckande exempel på hur dessa bolag har agerat.

11. Allmän jakt ska inte tillåtas då risk till förväxlings föreligger med annan art med bevarandestatus, t ex enkelbeckasin som kan förväxlas med dubbelbeckasin eller dvärgbeckasin samt snatterand som kan förväxlas med stjärtand.
12. Att fånga djur med fälla eller med snara anser vi är en mycket plågsam jaktmetod. Därför anser vi att flertalet fällor och snaror bör förbjudas.

13. Man bör inte avlossa skott mot djur annat än under bra ljusförhållanden och korta avstånd varför jakt före gryning eller efter skymning kan medföra ökad risk för skadskjutning eller svårighet att artbestämma så man vet vad man skjuter på. Jakt bör därför inte få förekomma om det inte råder fullt dagsljus!

14. Vi anser att det under 4 månader under året (maj, juni, juli och augusti) skall i stort sett ingen jakt förekomma. Det skulle då även gälla skyddsjakt som borde kunna ersättas med mer utvecklade skrämselmetoder. Här några motiv: a) Både människor och djur borde under åtminstone 1/3 av året kunna känna sig lugna och trygga att vistas i naturen. 2. Många människor drar sig för att ge sig ut och t.ex. plocka bär eller svamp under augusti när jakt påbörjats. 3. I dag tillåts jakt på vissa fågelarter innan dessa fåglar avslutat sin häckning och då bör inte jakt förekomma. All allmän jakt kan därmed börja tidigast 1 september.
DETTA SER VI SOM EN MYCKET VIKTIG OCH ANGELÄGEN REFORM!
Jaktkritikerna Västra Götaland "
 
Borde fixas så dessa oseriösa muppar inte kan få igenom sina överklagan utan dessa hamnar i papperskorgen på samma gång dom kommer in till någon myndighet.

Nja, det är väl ett pris man får betala i demokratins namn att även kleti och pleti har rätt att överklaga.
Det som är bra är att dom numera inte per automatik får inhibition i dessa ärenden, det tackar vi extra för. :)

Men sen kan man ju se över vilka föreningar som har talerätt i sådan här frågor.

Föreningar som Svenska Rovdjursföreningen och Nordulv där rasistiska uttalanden och hatbrottsuttalanden får flöda och inte modereras bort utan snare påhejas på deras arenor borde snarast förpassas till historiens soptipp där dom hör hemma av berörda myndigheter när det gäller denna talerätt. :)

 
Senast ändrad:
Nja, det är väl ett pris man får betala i demokratins namn att även kleti och pleti har rätt att överklaga.
Det som är bra är att dom numera inte per automatik får inhibition i dessa ärenden, det tackar vi extra för. :)

Men sen kan man ju se över vilka föreningar som har talerätt i sådan här frågor.

Föreningar som Svenska Rovdjursföreningen och Nordulv där rasistiska uttalanden och hatbrottsuttalanden får flöda och inte modereras bort utan snare påhejas på deras arenor borde snarast förpassas till historiens soptipp där dom hör hemma av berörda myndigheter när det gäller denna talerätt. :)


Yttrandefriheten har vi svårt att komma ifrån.
Det är bara i diktaturer som dom gör som dom vill! Ryssland, Belarus, Kina, m. fl. :(
 
Yttrandefriheten har vi svårt att komma ifrån.
Det är bara i diktaturer som dom gör som dom vill! Ryssland, Belarus, Kina, m. fl. :(

Yttrandefriheten är bra och ska värnas.

Sen är det en annan sak vilka föreningar med odemokratiska inslag våra myndigheter väljer låta vara bollplank via talerätt vid viktiga beslut i frågor som tex viltvårande åtgärder som Rovdjursjakt.

Föreningar där hatet verkar flöda borde i rimlighetens namn hållas på armlängds avstånd av våra myndigheter, även om dessa föreningar antagligen anser sig själva tillhöra "det goda (hatets) sida".
 
Senast ändrad:
Yttrandefriheten är bra och ska värnas.

Sen är det en annan sak vilka föreningar med odemokratiska inslag våra myndigheter väljer låta vara bollplank via talerätt vid viktiga beslut i frågor som tex viltvårande åtgärder som Rovdjursjakt.

Föreningar där hatet verkar flöda borde i rimlighetens namn hållas på armlängds avstånd av våra myndigheter, även om dessa föreningar antagligen anser sig själva tillhöra "det goda (hatets) sida".

Ja visst ska vi det!

Dom föreningarna kan man räkna på en hand i så fall.

Absolut! Mer än en armlängds avstånd!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Stordrulen Så blir vinterns Vargjakt. Jakt 15
KLAGER Varför har jägare så kassa ryggsäckar? Jakt 32
jabe05 Fällkniven F1, ska det vara så??? Jakt 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.