S p o t

Jag hakar på. Upp med temat!

Någon måste ju redan ha samlat praktiska erfarenheter med SPOT.

Fastän jag är ganska pryskeptisk tycker jag att SPOT låter riktigt intressant. När man på något vill ha möjligheten att höra av sig via satellit och inte har råd med satellittelefonie, är SPOT för tillfället utan alternativ.
 
Vi hade en spot med oss på vår expedition till Denali nu i maj. Min erfarenhet är att den ger anhöriga mer frågor och orolighetskänslor än utan. För att få en bra överblick över färdvägen krävs det att den är påslagen hela tiden och skickar ut signaler i jämna mellanrum. Då får man dock ladda med mycket batterier. Dessutom så råkade vi komma åt "hjälp"-knappen vi ett tillfälle, inte så bra. En annan kass grej är att gps-positionerna försvinner efter ett antal dagar, vilket är trist då man är på längre turer än en vecka!!

Men som sagt, en god tanke och med lite finslipning kan den bli riktigt bra. Hade det t.ex. gått att skicka någon typ av textmedelande som publicerades på spot-sidan så hade spoten varit ett självklart val. I dagens version kan man bara ha ett förskrivet mail som länkar till google.
 
Jag är inte så insatt själv men har för mig att bl a spot testades i en artikel i Fjällklubbens tidning Fjället i höstas. Där fick den inte så bra kritik bl a pga dålig täckning i Svenska fjällen eftersom den kräver fri sikt mot söder. Det fanns en del annan allvarlig kritik också men jag minns inte på rak arm, kan dock kolla upp det sen. De rekommenderade dock PLB som nödsändare i stället.
 
Länk

Jag är inte så insatt själv men har för mig att bl a spot testades i en artikel i Fjällklubbens tidning Fjället i höstas. Där fick den inte så bra kritik bl a pga dålig täckning i Svenska fjällen eftersom den kräver fri sikt mot söder. Det fanns en del annan allvarlig kritik också men jag minns inte på rak arm, kan dock kolla upp det sen. De rekommenderade dock PLB som nödsändare i stället.

Ser ju intressant ut... lite dyrare enhet, men ingen årsavgift. låter ju bra.

Dock verkar den inte ha funktionen att andra kan följa ens vandring via google earth...

http://www.skogma.se/b2c/Servlet?page=1&setframeinfo=true&client=6&sort=142&parent=s3140

Thomas
 
Det finns en ganska fyllig review på backpackinglight.com, dock bara för medlemmar:

http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/spot_satellite_personal_tracker.html

Vad jag framför allt hakade upp mig på är att den verkar högst opålitlig när det gäller att få fram meddelanden, en stor del av "OK"-meddelandena som skickades kom aldrig fram -- och risken är ju att anhöriga blir nervösa eller kallar in hjälp i onödan på grund av det...

Från länken ovan:
"In our testing, in field conditions we believe likely to be encountered backpacking and hiking, the SPOT unit did not "deliver virtually every message," as the SPOT unit's literature claims. As such, we see the SPOT unit as an innovative system with a lot of promise, but with some glitches and room for improvement."

"In various controlled tests and our field testing, we found that somewhere between 0% and 83% of messages were successfully delivered, depending on the amount of sky visible to the SPOT unit and the mode used. This is a broad range. In addition, difficulties with SPOT unit's user interface meant that incorrect modes were sometimes activated, which resulted in unsent messages. These unsent messages were not counted in our reliability figures, but nevertheless may affect users' real world reliability."
 

clindh

Forumvärd
Skinnarmo.com, där används en i alla fall.
Skall bli intressant att se hur väl den funkar så långt norrut då, om det krävs fri sikt mot söder?

Jag testade en SPOT en vecka då vi paddlade Rogen och vidhängande vatten, och kikade då mest på funktionerna för att kunna följa en tur via webben. Det funkade bra när vi paddlade och det var fri sikt uppåt, när vi gick i skogen var det sämre.

Gillade inte de klena funktionerna på kartfunktionen på webben, men jag har nog andra krav än många andra - jag vill ju kunna visa upp kartan och positionerna på en egen sida - inte SPOT:s.

Men nu kom jag på ett sätt, som jag applicerat på kartan på sidan om Olas expedition: http://www.utsidan.se/cldoc/nordostpassagen.htm
 
Lamporenas blinkning

Hej

Håller på och lär mig SPOTEN och kör från altanen nu har
1. jag satt på den
2. väntat några sekunder
3. tryckt in OK någon sekund

ca. 15 minuter senare tar jag emot ett meddelande i min mobil

Skall nu få i gång spårningsmod (har prenumeration ;-))
4. trycker in OK knappen längre
Nu börjar lamporna blinka ihop

Kollar 10 minuter senare och nu blinkar följande mönster och jag kan inte se några spår punkter på mitt SPOT konto

a) Höger grön
b) Sedan vänster grön
c) Båda ihop

Har kollat manualerna utan att bli klokare...men kollar jag hos SPOT så sägs det att jag inte har en fix.

Citat "When the lights blink in unison, the unit has a GPS fix. When they blink alternately, move a position with broader exposure to open sky. If you have had 180 degrees of open sky for 20 minutes or longer and your lights are blinking out of sync, your GPS chip may be defective and the unit should be returned for a replacement"

SPOT:en ligger på samma punkt som jag skickade OK meddelandet?!?!

Verkar som det är bäst att stänga av och på
 
Senast ändrad:

clindh

Forumvärd

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.