Rostande BC-bindningar?

Hej,

Jag köpte nya bindningar på Slipspecialisten i höstas som jag skruvat på mina gamla skridskor, Rottefella NNN BC. De har nu rostat, både där bindningen nyper fast stålpinnen i pjäxan och på högra skridskon har bindningen även rostat vid hävarmen där den låses fast.

Är detta standard och händer normalt? Det torde ju inte innebära någon funktionsnedsättning men är ju lite trist med rostiga bindningar... Andra som haft samma erfarenhet? Kan detta gå att reklamera eller är det bara att skruva isär och smörja in om man vill ha det orostigt?

Mvh Mihalis
 
Hej,

Jag köpte nya bindningar på Slipspecialisten i höstas som jag skruvat på mina gamla skridskor, Rottefella NNN BC. De har nu rostat, både där bindningen nyper fast stålpinnen i pjäxan och på högra skridskon har bindningen även rostat vid hävarmen där den låses fast.

Är detta standard och händer normalt? Det torde ju inte innebära någon funktionsnedsättning men är ju lite trist med rostiga bindningar... Andra som haft samma erfarenhet? Kan detta gå att reklamera eller är det bara att skruva isär och smörja in om man vill ha det orostigt?

Mvh Mihalis

Jag har inte varit med om att bindningar har rostat och då har jag ändå åkt ett antal år. Iofs kör jag själv med fasthälsskridskor (fanns inget annat att välja på då jag började, och sedan har jag fortsatt av vana) och där ser ju bindningen lite annorlunda ut, men i princip borde det inte vara någon skillnad.

Ingen kan hindra dig från att reklamera, så varför inte göra det och se hur det går? Misslyckas reklamationen har det inte kostat dig mer än lite besvär, och då får du väl skruva isär och smörja in bindningen ordentligt. Och sedan i framtiden låta skridskon torka ordentligt efter varje åkning innan du lägger undan den.
 
Jo, ska reklamera tror jag. Fast jag bor i Umeå så lite besvär blir lätt mycket besvär vore det inte för att jag ska ner nu i veckan. Hade hoppats någon kunde säga rakt ut att "detta är helt fel, så ska det inte vara" det hade då känts lättare att hävda sig i butiken.

Bindningen var insmord med fett från början men det har nog lossat när vatten/is i olika former pressats in vid åkning. Sköljt av salt och låtit torka har jag alltid gjort, kanske behövs torkningen påskyndas men då tycker jag att produkten är dålig med tanke på sitt pris. De flesta fast häls-bindningar är av rostfritt och/eller plast så där är rost sällan ett bekymmer. Om de hade kunnat göra metallbitarna i rostfritt även här...
 
Svar på rost

hej jag har åkt på mina bindningar i 3 år och det finns inget rost på dom ,låter som dålig utbehandling av stålet kanske ett måndagsex.
 
Innan rostfritt "uppfanns" skötte man prylarna, nu ska allt användas o kastas undan, och vara felfritt vid nästa användníng, gör som du ska,torka smörj etc innan du lägger dom i garderoben, så är det inga problem, så gör man med yxor, knivar, lie, sågar,och andra järnföremål, varför klagar du ?
Underhåll av utrustning är en del av friluftslivet....
 
Kan du lägga in en bild?

Lite rostliknande beläggningar har jag noterat på mina Salomon Skate bindingar i klon som nyper fast pinnen i skon men har tolkat detta som smuts. Någon funktionsförändring har jag inte noterat och jag har vid det här laget ca 10 års erfarenhet av liknande bindningar på långfärdsskridskor.

Thure
 
bilder mm

Får be om ursäkt för den dåliga skärpan, min telefon är mer en telefon än en kamera. Det brungula är det rostiga... Någon funktionsnedsättning tror jag som sagt inte det borde bli (skulle vara om fettet vid låsmekanismen pressas bort, men då går det ju att fetta in på nytt), någon djuprost är det inte frågan om.

Peter,
Att underhåll av sin utrustning är jag väl medveten om. Knivar och liknande är väldigt lätta att torka av efter användning, har själv kniv i högkolhaltigt stål som inte rostar eftersom den är lätt att ta om hand.

En bindning som denna är svår att torka av efter användning, skulle vara med hårtork/värmepistol eller annan värmekälla. Att man efter varje användning skulle behöva skruva isär och torka av och fetta in anser jag vara orimligt. Så jag tycker att jag sköter min utrustning och gör som jag ska, frågan är vad som förväntas. Jag klagar eftersom jag förväntat mig mer från den bindningen som marknadsförs som den kvalitetsbästa i sitt slag. Det jag vill ha reda på är om jag förväntat mig för mycket eller om bindningen var för dålig.

Inge,
Dålig ytbehandling eller måndagsex tänkte jag också men har ingen annan erfarenhet av denna typ av bindning. Under vilka förhållanden har du använt skridskorna/bindningarna under de tre åren de klarat sig utan rost?
 

Bilagor

  • DSC00134.jpg
    DSC00134.jpg
    30.1 KB · Visningar: 615
  • DSC00136.jpg
    DSC00136.jpg
    25.2 KB · Visningar: 615
  • DSC00137.jpg
    DSC00137.jpg
    28 KB · Visningar: 604
Jag skulle

spraya bindingen med 556 eller liknande silikoninnehållande smörjmedel inför och efter säsongen och tror att det skulle räcka.

Liknande behandling men vid varje åktillfälle förordas av RAPS som tillverkar de klapskenor jag har.

Thure
 
Måndagsexemplar?

På mina NNN BC är de där delarna lackerade i rött och rostar inte. På dina ex tycke jag att delarna inte ser ytbehandlade ut överhuvudataget??
 
Jag tror att den uppdaterade versionen har rödlackerat stål i bindningen, mitt par är en äldre utgåva. Så det är inte ett måndagsexemplar av den orsaken. Kanske bara ska spraya på sonax eller så, får väl höra med dem i butiken.
 
Tack för alla svar.

Har nu skruvat på bindningarna på ett par gamla Almgrensskenor och i samband med det plockade jag isär bindningarna, torkade av med rostlösning och smörjde in med fett, nu är de i princip rostfria (alltså orostiga).

Tittade närmare på den uppgraderade versionen, den metallbiten som det blir mest nötning på av skon/pjäxan är rödlackerad, förmodligen någon hård typ av lack.

Har slutit mig till att denna typ av bindning rostar men att det, som flera påpekat, inte har någon praktisk betydelse. Tror även den rödlackerade stålbiten rostar efter en tids användning då lacken slitits bort. Rosten är bara ytrost och sprayas de med tunn olja lite då och då kommer de nog hålla i många år med bibehållen fullgod funktion (ett större problem är nog att plasten kan spricka).
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.