Roadtrip med 1,5 åring- tips

Hej!

Vi tänkte ta oss från Stockholm till Nordkap med våran 1,5 åring nu i juni. Tanken är att köra bil o tälta på vägen, så jag tänkte höra mig för om det är nån som har tips på vad man ska tänka på etc om man är ute o far i några veckor med småbarn.. Sovsäck/inte sovsäck, vad göra åt myggor etc? Tacksam för alla tips!
 
Tips!

Hej!

Vi tänkte ta oss från Stockholm till Nordkap med våran 1,5 åring nu i juni. Tanken är att köra bil o tälta på vägen, så jag tänkte höra mig för om det är nån som har tips på vad man ska tänka på etc om man är ute o far i några veckor med småbarn.. Sovsäck/inte sovsäck, vad göra åt myggor etc? Tacksam för alla tips!

Jag och tjejen gjorde nästan samma tur när vår son var 3 månader. Vi åkte Karlstad-Treriksröset. Gick hur bra som helst under bilfärden. Dock varierar det väl från barn till barn om de gillar att ligga i barnstolen och åka bil Med våran har det aldrig varit några problem. Rent spontant tänker jag att det viktigaste är att man har en rejäl krocksäker bil och att inte ha någon tidspress på sig.

Utan att man har tid att stanna ofta för att sträcka på benen och ordna med blöjbyte, mat osv. Kanske ta in på hotell om vädret blir för taskigt. Vi låg i hotell en natt resten campade vi spontant på olika campingar efter vägen. Billigt och bra speciellt om man är med i STF.

Våran sov i åkpåsen som följde med barnvagnen så en sån eller en sovsäck skulle jag valt i alla fall och ett underställ. Myggnät är ju en fördel om det är inbyggt i tältet. Tror dock att det inte är några problem med mygg så långt norrut i juni De brukar komma juli, augusti. Kan bli rejält kallt på nätterna också tänk på det, ta med mössor. En natt sov vi i bilen då det regnade otroligt mycket och vi var för trötta att köra bil.
Gjorde även en liknande tur förra året, campade efter vägen och sen hyrde en stuga en vecka i närheten av Hemavan. Sen Norge hem via trollstigen. Var innga problem och då var han ett år.

En bärstol att ha med är ju ocså nåt som är smidigt, de brukar somna rätt fort i en sån när man lunkar omkring. Kan vara skönt att göra miniturer bmed en sån. Ångrar bittert att inte vi också passade på att besöka Nordkap när vi var i krokarna. Hoppas att ni får ett roligt äventyr.
 
Kul resa.
Jag antar att ni inte ska raka vägen till Nordkap o sen hem igen utan det blir lite sightseeing längs med vägen. Vi gjorde en bilresa, i en helt annan världsdel visserligen, från Costa Rica till Tikal i norra Guatemala - 2099 km en väg. Vi hade en 2-åring och en 3-åring. Det vi upptäckte var att efter en dagskörning så fick man göra uppehåll med en lekdag t ex eftersom det blir väldigt tråkigt att sitta i bilen hela dagarna. Annars underlättade det att köra natt, på det sättet kom vi mycket längre än att köra dagtid då man fick stanna för kissepauser o matraster osv. Antingen kunde vi börja köra strax innan barrnens "läggdags" och då klarade man fram till 04 innan man började bli trött, eller så kunde vi lägga oss tidigt och åka iväg vid 03. Eller så kunde man börja köra kanske en timme innan flickorna skulle sova middag för då hade man ca 4 timmar att köra på. Vi stannade för turism på 4 ställen på väg upp och på 2 ställen på väg "hem" till CR. Vi hade lite tidspress på oss då sambon var i gravid i 8-9e månaden och vi ville föda i CR, inte i något av de andra länderna. Vi hade dessutom en graviditetskontroll att passa i CR.
Oavsett hur vi gjorde så var hastigheten på sträckorna väldigt låg. Vi snittade ca 40 km/h på varje sträcka, trots att en av dem innehöll en 85 km lång raksträcka utan väggupp. Det är ju det att hamnar man bakom en lastbil i bergen så kan det ta väldigt lång tid innan man kommer förbi den. En fikapaus tar också mycket längre tid en beräknat, barnen måste få springa så att de sen tycker att det är ok att sitta fastspänd några timmar till. Idag kör vi långa sträckor nattetid.
Det var så vi lyckades med den resan iaf, det är väl olika för alla så lyssna på barnet och testa er fram så kommer ni hitta ert bästa sätt.
 
Angående att sova i tält och sovsäck med småbarn så kan jag säga att våra barn är ganska varma av sig på natten (och jag tror att det gäller de flesta barnen). I praktiken betyder det att t ex i Härjedalen i somras var det runt noll grader på natten och en av våra pojkar som då var 2 år (han som föddes i CR) hade ett microfleec underställ och låg i en tunn säck med en komforttemp på ca 11 grader och var hur nöjd som helst. Själv låg jag i en likadan säck, med ett extra duntäcke på och frös men kunde sova. Myggmedel ska ni höra om på apoteket, det finns något ämne i myggmedel, kommer ej ihåg vad det heter, som inte är bra för barn, men man kan stryka det på kläderna. Keps och mygghuva kan funka, men tänk på att vänja barnet vid det innan ni ger er iväg annars kommer barnet bara att vilja dra av det. Det samma gäller att sova i sovsäck: ta två nätter i veckan i tältet på tomten om ni kan, annars kommer det inte vara poppis att ligga kvar i säcken hela natten. Vi ska till Helags i juli (4 barn, 1-6 år gamla) och har börjat aklimatiseringen redan nu - två nätter i tält i helgen och avslutade med 9 km vandring (bara 1-åringen hängde i bärsele, de andra gick).
Du får gärna maila om det är något särskilt du undrar över. Vi reste i 6 månader i Latinamerika, och korsade Sonfjället till fots när den yngsta var 3 månader och äldsta nyss fyllda 6. Odvar som var 2 gick på egna ben.
Ett tips, som vi brukar göra, är att vi ställer oss inför tänkbara problem (inte av värsta sorten, utan såna man kan tvingas lösa á la McGyver) och med våra barn i åtanke ser vi vad som passar oss bäst. T ex att bada i fjällbäck för att tvaga sig, eller om allt är blött och man vill bli torr (tänk på att bomullskläder torkar långsamt och kyler ner när de är fuktiga-ull värmer även blött och polyester värmer fuktigt, men båda torkar väldigt snabbt.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Bloggomann Roadtrip i mellansverige - vad bör vi se? Barn och friluftsliv 12
BengtW Ryggsäck med frontöppning till 11-åring? Barn och friluftsliv 7
Nadjapadja Ryggsäck till lång 11-åring - vad är lagom? Barn och friluftsliv 6
niklaz Sovsäckar till 4 och 6-åring Barn och friluftsliv 16
undvall Varma pjäxor NNN till 6-åring? Barn och friluftsliv 4
magrod76 Bära 6-åring på rygg vid längre vandring Barn och friluftsliv 20
pal2 Hjälm på 2-åring i skidbacken? Barn och friluftsliv 5
maskon Letar ryggsäck till 11-åring Barn och friluftsliv 14
Antromama Utflykt /vandring - grotta- 11 och 13 åring Barn och friluftsliv 7
Muvo84 Vandring med 13 åring Kungsleden Barn och friluftsliv 19
Annette Seldén Lämplig ryggsäck för långvandring till 10-12 åring? Barn och friluftsliv 14
Skidgalen Behöver tips för vandring med 1,5 åring på Kanarieöarna. Barn och friluftsliv 4
Micke_k_d Premiär tur med 3 och 5 åring i Grövelsjön. Barn och friluftsliv 1
josohl Smidig flytväst för 1,5 åring? Barn och friluftsliv 8
Tord Hoppe Vandra Sörmlandsleden, etapp 3 med 6,5-åring? Barn och friluftsliv 2
jsandberg Vandra i alperna med 1 åring Barn och friluftsliv 4
Louise Ö Vilken fjällstation med 3-åring? Barn och friluftsliv 20
enrasmus storulvån-blåhmmaren med 10-åring? Barn och friluftsliv 5
padth Endagsvandring med 3- och 7-åring, någonstans mellan Göteborg och Stockholm Barn och friluftsliv 4
Stiffmeistern Pappa med 4 åring i Nordvästskåne Barn och friluftsliv 0
Karolina P Grövelsjön med 3-åring och gravidmage Barn och friluftsliv 12
Kroppefjäll Tips på fjälltur (skidor) med 7-åring Barn och friluftsliv 5
pilina Tips - längskidor med 2 åring Barn och friluftsliv 8
Mikaela Löfgren Hösttur med 1 åring? Barn och friluftsliv 9
KoDoE Sovsäck till 1-åring Barn och friluftsliv 3
Linelle Förslag på tur med 8 åring Barn och friluftsliv 2
skogenlight Vinterresa till Alperna med 5-åring Barn och friluftsliv 7
gusbo Till fjälls med 3- och 5-åring - Packlistor, turförslag Barn och friluftsliv 8
skogenlight Sommar i fjällen med 4-åring Barn och friluftsliv 27
lahja Längdskidor till 2 åring..... Barn och friluftsliv 10
lackerbiten Sova i Vindskydd med en 4 åring? Barn och friluftsliv 12
A Lo Fjällräven Classic med 11 åring Barn och friluftsliv 8
anna o bella Nikkalukta - Kebnekaise med en två-åring Barn och friluftsliv 6
Sofia Svensson Tips på fjällvandring med 6-åring? Barn och friluftsliv 8
Ringblom Förslag till ryggsäck till 5 åring Barn och friluftsliv 15
Martin Fjäderlätt Dagisryggsäck till 1½-åring? Barn och friluftsliv 19
niklas104 Kebnekaise med 4 åring? Barn och friluftsliv 23
Helilly Sälja in fjällen för 1-åring och förstagångsvandrare Barn och friluftsliv 6
041102 Aktivitet med 9-åring Barn och friluftsliv 23
kajhaj Tips på ryggsäck till 7-åring Barn och friluftsliv 15
BILLY_L Att göra vid tältning med 4-åring Barn och friluftsliv 9
salgo60 Tips önskas att göra med 14 åring Barn och friluftsliv 16
umevargen 6-åring i fjällen Barn och friluftsliv 10
ehn Ute efter cykelrunda med tältning för 11-åring Barn och friluftsliv 11
Linda G Öluffa i Stockholms skärgård med barn i sommar - vilka tips har ni till oerfarna? Barn och friluftsliv 15
Kotten82 Porta potti i tält, samt tips önskas om tältning Barn och friluftsliv 7
Mambora Tips på Tält för familj på 5? Barn och friluftsliv 6
Nikonist Sommarcamping med barn, tips? Barn och friluftsliv 5
Askel Tips på tur i Glaskogen Barn och friluftsliv 7
klqrq Tips för att få barnen att gå :) Barn och friluftsliv 22

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.