• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Reparera ledpannlampa?

Ett par gånger har pannlamp02 med lysdioder slocknat för gott, sedan jag tappat dem i marken. Samma sak har inträffat för kompisar som haft stavlampor med led. Vet någon vad som brukar gå sönder i led-lysen? Något man kan laga själv? Går det att mäta sig fram till felet?
 
Jag tror att det är svårt och pilligt i LED och elektronik, det brukar nog inte heller gå sönder så ofta.

Batteripack däremot, jag har flera gånger fått löda om "dåliga Kina-lödningar" i uppladdningsbara saker (kanske också om det är hållare för utbytbara batterier). De orginal-lödningarna släpper inte sällan och då glappar det eller lägger av. Det kan jag tänka mig att det kan skaka loss om man tappar prylen, och kan vara åtgärdat på rimlig nivå av hemmafix.
 
Ofta smd-komponenter i modern elektronik. Jag tycker det är pilligt själv. Och felsökningen svår. Men om man läser in sig lite på’t och har bra ljus, verktyg o läsglasögon (pannlupp kanske) så lär det gå.
Fick berättat för mig att blixtskadade stängselaggregat bara var att kasta, kollade på ett, två trasiga effektresistorer, enkelt att byta. Ringde runt till lite bekanta med djur som alla hade ett eller några aggregat som bränt pga åska. Erbjöd mig att köpa eller laga o vips då hade jag ett par fungerande aggregat och hjälpt några för kaffepengar. Inte så mkt att göra med ursprungsfrågan men lärdomen var att mycken elektronik som döms ut som svårlagad faktiskt inte är det!
 
Det är absolut värt att kolla. Har man tur är det någon av de större lödningarna som släppt och som enkelt kan åtgärdas själv. Ett annat enkelt test är att utesluta knappen eftersom rörliga delar brukar slitas snabbare och vara känsligare. Bara leda ihop polerna på knappen för att kolla om det är den (tänk på att imitera knappen beroende på om det är en från/till eller från/(till). Inte helt ovanligt med lampor som fått korrosion på batterihållarna (speciellt om gamla batterier börjat läcka) och då börjar glappa/lysa dåligt. Det är bara skrapa/tvätta rent så funkar de igen. Ibland får även kretskort/komponenter korrosion på sig av batterier eller fukt och det funkar ibland att bara tvätta rent med någon olja och en tops. Har en bra lampa gått sönder kan det vara värt att köpa en ny av samma modell och behålla den gamla för reservdelar.

Att löda loss enstaka komponenter eller byta ytmonterad diod är nog överkurs i de flesta fall även om det såklart inte är omöjligt