Regeringen storsatsar på naturskyddet!

Jag har ännu inte hittat så mycket i regeringens budget som har med uteliv att göra. Men det är ju intressant att regeringen storsatsar på naturskyddet. Visserligen förstår jag inte riktigt hur det skall fungera praktiskt? Men det verkar ju mycket intressant, uppenbarligen finns det skäl att röra sig i naturen, regeringen har på något sätt anlitat övernaturliga krafter, så det kommer uppenbarligen ske under i naturen.

"Men hur ska du få naturvården att förstå att vi gör ett bättre skydd genom att sänka anslagen?

– Jag tror att naturvården förstår att situationen redan har varit ohållbar, inte bara på grund av brist på pengar, utan också brist på tillräckligt breda och snabba insatser för att lösa problemen. Nu tvingar vi fram en prövning av nya vägar och det kommer också att ge nya möjligheter för det här området, säger Andreas Carlgren."

http://sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=1609329
 
Ur SNF:s nyhetsbrev om budgeten:

Regeringen föreslår i budgetpropositionen att anslaget till att skydda värdefull skog och natur minskas med 450 miljoner på tre år. Det här betyder att vitryggig hackspett, lundticka, långskäggslav och mer än tusen andra utrotningshotade arter får mindre skydd.

Över hela världen arbetar regeringar med att försöka stoppa förlusten av biologisk mångfald till år 2010. Målet är fastslaget av FN och EU. Sveriges Riksdag har beslutat att ytterligare 900 000 ha skyddsvärd skogsmark ska skyddas för att hotade arter ska få en hemvist.
– Förslaget i budgeten äventyrar våra internationella åtaganden och de demokratiskt beslutade målen i riksdagen, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
I Sverige bedöms att över 3500 arter är hotade. Den viktigaste metoden för att ge många av dem en chans att överleva i vår natur är att skydda de känsliga miljöer som de är beroende av. Regeringen skär ner anslaget till biologisk mångfald som bland annat går till att köpa in värdefulla skogar och naturmiljöer och skydda dessa med t.ex. reservat, med 50 miljoner 2008, 200 miljoner 2009 och 200 miljoner 2010.
– Den senaste utvärderingen av miljömålen bekräftar att man inte kommer att nå målet om skyddad skog på grund av bristande resurser. Att i det läget dra ner anslaget är att gå åt helt fel håll, säger Mikael Karlsson.
Regeringen ska nu börja titta på nya sätt att arbeta och nya skyddsformer.
– Idag står många värdefulla skogar under hot om omedelbar avverkning. Beslut om att bevara dessa brådskar. För att markägarna ska få klara besked om ersättning krävs mer resurser i budgeten. Ska vi vänta på nya utredningar om andra metoder kommer ännu fler värdefulla skogar med hotade arter avverkas den närmaste tiden, säger Klas Hjelm, naturvårdschef på Naturskyddsföreningen.
 
Ang. storsatsning på naturskydd!

Kontrar med ett citat från en artikel i DN Ekonomi den 31/8 -07 ( http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&a=687087 )

"Statens överskott rekordstort
Statens finanser går med rekordstora överskott under de närmaste åren, enligt en ny prognos från Ekonomistyrningsverket, ESV. Statsskulden sjunker till en nivå som inte har varit så låg sedan slutet av 1970-talet.
Överskottet i statens budget beräknas bli 92 miljarder kronor i år, vilket motsvarar tre procent av BNP. Rensat från engångseffekter blir det 70 miljarder kronor - det största underliggande överskottet i modern tid.
Sammanlagt för åren 2007-10 väntas överskotten summera till 330 miljarder kronor, samtidigt som statsskulden minskar från 37 till under 25 procent av BNP."

Kan det vara så att miljöskydd, trotts den till synes ökande medvetenheten, inte är en fråga man vinner val på?
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.