• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Program för att visa höjdprofil/banprofil?

Finns det något program (eller app) som kan visa en höjdprofil/banprofil för en viss sträcka på en karta, d.v.s. om jag ritar en tänkt sträcka/rutt i kartan/programmet?
 
Om du har en bra topokarta från Garmin kan du rita ett spår i MapSource eller BaseCamp och visa profilen. Men noggrannheten beror på kartans kvalitet och FriPro är nog att föredra.
 
Vill du ha en app som gör det rekommenderar jag AlpineQuest som är en mycket kompetent kartapp (den bästa enligt mig själv). Dock kanske inte självklart hur man gör ,men det funkade iaf. Du kan välja autoroute med flera algoritmer tex grasshopper och google maps.

Se guide hur man gör här.

https://www.alpinequest.net/en/help/v2/landmarks/auto-routing

Annars så funkar gpsies.com bra som gratis webtjänst på via webbläsare.
 
Google Earth har nämnts ovan. Rita en 'bana' längs din tänkta sträckning och spara den.

Högerklicka på din ritade bana och välj 'Visa höjdprofil' i popup-menyn.

Du får åtminstone en grov bild av höjdförhållanden, men då höjddata i GE inte är så värst detaljerat så blir höjdprofilen därefter.

Din ritade bana kan du efteråt spara som KML-fil och konvertera den till en GPX-fil att ladda in i din GPS.

https://mygeodata.cloud/converter/kml-to-gpx
 
Tack för svar, låter som att det finns en del att testa.

Idealet hade varit att det gått att dra en rutt/linje i Lantmäteriets karttjänst KSO https://kso.etjanster.lantmateriet.se/ eller på hitta.se eller eniro.se och sedan få upp en höjdprofil/banprofil.
gmap-pedometer har inte topografiska kartan förstås, men de har OpenCycleMap som är ganska bra om det inte gäller fjällen. Och du kan spara rutten till en GPX-fil som kan laddas in i nån app eller Google Earth.

Sajten är alldeles uppfuckad sedan han gick över till https. Länken till hur man ska göra för att spara en rutt funkar inte till exempel. Men i bloggposten nedan förklaras hur man gör. Skrolla ner till inlägget GmapToGPX bookmarklet, 12/8. Direktlänkar till blogginläggen funkar visst inte heller. Det är trasigare än jag märkt förut.
https://blog.gmap-pedometer.com/

Jag har provat bookmarkleten och den verkar funka.
 

Logga in

Tips!