paddelmat

Vad äter man när man är ute och paddlar? Eftersom man har utrymme så är det kanske lite tråkigt med frystorkat, eller?

jag ska vara ute tre dagar, alltså två nätter i Blekinge skärgård så det kanske inte är omöjligt att proviantera under turen.

/Johan
 
Några tips på paddelmat

Att proviantera under turen går säkert bra, men brukar ta ganska mycket tid, kanske vill man hellre sitta i kajaken eller på stranden, än att gå i affärer!? Kanske vill du hellre förbereda hemma istället, eller gör det lätt med grillkorv & pulvermos. Mat för tre dagar är dock ganska oproblematiskt:

- Grillat marinerat kött/fisk med potatisallad (förbered hemma eller köp färdig)Skaffa en liten grill eller engångsgrill. Eller ett halster för öppen eld.

- Tortillabröd som värms i stekpannan i lite olja och fylls med fräst köttfärs (som steks & kryddas hemma om det är varmt ute och hållbarheten riskeras),eller ta med konserver med tonfisk och fräs på plats så kan det vara bra sista-dagen-mat på en veckotur. Lägg till sallad, majs, lökringar, tomater, gräddfil, tacosås... Tortillabröd håller sig länge och kan även vara krisbröd till frukost om det kniper!

- Tortellini med ädelost & crème fraiche, mättande!

- Gillar du att förbereda?; gör en god matpaj med t.ex. skinka och broccoli. Kan ätas kall eller värms lite i en gryta, till lunch första dagen.

- Å inte minst; pastasallad till lunch, kanske med lite pesto, haricot verts, röd lök, grön sallad och lite räkor/kräftstjärtar... Förbered hemma som första lunch, eller ta med konserv med räkor om det ska ätas senare. Eller köp färska i hamn under turen!

- soppa på röda linser (relativt kort koktid), morot och lite citron.

Gott:
- grillad banan med choklad i, folie runt.

- baka sockerkaka i stormköket: Kungsörnens mix med ägg i är god; skaffa en leksakskakform i aluminium,+ runt pepparkaksmått eller dylikt som distans under formen, ställ i stekpannan med största grytan över, en omgång med rödsprit med halv sparring på i ca 30 min (eller gas motsvarande tid & effekt) + 10 min eftervärme. Roa dig med att experimentera hemma innan, så du får rätt proportioner och värme/tid till din form. Formar kan vara marigt att hitta; kolla second hand eller leksaksaffärer med "riktigt träleksakssortiment", finns i Göteborg på Krabat & Co på Södra Larmgatan.

- scones; mix blandas med vatten i plastpåse, gräddas i stekpannan, vänd en gång. + Smör, ost & marmelad!

Övrigt:
Bananer, tomater, avokado och andra tryckkänsliga frukter/grönsaker förvaras lätt i en plastburk.

Kött/fisk kan man marineras hemma och frysa in i förväg för någon dags längre hållbarhet.

Ta med några paket koncentrerad juice till frukost, som också fryses i förväg. Å frys kanske en flaska koncentrerad saft också, man brukar vara törstigare än vanligt.

Äter du kött? Med all världens rökta korvar och olika salamisorter kan du vara ute en vecka istället för tre dagar. Men gör du allt jag skrivit hinner du nog inte paddla alls!

Lycka till!
Ingela
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
flunkan paddelmat Friluftsmat 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.