Packa havskajak

Hej alla här.
Efter att ha paddlat motionskajak i 7år blev jag plötsligt med havskajak i lördags :). En Freya närmare bestämt. Den ska klara 200kg. Jag väger 75 så jag får nog med mig vad jag behöver på de långturer jag hoppas komma iväg på.
Men till er som hållit på med detta ett tag. Hur packar ni för långtur i kajaken? Har ni nått system? Behöver man på något sätt förhindra att packningen halkar omkring om stuvutrymmet inte är fullt.
Jag har exempelvis rätt bra koll när jag går på fjälltur med ryggsäck. Färgkodade innerpåsar, vattentätt där det behövs, det som behövs under turen i ytterfickorna osv.
Skriv och berätta eller länka till nån sida där det står lite om detta.
Hälsningar Erik
 
Det finns ju lite fysiska lagar att beakta när man packar en kajak, såsom:
-Tunga saker så nära mitten som möjligt, främst långskepps - minskar rotationströghetsmomentet.
-Lika viktfördelning tvärskepps - man vill ju inte paddla en kajak med slagsida.
-Rätt viktfördelning mellan för och akter - påverkar upplovning eller fall.

Sedan är det ju det där friluftstekniskt praktiska - vad ska ligga mest lättåtkomligt?

Slutligen ska allt detta försöka paras ihop med den krassa verkligheten att allt ska få plats också, vilket ofta leder till att man får kompromissa med de ovanstående kriterierna. En kajak är ju inte lika formbar som en ryggsäck...

Precis som när jag vandrar så har jag när jag paddlar i princip inte med mig mer saker än att allt utom kommande dagars mat måste ur kajaken/ryggsäcken varje dygn. Alltså börjar jag med att stoppa upp mat i ändskeppen. Då mat är tungt så bryter det mot idén med tunga saker mot mitten. Men mat är å andra sidan ofta i småpåsar, så det är lätt att stuva i små utrymmen.
Därefter, sett förifrån:
-Påse med extrakläder och förstärkningsplagg för om förliga packluckan. Inget fuktigt i denna påsen! (lätt och relativt lättåtkomligt då denna påsen nås direkt från packluckan).
-Landstigningsskor, dricksvatten, skithuspapper och fika direkt under förliga packluckan (jag har ingen fikalucka och tar gärna en bensträckare i samband med fika.)
-Mest mat och sopor akter om förliga packluckan. Är det kallt kan det bli en extra klädpåse här också.
-Tung mat, exempelvis konserver, extra vatten m.m. mot skottet mot sittbrunnen.
-Sittbrunnen är fri från packning av säkerhets och bekvämlighetsskäl. Bara en liten vattenflaska på däck.
-Bakom sittbrunnen återigen tung mat och vatten.
-Tält och liggunderlag. (Jag har väldigt lågt akterdäck, så det får bli saker som är rättså platta här.)
-Kök och dagens mat mitt under aktra packluckan.
-Påse med kläder som kan vara lite fuktiga, använda ombyten etc bakom aktra packluckan. (nås också direkt från packluckan).
-Påse med sovsäck och annat som ska vara torrt.

På så vis tycker jag att jag har en hyfsad kompromiss mellan viktfördelning och åtkomst. Allt som behövs för ett snabbt strandhugg direkt under förliga luckan, det som behövs för mat, läger eller promenad bland folk i nära anslutning till bakre luckan och det som inte omsätts så snabbt i ändskeppen och mot sittbrunnen.

Över lag tycker jag inte att det är något problem med kringfarande packning. Det kan ju vara väldigt irriterande med exempelvis en konservburk eller vattenflaska som rullar ikring, men det är ingen fara för stabiliteten eller så. Lösningen brukar vara att trycka ner burken i någon påse, om inte annat tältpåsen. Eftersom jag packar så att allt löst (maten alltså) trycks mot fasta väggar, av fyllda påsar, så blir det inte heller just något som kan komma loss.
 
Du har redan fått ett väldigt utförligt svar. Det som brukar ställa till det mest för egen del är om man missar att packa t.ex. gastuben tillsammans med köket lättillängligt. Allt som jag kan tänkas behöva nå under dagen finns antingen i fikaluckan eller i den främre packluckan.

- Saker på däck hålls till ett minimum, det som får äran att vistas där ändå surras fast om jag anser mig inte kunna förlora grejen.

I början av mitt kajakliv tenderade jag packa väldigt mycket. Typiska "bra att ha grejer", mest för att det gick att ta med. Men nu lever jag mer slimmat, mindre grejer som ska stuvas om tycker jag är väldigt fördelaktigt.

- Jag packar allt vattentätt förutom torrmaten som redan är packeterat (realturmat, blåband etc).
 
Ja till vattentätt!

Det mesta är väl kanske redan sagt. Vill bara trycka lite på det där med att packa allt vattentät. Man ska ju kunna packa ur kajaken och packa i kajaken även om det regnar.

Har också råkat ut för läckande kajak. Då lärde jag mig lite om vad som tål vatten och inte. Vad som är en godkänd vattentät förpackning och vad som faktiskt inte duger.

Tips: köp en vacuum-förpackare på classeO. (Jag har en själv!)

mvh thomas
 
Stort tack alla.

Men fyll för all del på om ni kommer på något mer.
Hur tar ni med vatten? Petflaskor, vattensäckar, stor dunk eller vad? Det Norska paret som nyss avslutade sitt år utomhus berättade att dom haft reningsutrustning med sig (stod inte vilken). Dom tyckte det var svårt att hitta rent vatten efter (Norska) kusten. Någon av er som har erfarenhet av det?
Hälsningar
Erik
 
Jag tycker petflaskor är smidigt - om något kärl skulle läcka så är det inte mycket vatten man förlorar. Lätt att stuva om också. Enlitersflaskor tycker jag är mycket smidiagre än 1,5 och 0,5 liters. Jag hade runt tio liter vatten på senaste långturen, jag hade klarat mig med ungefär tre - men jag visste inte hur bra tillgång det skulle vara.

På senaste långturen upptäckte jag att jag kunde ha allt matrelaterat i bakre skottet (vatten närmast ryggen). Så kunde jag ha tält, kläder med mera fram - det underlättade mycket när man ska leta rätt på något. Jag packar ungefär som för fjällvandring - i stort sett allt i vattentäta påsar med olika färger. En del påsar sätter jag t o m en tejpbit med märkning på för att kunna se vad det är utan att öppna påsen.

Jag körde med en liten bag på däcket där jag hade regnjacka, kamera, mössa, snacks och handskar - för att slippa stanna under färd.
 
Beroende på din storlek och kajak så ofta kan man få plats med en låda framför fötterna. Där har jag allt som behövs vid kortare stopp förutom gasen och mat ==> blir snabbt och enkelt då man stannar att ta fram lådan som man vet innehåller allt och samma när man skall ut på tur så behöver man inte tänka så mycket utan bara in med den i bilen.....

Lådan i nedre delen av bilden
9251057337_962f8ff230_z.jpg


Annan bra grej i bilden är Ikea kassen som syns på bilden som har dragkedja....
Kassen diskuteras här http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=50461

Kajakmat som förevigats genom åren
https://www.flickr.com/photos/salgo/albums/72157594177901007
 
Många bra tips kom det redan :)
Jag tycker att packningen beror mkt på vilken årstid, vilken kajak och vilken utrustning man har med sig.
Tumregeln är att ha de tunga saker närmast mittpunkten av kajaken - alltså så nära kroppen som möjligt. Många kajaker med fikaluckan bakom sitsen är egentligen väldigt dumm just ur den synpunkten då man helst vill ha vatten och annat tungt just där.
Men hur viktig man tycker viktfördelningen är beror mycket på var man paddla och hur snabb och långt man vill paddla. Rör man sig tex på platt vatten på lugna sjöar så gör det inte lika mycket att ha vikten ända ut i stävarna än om man är på ett stökig hav och behöver vara så agil som möjligt och man kan få problem med att stävarna dyker och låser sig för mkt i vågorna. Det finns råd att just utnyttja dessa "låsningar" när man vet att man har vinden från ett viss håll en längre tid - då kan man packa kajaken så att tyngden "låser" den främre eller bakre stäven så man slipper lova upp hela tiden. Det är dock få som kör den principen.

Hur viktig viktfördelningen är beror såklart även på vilken kajak man använder, en som styr lätt och inte väger så mycket ändra sitt beteende mycket fortare än en stor tung laståsna.

Det finns en gammal myt att det inte spelar roll hur hur mycket saker och ting väger som man lasta.
Men det är som sagt en myt - beroende på vilken kajak man använder känner man skillnaden på olika vikter i sin packning. Kajaken styr sämre med mera last och det kräver även mera kraft att få upp kajaken i en hastighet samt att håller hastigheten. Sedan är det även alltig mycket lättare när man ska i och ur och måste lyfta upp på stranden osv.

Jag föredrar alltid att packa lätt och min utrustning är bara sånt som är lätt och liten i förpackningen. "Bra att ha" saker tar jag inte med och försöker hitta saker som jag kan använda på flera sätt. En typiskt tre dagars tur brukar min kajak inkl. hela packningen vara under 25kg vilket betyder att jag fortfarande kan paddla på ett "vanlig sätt" utan att kajaken känns trist. Jag kan även fortfarande lyfta kajaken upp på axeln och gå uppför klipporna när jag kommer iland där jag inte kan lägga kajaken vid stranden - det gör även en Ikea kasse onödigt för mig då jag helt enkelt ta med kajaken till lägerplatsen (skönt även då man inte behöver har allting i tältet under natten utan bara ta fram det man behöver just för stunden)

Det med "Bra att ha" är en sak jag tänker på ur fler aspekter.
I princip alla som börja med paddling samla på sig en massa grejer man har hört ska vara bra och för många bli det att man sedan efter ett tag bara lämna mer och mer där hemma.
Det kan vara bra att att man verkligen tänker igenom sin packning så man slipper köper på sig onödiga saker.
Jag har med så få saker som möjligt vilket som sagt är bra för vikten men även bra att jag inte har så många prylar med mig som stöka till det. De är inte i vägen när jag ska packa i/ur annat jag vill ha, de bli inte blöta och smutsiga och behöver skötas hemma osv
Ju enklare man gör det för sig ju roligare bli det att drar iväg. Inte behöver man ta fram 100grejer och lasta osv och sedan efter turen fixa med...det gör det mycket mer lockande att dra iväg oftare.
 
Ett par tips till.
Jag brukar ha mitt eget system för var jag packar saker. Det är individuellt och man hittar ganska snart sitt "system". Tidigare inlägg har givit bra tips på det.

Jag packar givetvis små och smala saker i ändskeppen. I dessa knyter jag ett snöre som jag oftast låter gå igenom handtag/remmar eller annat på andra och tredje saken jag stoppar in längst fram eller bak, och låter snöret gå fram till luckan. Det blir så mycket enklare att få ut utan att behöva försöka sträcks sig eller skaka ut.

När det gäller vatten har jag oftast vattensäckar. De ligger still i botten av skotten och minskar i storlek när vattnet går åt. Ett par mindre mjuka vattenflaskor/påsar (funkar även med PET-flaskor) brukar jag fylla och lägga i frysen. De får följa med som kylklampar intill färsk god mat. Inlindat i tidningar eller något tunt isolerande håller de kylan förvånansvärt länge. Förutom att hålla maten färsk längre håller sig ju även vattnet friskt och gott längre.
 
För förvaring av vatten tycker jag det är smidigast med vattenpåsar. De formar sig efter kajaken och tar mindre plats i takt med att man dricker upp den. Jag använder sea to summit 4l påsar.
 
Givetvis har vikten betydelse i en kajak, men samtidigt är ändå kajakpaddling väl den friluftsform där vikten har minst betydelse. Personligen tar jag gärna 10 kg extra i form av god mat, vin, vinglas, rivjärn för parmesanen osv med mig då jag paddlar. Att banta utrustningen ger mera belöning då man vandrar eller cyklar i terrängen. Men alla har sitt sätt.

Alla kajaker påverkas inte dramatiskt av mycket last. Jag har surfat fint med en överlastad kajak och tycker att kajaken svänger och reagerar bra även med tung last. Visst ger stor last en större tröghet, men där är ju paddlarens vikt ofta mera avgörande.

Sea-to-Summits 4 liters vattenpåsar är praktiska och kan med fördel sättas i fikaskottet och på det viset vara på ett viktmässigt fördelaktigt ställe.

En självklar sak som ännu inte nämnts är att inte packa något material som kan påverka kompassen nära en eventuell (däcks)kompass.

Skickat från min GT-I9295 via Tapatalk
 
Jag är på samma linje som fuchs ovan, inte så mycket att tillägga, men 25kg inklusive kajak? Då undrar jag vad kajaken väger?

Min (i mitt tycke slimmade) tredagars solopackning väger ca 19,5kg inklusive kläder och utrustning jag bär på mig samt inklusive 10kg mat och dryck. Då kajaken väger ca 21,5kg blir totalvikten (41kg) inom gränserna för vad jag klarar av att hantera och lyfta ensam till en närbelägen lägerplats. På längre turer är det bara ytterligare gas, mat och dryck som ökar vikten, då tar jag som kompensation en vattensäck och tältet med mig då jag scoutar efter tältplats. Ikeakassen får som oftast stanna i bilen, men ibland blir man bekväm och den kommer till nytta ifall färjor eller förbindelsebåtar står på ruttplanen. Jag kunde banta ner ännu något kilo men jag vill inte tumma på säkerheten, så reservutrustning, räddningsutrustning och ett ett tält som tål alla tänkbara väderförhållanden på vilken kobbe som helst följer alltid med. Då det blir dags för torrdräkt ökar vikten med något kilo, men delar jag tält, kök mm. så sparar jag något kilo.

Endast karta, kompass, GPS, reservpaddel, bogserlina och eventuellt en drickaflaska eller två får bli på däck, allting annat stuvas ner. Paddelflottören förvaras torrt (dubbelfunktion som dyna i tältet) tillsammans med pumpen som hänger under däcket i sittbrunnen. En vattensäck går bakom sitsen, en går framför, övriga drycker i flaskor och burkar fördelat mellan alla tre packutrymmen jag har, men ändå nära botten och mot skotten. Dagens mat, kök, gas, kläder för färden, elektronik, toalettgrejor och förstahjälp går i fikaluckan. Övriga kläder och sovsäck packas i två vattentäta packpåsar som stuvas längst in i fören (under kompassen :)). Mat som kylförvaras går längst fram i aktern (jag låter aktern bli i vattnet vid korta pauser), övrig mat i fören. Liggunderlag och tält går i aktern. Tomburkar, sopor och (torra) smutskläder (allt som inte längre behövs under färden) går längst bak bakom skäddaboxen. Skorna i en plastpåse (för att inte smutsa ner kajaken) överst under förluckan. Utrymmet framför fötterna låter jag som oftast vara tomt, men eventuell blöt utrustning (skor, regnkläder, tält) platsar där för att alltid vid tillfälle tas ut på tork.

Alla gör på sitt vis. Själv anser jag, om man utgår från paddling, att har man en havskajak som bär över 40kg last så har man en kajak som är för stor för att hanteras optimalt både på land och hav. Naturligtvis är det inget problem med överlast eller överstor kajak om man endast rör sig relativt korta dagsetapper på skyddat vatten och håller sig borta från utmanande förhållanden och hellre satsar på strandlivet. Gör man verkligen långa expeditioner så blir man bara tvungen att kompromissa och paddla en laståsna för att kunna förverkliga sin plan, men då handlar det om expeditionen och upplevelser, inte om den bästa paddlingen i sig. Så javisst, ibland kan även jag packa dubbla kök och kolgrill mm. (t.om. torr ved för eldning över eget behov har fått följa med) och paddla korta etapper för att hinna med matlagningen osv, men allra helst vill jag hinna långt och se mycket - det gör jag bäst med lätt packning.

Utvandraren har rätt i att paddlarens vikt har betydelse, men den är ingalunda avgörande då det handlar om lastning. Blir kajaken trög pga paddlarens vikt i förhållande till bärförmågan på en olastad kajak, så byt då kajak så upplever den större och tyngre paddlaren den större kajaken något sånär lika som en mindre och lättare paddlare upplever den mindre kajaken. En större och tyngre paddlare tenderar också ha mer muskelkraft, men riktigt linjärt går det ju inte. Byter du till större kajak som följd av övertung last så får du aldrig samma upplevelse, du får jämförelsevis en tyngre och svårhanterligare helhet hur du än vrider och vänder på det. Bäst blir det om kajaken bär sin last men inte så mycket mer, det är upp till paddlaren att avgöra hur mycket packning hen behöver och välja kajak med passande lastkapacitet därefter.

Samma naturlagar gäller för paddling och cykling som för vandring, men iom att man i paddlings- eller cyklingssammanhang inte behöver bära på allting så är inte viktökningen av lika stor omedelbar betydelse, och i paddlingssammanhang är dessutom en fördelaktig viktfördelning lättare att åstadkomma än vid cykling. En landsvägscyklist med släp kan frakta en hel massa tunga prylar längs en välplanerad rutt, så där har man en parallell till paddling. Landsvägscyklisten finner sig däremot knappast plötsligt halvvägs på en svår skogsstig med stenar, gropar och rötter i en brant sjunkande terräng utan bromsar, men en paddlare kan råka ut för motsvarigheten i paddlingsvärlden trots god planering om vädergudarna så bestämmer... då är hen nöjd att gjutjärnsgrytan och bastuugnen blev hemma.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
7S Barnsitts och packa klepper Paddling allmänt 2
pad Packa bort lovgirighet? Paddling allmänt 8
cjfriman Havskajak med utrymme för att arbeta med benen Paddling allmänt 5
WästyKajaky Expedition/ Långfärdspaddling Norge-Sverige.... Paddling allmänt 2
Blixten10 Havskajak med fotplatta? Paddling allmänt 12
Skafto_nordstrommarna Val av havskajak för paddling vid västkusten Paddling allmänt 17
GAVIAARCTICA Skäligt pris för en havskajak Artisan millennium 2000? Paddling allmänt 8
fredolund Tre dagars havskajak Paddling allmänt 6
Madmoustache Havskajak köptips Paddling allmänt 0
CamillaiSkåne tips vid val av havskajak - är själv kort & lätt Paddling allmänt 19
enlitendelfin Höj- och sänkbar sits till havskajak Paddling allmänt 1
Vaxholmarn Havskajak vs. Surfski Paddling allmänt 60
Neonz Havskajak köpråd 'lång paddlare' Paddling allmänt 23
manlan 148 dagar i havskajak Paddling allmänt 6
fson Tips på prisvärd havskajak? Paddling allmänt 16
trollstoll Ucpa havskajak i Sormiou Paddling allmänt 4
Erik Barkefors Vad är en havskajak? Paddling allmänt 169
Benken84 Köpa havskajak Paddling allmänt 7
Linda111 Vilken storlek på havskajak? Paddling allmänt 24
Niklaski Funderar på att köpa en havskajak Paddling allmänt 2
Jonlund Havskajak för paddling i fjällen? Paddling allmänt 16
Blaise Rolig havskajak för mindre tjej? Paddling allmänt 16
höjdrädd Paddeltur i Skellefteå (havskajak) Paddling allmänt 7
Calidris Någon som har en havskajak att hyra ut i sommar? Paddling allmänt 5
LR97 Ny havskajak - Råd önskas! Paddling allmänt 30
Gröngöling X-LITE RS havskajak, nybörjar vänlig?? Paddling allmänt 4
OptimusHawK Havskajak i Dalälven Paddling allmänt 2
Alex_S23 Surf med havskajak Paddling allmänt 39
torger Tips på lös sits för snabb havskajak Paddling allmänt 21
Joran Havskajak till 190 cm Paddling allmänt 15
Timo M Havskajak + vingpaddel. Rätt eller fel? Paddling allmänt 24
matsh Havskajak kurser,Örebro Paddling allmänt 1
hassex Rollning av Havskajak Filmtajm Paddling allmänt 0
hassex Havskajak i forssurf filmtajm Paddling allmänt 4
~sweet~ Havskajak Phala coona? Paddling allmänt 0
marie82jonsson Hyra havskajak GBG - tips!?! Paddling allmänt 1
hassex Plastex Havskajak?? Paddling allmänt 8
frarol Bavari havskajak, ngt att satsa på? Paddling allmänt 0
freetime Riktigt snabb havskajak...Vilka fabrikat/modeller ska jag titta på? Paddling allmänt 21
idaljung Explorer havskajak-nybörjar frågor Paddling allmänt 4
Karrobarro Friluftsklubb i Umeåtrakten? (med havskajak) Paddling allmänt 6
barfotahippien Havskajak pris? Paddling allmänt 23
Anders Oak Tips om havskajak som är bra i surf och lek? Paddling allmänt 18
mingves Havskajak-nybörjare.. Paddling allmänt 2
kenzo00 Skall köpa havskajak Paddling allmänt 0
marshen Tips sökes för havskajak och barn Paddling allmänt 9
Mike C Tips på lättpaddlad havskajak av plast? Paddling allmänt 3
vete köpråd havskajak - snäppet bättre än brittany och reval Paddling allmänt 1
NBC2 Tips på plast-havskajak Paddling allmänt 12
veramolin kurs vågsurfing med havskajak Paddling allmänt 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.