På tur genom Børgefjell nasjonalpark!?

Hej!
Årets vandring är planerad till Børgefjell nasjonalpark i Norge. Efter idel fjällrävslösa vandringar i Laponia, tänkte vi nu förlägga vandringen till en känd fjällrävslokal.
Idén är, i nuläget, att utgå ifrån Stekenjokk och gå västerut, på nordsidan av Jetnamsvatnet. Sedan antingen sätta ett basläger i området vid Store børgefjellet eller annars gå en rundtur, båda alternativen med förhoppningen om en bestigning av Kvigtinden (1699).
Är det någon som har erfarenhet av Børgefjell? Var finns fjällräven?, är det lämpligt med basläger och dagsturer?, finns det några vad att se upp med? och hur är fisket reglerat? Dela gärna med er av den information ni har.
Låt oss öka mängden information om Norska nationalparker på Utsidan...

/Paul +2
(Om någon har fjällrävsinfo som vederbörande ej vill dela offentligt får han gärna meddela mig privat. Vi har samtliga varit biologstuderande, om nu detta kan vara en typ av garant för visad respekt gentemot djur o natur.)
 
Antalet fjällrävar i den skandinaviska fjällkedjan varierar ju extremt mycket från år till år, så det är nog hopplöst att få aktuell information om, om du inte kontaktar någon som arbetar med bevarandet.

Vill du säkert se fjällräv så är det ju Svalbard som gäller, ev med rabiesvaccinering?
 
Fint område...men....

Hejsan,

Jo jag har vandrat och skidat genom Börgefjell vid ett gäng tillfällen. Är tveklöst ett av favoritområderna i fjällen, mycket på grund av att det är mer orört än vad man kan tro. Enda områderna som jag besökt i skandinavien som känns lika orörda är Västra Padjelanta och inre delarna av Sjaunja! Man gör dock klokt att ta med i beräkningen att jokkarna i området kan vara större än vad man tror är möjligt då man bara kikar på kartan, det är ett mycket nederbördsrikt område!

Mitt personliga favoritdel av nationalparken är området kring Kvigtinden, där framför allt dalgången rakt norr om massivet är väl värd ett besök, men om det finns fjällrävar där vet jag inget om.

Det enda område som man ryktesvägen hört ska vara värt att besöka om man är på "jakt" efter fjällräv är söder om Jetnamfjellet, där ni tänkt att gå. Men jag skulle personligen inte allt för höga förväntningar, även i detta relativt sett fjällrävstäta område är det mycket få djur, tyvärr.

Nej vill ni se fjällräv ska ni åka till Island! På Island är fjällräven topp predatorn och finns "överallt" framför allt om man tar sig till platser med få människor. Gjorde en kanontrevlig tur uppe i Hornstrandir i nordvästra hörnet av Island förra sommaren. Oerhört vacker och spektakulär natur och om man inte får syn på fjällräv där må man antingen vara blind. Gick längs en fågelklippa (själva Hornbjarg) och passerade åtminstone 3 rävgryt med ungar på typ 4-5 km´s vandring :)

/ Stefan
 
Det ska väl vara lite svårt att finna fjällräven?

Hej!
Tack för tipsen!
Hoppas starkt på att kunna komplettera torrmaten med laxfisk.
Vi är fullt medvetna om att det finns områden med garanterad fjällräv. En del av "upplevelsen" fjällräv (i våra ögon) är dock just att sikta den i svensk-norska fjällkedjan, så lätt ska det inte vara ;).
Av vad "undvall" sagt verkar en tur i Borgefjell kunna bli hur fin som helst, även utan räv. Av kartan att döma är större delen av parken helt fri från leder o.s.v., vilket bådar gott, så länge man inte stöter på oväntat stora vatten...

Finns det förresten något fullgott alternativ till Stekenjokk vad gäller startpunkt? Utgångspunkt Stockholm.
 
Fremmervollen

Hej igen,

Har startat från Stekenjokk vid en sommarvandring och gick från Nordgård (strax öster om Majavatn) till Fremmervollen på norska sidan på den andra. Bägge startpunkterna har sina fördelar och nackdelar, lite beroende på vad man vill se och hur länge man tänkt vara ute.

Fördelen med att starta i Norge är att man lägger en större del av turen i den västliga delen av nationalparken, där de högsta och vildaste topparna ligger. Dessutom finns det mycket vacker urskog med stora tallar längst i väster. Så det är enligt mig en klart vackrare start och slutpunkt. Nackdelen skulle väl främst vara att det är kargare i den delen av parken och därmed kanske mindre chans att se fjällräven?!?

Fördelen med Stekenjokk är att det är något lättare att ta sig dit och att man startar direkt uppe på fjället. Men det vore svårt att påstå att gruvan är en stor skönhetsupplevelse :)

Men området är å andra sidan inte större än att man hinner med hela parken på lite drygt en vecka, så egentligen spelar det ingen avgörande roll om man planerat att vara ute så länge.

/ Stefan
 
Vadning?

Härligt, låter som att det blir västra delen om vi inte får säkra indikationer på fjällräv annorstädes!

Vi hade tänkt att vara ute mellan 10-14 dagar. Vi tänkte att man borde kunna se i stort sett hela parken, både med ett centralt placerat basläger och om man går en runda.
Är vaden över icke namngivna vatten, över lag, görbara? Hur är möjligheten att ta sig över Simskardelva och Kjukkelelva? De ser ordentligt breda ut på kartan (som iofs bara är 1:50000).
Vi funderar på att bestiga Kvigtinden från väster och sedan gå ner på östsidan (eventuellt via kamvandringen), det är då vi kommer på Simskardelva.
Är det någon som har gjort/tittat på kamvandringen på Kvigtinden och ska man sikta på att vada Simskardelva eller är det säkrare att runda Simskardvatnet på västsidan?

/Paul
 
Är det klokt att lämna bilen i Stekenjokk? Jag körde förbi i somras och såg några vandrarnas bilar där så kanske det går. Men jag är rädd för bilen. Det ska ligga vid en stor väg. Men kanske det finns många turister där hela tiden i sommar. Också på natt.
 
Det är alltid en risk att lämna bilen, men jag tror överlag att de som är ute efter att stjäla inte gör sig så stora besvär att de åker ända dit. Men, tillfället gör tjuven och man kan aldrig vara säker.
Jag har lämnat bilen i Stekenjokk utan några problem. Det var då flera som campade där vid dammarna efter gruvbrytningen, bl.a. flera husbilar. Många gör nog dagsturer medan vi försökte komma därifrån så fort som möjligt. Som tidigare påpekats så är det ingen skönhetsupplevelse just där.
Men Stekenjokk är ett bra alternativ, vi gick in via Saksinvatnet och avslutade via Ranseren. Hade dock några dagar av dimma och dåligt väder som gjorde att vi ansåg att en tur upp på Kvigtinden som "utsiktslös".

Som helhet är Börgefjell ett fint område och avsaknaden av leder ger det en särpräglad vildmarkskänsla. Det finns aldrig någon garanti för fjällrävar, vi såg inga och hade inte det som mål heller, men lycka till med er tur!

Calle
 
Lutar kraftigt åt Børgefjell!

Hej!
Efter informationen vi fått här är det i princip spikat att vandringen förläggs till Børgefjell nasjonalpark, med basläger placerat centralt i parken. Som väntat har ingen skvallrat om positioner för rävlyor (vem vet, vi kanske springer på en).

Funderar nu på hur eldning är reglerad i norska parker i allmänhet och i Børgefjell i synnerhet? Det borde väl inte vara någon skillnad mot vad som gäller här i Sverige!?
Är det förövrigt någon som har koll på ifall man på ett smidigt sätt kan ta sig till Stekenjokk från Klimpfjäll (man kommer väl inte längre om man inte bilar?), eller får man vandra eller gå vägen och hoppas på lift?

/Paul
 
Hei !
Kanskje kan du få nyttige opplysninger om du kontaker NINA (Norsk institutt for naturforskning) som holder til i Trondheim.
Brage
 
Jag googlade på Börgefjell och fick fram några intressanta sidor.
Kanske nåt är intressant för er :)
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Jocke434 Tips på turer runt rapadalen i Sarek Fjällvandring 3
mewaan Tips på turer Fjällvandring 4
Christoffer_123 Förslag på 4-dgrs tur Laponia? Fjällvandring 2
Katla Nybörjarvandrare med hund-tips på tält och turer Fjällvandring 12
klqrq Förslag på tur? Fjällvandring 3
Varnbrink Förslag på Tur i Norge tors-sön? Fjällvandring 6
Erik.erik Tips på tur i Sarek i slutet av augusti Fjällvandring 7
saraabeiramar Tur från Ritsem på Gränsleden och till Narvikfjellene Fjällvandring 12
tildap Tips på tur i Bergen Norge Fjällvandring 1
Vajja Tips på 4dagars tur runt Abisko/Björkliden Fjällvandring 9
Zaine Behöver tips på tur :) Fjällvandring 2
ImaS Tips på barnvänliga turer i Funäsdalen med omnejd? Fjällvandring 6
ludde0719 Tips på kort tur i Jotunheimen! Fjällvandring 4
TittiFaber Tips på tur Sarek Fjällvandring 3
Måns S Tips på tur för nybörjare Fjällvandring 7
nicko_ Hur ofta vaxar ni kängorna ute på tur? Fjällvandring 8
Avarage Förslag på 3-4 dagars tur Abisko Fjällvandring 9
seasteel Förslag på tur runt Funäs? Fjällvandring 10
Helosun Vilken nice-to-have utrustning följer med er på tur? Fjällvandring 31
Morsning Sällskap på turen v35-36? Fjällvandring 6
Bifrostpersson Tips på tur sommar 2016 Fjällvandring 8
acrid Blåbär på första turen - Grövelsjön i sep Fjällvandring 5
jaberg TIPS! Tur på 5-7 dagar, gärna med tågförbindelse Fjällvandring 3
Smultronfagre Tips på kortare Islands-tur Fjällvandring 0
Zaine Behöver Tips på tur! Kebnekaise som mål, ca. 7 dagar. Fjällvandring 17
Timråbo Tips på vackra turer för två erfarna tjejer Fjällvandring 4
Drömmaren Funderar på tur längs Kaitumjåkka Fjällvandring 1
Tagetes Tips på tur i Norska fjällen ca 5 dgr? Fjällvandring 10
Tilert Tips på dagsturer eller kortare turer kring Boden Fjällvandring 5
sooman Kök på 12 dars tur i Sarek? Fjällvandring 2
BeatriceK Tips på kort tur i Arjeplogsfjällen? Fjällvandring 4
nilsfredrikjohan Kommentarer på 10 dagars tur Fjällvandring 4
uldall Tips på vandingsled/tur för 5 dagars vandring? Fjällvandring 17
Ohrling Vandring v 37 (Tips på tur) Fjällvandring 3
LindaS74 Tips på bra tur med hund Fjällvandring 1
DanielK Synpunkter på tur runt Keb Fjällvandring 18
idahelleberg Tips på tur nr. 2? Fjällvandring 9
Träskpaddan Gå på tur i Norge Fjällvandring 2
utpåtur Förslag på 5 dagars tur Niktaluokta-Abisko? Fjällvandring 13
otterhall tur på Dovre fjäll - Norge Fjällvandring 0
ellenator Söker tipps på Guidade turer i norr- eller västerbottensfjällen Fjällvandring 3
Lars karlström Fjällvandring med barn - förslag på turer önskas Fjällvandring 7
landonia Någon som har tips på tur i svensk-norska fjällen under juli månad 2010? Fjällvandring 6
nnn.sthlm Önskar tips på korta turer till hösten! Fjällvandring 3
gnell Utgångspunkt på tur i Jämtlandsfjällen Fjällvandring 2
Jentuss Respons önskas på tur (Kebnekaise) mm Fjällvandring 6
fredrik_ Favoritmaten på turen? Fjällvandring 38
Fiskson Tips på 1 veckas tur! Fjällvandring 3
sweboss På tur till Kebes nordtopp Fjällvandring 1
emet Tips på smidig tur! Fjällvandring 5

Liknande trådar

Logga in