Önskar förslag inför köp av nya kängor.

Behöver köpa ett par SVALA, LÄTTA och "VATTENTÄTA" kängor.

Vill ha dem under fiske-, dags- och toppturer samt några dagars vandring. Antar att jag hittills tittat på för "kraftiga" kängor men jag kommer max bära drygt 10kg. Oftast vandrar jag utan packning alt med en lättare ryggsäck på ett par-tre kilo.

Mitt största problem med de kängor jag har idag (ett par GTX-kängor från ECCO) är att de är på tok för varma. Gäller även vintertid under vandring. Jag blir lätt varm om fötterna, framförallt på trampdynorna, när jag går och detta är för mig den största skaderisken som jag ser det.
Därför måste jag ha ett par SVALA kängor, så jag antar att GTX-modellerna går bort (?).
Men de flesta lätta hiking-kängor är oftast är en blandning av läder/nubuck och GTX, så det kanske inte är ett så stort "problem" ändå?
Eller är strumpornas/sockornas betydelse större än valet av känga när det gäller att motverka värmeskador?

Terrängen kommer att variera i högsta grad så de bör vara hyfsat tåliga, bra grepp och "vattentäta".

Jag söker kängor av medelhög variant. Gillar inte sko-modeller och högskaftade känns bara onödigt.

Många tillverkare delar in sina kängor i modeller för lätt-, medel- och tung packning. Var går viktgränserna för detta på ett ungefär? Antar att lätt och medel räcker för mig?

Har läst runt på forumet och just käng-frågan verkar vara ett hett ämne. Men många sitter på mycket erfarenhet och jag tar gärna del av den. Tips och råd mottages tacksamt.

/ Mattias
 
Skaffa gummistövlar istället. Korva ned skaftet genom att vränga det ut och in. Själv har jag ett par arbetsstövlar med skyddshätta i, lätta, svala och definitivt vattentäta. Svala blir de naturligtvis med strumpa tunn (coolmax e.d). + strumpa tjock (raggis i ull) samt skaften nedvikta. Du uppskattar uppvikta skaft vid framryckning genom tät underveg. samt ditt fiske.
Nokian stövlar är poppis i kretsarna.
 
finns väl gummistövlar med lite kraftigare sulor också som inte tar emot lika mycket att gå i stenigt underlag länge med. Så inget dumt tips.

Själv kör jag med ett par alpina skinnkängor, 100% vattentäta om du sköter om dem, relativt lätta(?)..900g) svala med rätt sockar, varma också på samma sätt ifall det är kallare ute. Samt grymt sköna i alla underlag. Så jag skulle trots allt rekommendera ett par skinnkängor, vet inte vart gränsen går för vad du räknar som tunga eller lätta skor dock, men jag springer (skuttar) vissa sträckor utan att det känns jag har dem på fötterna, grymt skönt med greppet man får med ett par fina kängor.

Dom jag har är "jaktkängor" så i de grader du nämner skulle jag tro de räknas till lätt eller medeltung packning. Jag har dock vandrat i dem helt utan packning och med 70 liters tung packning.

Dessa är det iaf, jag kör med högt skaft. Nöjd so far.

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=718401
 
Lätta gtx kängor

Det finns lättare varianter av gtx kängor som inte är lika varma som de i läder med massa stoppning. Dessa lättare kängor är nästan bara tyg och gtx, lite stoppning för att hindra skav och kläm.

Salomon XA Pro 3D Mid
Salomon Wing Sky

Jag har använt XA Pro Mid lite och den känns som en vanlig walking sko fast lite stabilare.
 
Det finns lättare varianter av gtx kängor som inte är lika varma som de i läder med massa stoppning. Dessa lättare kängor är nästan bara tyg och gtx, lite stoppning för att hindra skav och kläm.

Salomon XA Pro 3D Mid
Salomon Wing Sky

Jag har använt XA Pro Mid lite och den känns som en vanlig walking sko fast lite stabilare.

jag har också XA Pro Mid, men är inte lika nöjd. "skosnöret" (eller vad man nu ska kalla den) går upp bitvis och skon känns inte alls lika stabil som deras lägre modeller. Varför inte ett par lundhags scout som bara består av ett lager skinn?
 
(...) Jag blir lätt varm om fötterna, framförallt på trampdynorna, när jag går och detta är för mig den största skaderisken som jag ser det.
Därför måste jag ha ett par SVALA kängor, så jag antar att GTX-modellerna går bort (?).
(...) Eller är strumpornas/sockornas betydelse större än valet av känga när det gäller att motverka värmeskador?(...)
Ja - det tycker i alla fall mina fötter. Samt än mer valet av innersulorna, jag klarar inte några i handeln förekommande syntetinnersulor utan att råka ut för precis det du beskriver - sen kan tillverkaren skryta med hur mycket "andningsbarhet" och fuktavledning som helst.
Jag upplever väl närmast att tjocka lager med ullstrumpor plus yllefiltsula är mer avgörande för upplevelsen än skorna, och det gäller även när det är varmt ute. Visst finns det svettiga skor med sula som "bränner" vad man är gör (och de enda Ecco-skor jag haft har varit just så), men över en rimlig kvalitetsgräns tycker jag inte det spelar så stor roll hur "varma" själva skorna är. Men med mycket strumpor finns det ju ingen anledning att ha stoppade skor, och man vinner vikt och torkningsbarhet - samt ett naturligare steg, se nedan - på att ha dem så tunna som möjligt.
(...) Många tillverkare delar in sina kängor i modeller för lätt-, medel- och tung packning. Var går viktgränserna för detta på ett ungefär? Antar att lätt och medel räcker för mig?
Detta verkar vara så helt personligt, att var och en får begå sina egna misstag ;). Det finns folk med (antagligen) starka fotvalv och vrister, som helst skulle vilja gå barfota oavsett last, medan andra tycks behöva hur mycket "stöd" som helst. Jag ligger närmast den förstnämnda kategorin och tycker att "uppbyggda" skor gör min gång mindre naturlig och (antaglien p g a just detta) mina fötter och knän tröttare och mer slitna i längden.
Samma med skor som klämmer ihop framfoten, viker in stortån, hindrar fötterna från att "fjädra" i steget och förvandlar dem till två stumma klumpar.
Inov-8 tyckte jag hade just en sådan dåligt formad framfot trots sin "barfota"-reklam, och då hjäpte det inte att de var tunna och lätta.

Sens moral: det är ingen garanti att fötterna blir svalare i tunnare skor, och inte heller att de blir mindre trötta i "stödjande" sådana.
Men allt detta är just mina personliga upplevelser.
 
Men Lundhags Syncro kan väl knappast kvala in som lätt och sval? En gummistövel med tre lager i skaftet varav det ena används som isolering i dykardräkter?

Skickat från mobilen
 
Hi-tec är ett märke i relativt låg prisklass som vad jag förstår gör rätt lätta kängor. Några med nån typ av nano-behandling som gör dom extremt vattenavstötande men utan -tex foder vilket gör att de borde andas ok.

Tänkte en sån här som jag inte tror har nått -tex.

http://www.hi-tec.com/uk/mens-sierra-lite-i-wp-charcoal-core-gold.html

Skickat från mobilen
 
Senast ändrad:
Men Lundhags Syncro kan väl knappast kvala in som lätt och sval? En gummistövel med tre lager i skaftet varav det ena används som isolering i dykardräkter?
Skickat från mobilen
Håller med. Mina gamla Jämtkängor sjunger (självförvållat) på sista versen, så jag gick och klämde på Lundhags nya modeller. Efter det förstår inte jag heller hur man kan klassa de flesta av dem som "skalkängor". Dessutom ingen läderbindsula och inte alls lika sköna i lästen (åtminstone i den för mig helt feltänkta "W"- versionen, killlästen som möjligen är bättre finns ej i min storlek)!

Till TS:
Förutsatt att de passar just dina fötter, skulle någon av Lundhags kvarvarande enlagersmodeller troligen ändå vara ett adekvat svar på dina specifikationer.
4 modeller är fortfarande 1-lagers: Forest (högt skaft), Bielne, Ranger och Park. Av dessa hade jag själv valt bort:
- Bielne och Ranger p g a stoppning i skaftkanten och alldeles för många sömmar,
- Forest, Bielne och Ranger p g a EVA-dämpning (tillika förstyvning och värmeisolering) i sulan,
- Forest p g a det skyhöga skaftet och avsaknad av Opti-läst, den enda fortfarande någotsånär vettiga.

Återstår "Park" - billigast, lättast och Lundhags enda kompromisslösa enlagerskänga. Dess nederdel är gjord i en lite tunnare/svalare cellgummikvalitet, möjligen också till fördel för dig, fast det kanske (?) innebär lite kortare livslängd. Den kändes i alla fall inte tunnare än den som hållit i 30 år på mina Jämtkängor (och hade väl gjort det än, om jag inte fått idén att scrambla i dem på vass granitklippa).

"Park" har lite väl enkel snörning och lite väl lågt skaft för min del, men det kanske inte spelar någon roll för just dina behov. Passar de i övrigt och du funderar på att slå till, så kontakta Lundhags och fråga om man kan få dem specialbeställda med den gamla sortens läderbindsula (kanske även hakar/stopp-hakar i snörningen, om du inte tänker klättra i skorna;)). Går det vägen, så innebär det både mindre risk för "brända trampdynor" och att skorna troligen tillverkas i Jämtland. Vilket nog fortfarande skyddar från sådana kvalitetsmissar, som rapporteras om de utladssydda versionerna.
 
Ett oerhört stort tack till alla som tar sig tid att skriva och dela med sig av sina erfarenheter.

Har haft fullt upp så jag återkommer med ett utförligare svar i natt eller i morgon. Däremot så kan jag få tid att till och från läsa det som skrivs i denna tråd.

Än en gång ett stort ödmjukt TACK!

Mvh / Mattias
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.