Odämpad gaffel för skivbroms?

Har funderat på att fixa så att min gamla MTB (odämpad, stålram) får skivbroms fram, allt för att få en dräglig broms på vintern på de dagliga turerna till och från jobbet. V-bromsen funkar alldeles utmärkt i torrt och varmt väder, men i kyla... Jag har varit alldeles för farlig alldeles för länge...

Visst måste jag byta gaffel för att få till detta? Jag har försökt kolla på gafflar på nätet, men någon odämpad gaffel med fästen för skivbroms hittar jag inte. Någon som vet mer och bättre?

Robert
 
Hmm...ser intressant ut, men på cyclecomponents har de ju ingen svängd gaffel förberedd för skivbroms. Jag har ingen direkt erfarenhet, men visst borde en rak gaffel bli mer känslig för små vridningar av styret? Om så är fallet, någon som vet hur man kan få tag på en svängd gaffel för skivbroms?

Robert
 
Jag tror inte att jag håller med om att gaffelns krökning gör den mer eller mindre lättsyrd än en rak gaffel. Det som spelar roll är "försprånget", dvs hur långt framför styraxeln hjulaxeln befinner sig, samt styraxelns lutning. En rak gaffel har istället sina ben lätt vinklade framåt.
[Ändrat av Tumbleweed 2006-05-23 kl 20:06]
 
Det är som det sägs...

... om din gaffel har raka eller böjda ben gör ingen skillnad hur fort den svänger. Det är vinklar och sånt som spelar roll för hur snabbsvängd den är.

Hursom helst så den mest prisvärda och vanligaste gaffeln är Kinesis MaxLight Fork. Går att köpa lite varstans, http://www.cobr.co.uk/acatalog/MaxLight.html

Cannondale P-bone är annars budkillarnas favorit. Går att beställa från varje Cannondale leverantör, tex Cykelspecialisten i Stockholm (www.cykelspecialisten.com).

Stalle
 
Re: Det är som det sägs...

Kung Stalle; sa:
Cannondale P-bone är annars budkillarnas favorit. Går att beställa från varje Cannondale leverantör, tex Cykelspecialisten i Stockholm (www.cykelspecialisten.com).

Stalle
Jag körde Fatty när jag budade. P-bone är väl en gaffel utan skivbromsfästen?

Jag gillar Fattyn, men sist jag köpte en var dom svåra som tusan att få tag på eftersom Cannondale fått för sig att dom inte ville sälja dom till andra cyklar än sina egna.
Men det var några år sedan, dom kanske har kommit på bättre tankar...
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.