Nybörjare på Bohusleden

Hej!

Planerar att vandra ett par etapper utav bohusleden tillsammans med en vän under mitten av april. Vi båda är noviser på vandring, och det verkar som att bohusleden är ett bra insteg för oss i vandringsvärlden!

Vår lösa planering ser ut så att vi tar oss med bil till Svarteborg på lördag morgon och kliver på där (etapp 18: http://www.bohusleden.se/ledens-strackning/ledens-strackning/etapp-18-svarteborg-lunden.html) och tar oss uppåt till Vaktarekullen (slutet på etapp 19: http://www.bohusleden.se/ledens-strackning/ledens-strackning/etapp-19-lunden-vaktarekullen.html) där vi tänkte övernatta i stuga som ska finnas där. Dagen där på tar vi oss Flötemarksön som är slutet på etapp 20 (http://www.bohusleden.se/ledens-str...ning/etapp-20-vaktarekullen-flotemarkson.html) och blir upphämtade med bil.

Känns detta som en realistisk plan för två friska individer på 26 respektive 30 år med liten erfarenhet? Tänker framförallt på första dagen där vi kommer avverka två etapper som uppskattas till ca 3-5h timmar vardera beroende på tempo.

Är också intresserad av vilken typ av utrustning vi bör titta på. Jag är sugen på att investera i saker som jag kommer kunna ha nytta av framöver och söker bra tips på allroundskor som skulle kunna funka för sträckan vi ska avverka nu, men även framöver. Som jag förstått så är den norra delen (som vi kommer gå?) ganska blöt och man bör således ha skor som funkar för detta. Tips?

Tips på ryggsäck som kan passar för liknande turer (och gärna längre utan att addera allt för mycket vikt) emottages gärna också! Tips på kläder och annan sorts bra-att-ha-utrustning vore också intressant att veta! Vi är nybörjare som sagt :) Framförallt är det nog vår, sommar och sensommar som är aktuellt för mig i framtiden så tips om hardcoregrejer som även ska funka under vinter är overkill :)
 
Jag har inte vandrat etapp 20 än men däremot har jag vandrat etapperna 19 & 18 (från busshållplatsen Söbbön 7.1km från Vaktarekullen) till busshållplatsen Svarteborg (totalt 33.5km) vid två olika tillfällen. Vid det andra tillfället tog jag bilder (jag presenterar några här: http://rickarddahl.blogspot.se/2018/02/bohusleden-walk-7-sobbon-svarteborg.html) och då tog hela vandringen 9h45mins (3.44km/h i genomsnitt). Om man till skillnad från mig inte lägger ner mycket tid på att ta bilder kan man lätt komma upp i 4km/h (första gången jag gick från Söbbön till Svarteborg (tillsammans med min mamma) var vår genomsnittshastighet 4.65km/h). Även om er genomsnittshastighet blir 3.5km/h så tar det "bara" lite över 7,5 timmar för att vandra 26.4km från busshållplatsen i Svarteborg till Vaktarekullen. Ni kommer börja med cirka 12.4km+ asfalt- och grusvägar, sedan är det stig, sedan grusväg några km och sedan stig igen. Enligt mig är det ganska lätta delar att vandra (till skillnad från många andra delar av Bohusleden som definitivt inte är lätta för en nybörjare).

12.5km dagen efter är inte så mycket. Kanske det är mycket för en nybörjare men det går lätt att gå 30+ km flera dagar i rad utan att bli speciellt trött när man har lite mer vana.

Vad ni behöver ha med er till vandringen beror lite på vad ni vill få ut från vandringen. Det är definitivt bra att ha skor som inte blir blöta så lätt och det är inte alltid enkelt att hitta skor som passar bra. Själv har jag just nu ett par slitna gore-tex skor som ganska lätt blir blöta. Det är oftast blöta växter (speciellt blött gräs) som ställer till det. Pölar går att undvika för det mesta. Ifall skorna blir blöta så är det bra att ha med sig extra strumpor och påsar. Byter man bara strumpor och skorna är blöta så kommer strumporna snart bli blöta. Om man däremot sätter påsar på strumporna så kommer strumporna inte bli lika blöta. Om det är en väldigt blöt del så kan man istället sätta påsar på skorna för att undvika att skorna blir blöta.
Vatten och mat är något ni självklart ska ha med. För en dagstur tar jag med mig 2 flaskor som har 1.5-2 liter vatten vardera. Hur mycket av det vatten jag dricker beror på vädret (vid varmare väder dricker jag mer vatten). Hellre för mycket vatten än för lite. Har hänt två gånger att jag haft för lite vatten och det är inte speciellt trevligt. När det gäller mat så brukar jag ta med mig mackor och ibland också kokta ägg. Men ta gärna med er något annat ni tror passar, bara ni har tillräckligt med mat.
Andra viktiga saker att ha med sig: Kartor (har bara använt GPS väldigt begränsat vid två olika tillfällen men annars har jag bara använt kartor), regnkappa, ficklampa (speciellt om ni ska övernatta), mobiltelefon med laddat batteri, kanske extrabatterier (som är laddade så klart), plåster (för skavsår, vanliga plåster räcker), annat som kan vara bra om någon av er skulle skada er, värktabletter.
Sedan finns det sådant som jag tar med som kanske inte är relevant för er: digitalkamera (om ni ska ta med digitalkamera så lär er först hur den fungerar, t.ex. om man kan ställa in white balance, exposure, ISO osv.), extra (laddade) batterier till kameran, stiftpennor, sudd, kollegieblock, en bok att läsa (läser på bussar och tåg), eventuellt kablar för att ladda mobiltelefon och kamera (t.ex. ifall ni skulle stanna på ett vandrarhem eller en stuga som har el).
Vad ni behöver ha på er beror till stor del på vädret. Själv har jag alltid på mig mjukisbyxor när jag vandrar, även när det är varmt ute. Kortbyxor är inte så bra med tanke på att det kan finnas jätteloka (inte just där ni ska gå men det kan finnas på vissa ställen där man vandrar), björnloka (mycket mindre farligt än jätteloka men de kan också ha samma gift/ämne som finns i jätteloka, björnloka är mycket vanligare än jätteloka) och fästingar (antalet fästingar reduceras markant om man har långbyxor). Sedan ifall det räcker med t-shirt eller om man måste ha tröja och eventuellt också jacka beror på vädret. Tänk på att temperaturen kan variera mycket under dagen (t.ex. kallt på morgonen och kvällen men varmt under för- och eftermiddagen). Så ta hänsyn till detta när ni väljer kläder. I värsta fall får ni eventuellt bära tröjan och jackan i ryggsäcken.
På tal om ryggsäck så är min ryggsäck 26 liter. Dock går jag bara dagsturer (jag tar mig fram och tillbaka t.ex. med buss och övernattar inte i skogen). Men eftersom ni ska övernatta så måste ni förmodligen ha en större ryggsäck och bära med er extra saker (förmodligen sovsäck eller liggunderlag i alla fall). Övernattning i skogen är inget för mig med tanke på att mina axlar och min rygg inte klarade av det när jag försökte bära en tung ryggsäck med diverse extra föremål för övernattning (behövde vila mina axlar och min rygg i över en vecka efteråt).
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
gwb Fårö runt för en nybörjare - Hur gå tillväga? Vandringsleder 2
Lena1 Vandra som nybörjare, ensam - tips och inspiration önskas Vandringsleder 26
LoaferTherapy Sörmlandsleden nybörjare Vandringsleder 6
sigge_ Tips tälta i götaland, nybörjare med hund Vandringsleder 0
martin_uppsala Nybörjare söker tältplats nära vatten i Uppsalatrakten Vandringsleder 1
Zombina Nybörjare i Grövelsjön Vandringsleder 8
salvion Sökes: Första turen för en nybörjare i Stockholmstrakten Vandringsleder 10
frippe99 nybörjare Vandringsleder 2
Joakimlejon Nybörjare i Göteborg vill ut o fiska ett par tre dagar Vandringsleder 3
Fredrikmollgard Nyfiken nybörjare Vandringsleder 12
iVåttochTorrt Tips till nybörjare Vandringsleder 1
Johan.H Gyllbergen - Nybörjare med barn Vandringsleder 4
alle.samuelsson_hotmail.com Nybörjare - val av sko/känga? Vandringsleder 6
Marienbad Nybörjare i Skåne! Vandringsleder 16
diggidan Nybörjare med många utmaningar framför mig! Vandringsleder 11
Talisman Nybörjare - Vandra del av Skåneleden ås till ås - Hjälp med förberedelse Vandringsleder 7
Bjösha Vandringsleder för nybörjare Vandringsleder 3
elinloov NYbörjare Vandringsleder 10
Feb79 Vandring nybörjare och erfarna tillsammans Vandringsleder 4
kikkit Jämtlandstriangeln, hjälp en nybörjare. Vandringsleder 26
Audrey nybörjare, hjälp! Vandringsleder 13
thomast2 Passande vandringsled för nybörjare med hund? Vandringsleder 9
Ninai Nybörjare! Vandringsleder 3
anwa Vandring för nybörjare Vandringsleder 4
FN1996 Tips på vandring i syd/mellaneuropa ca 7 dagar Vandringsleder 2
Pelei Tips på etapper längst sörmlandsleden Vandringsleder 15
camoscio Slutvandrat även på låglandet? Vandringsleder 24
Junter Tips på vandring i Mellansverige 3-4 nätter Vandringsleder 2
Västerås AT Tredagars rundslinga med boende på vandrarhem? (Mellansverige) Vandringsleder 5
jonw Tips på 2-4 dagars vandring i slutet på maj Vandringsleder 0
Nicolai.Gripberg Eldplatser på vandringsleder Vandringsleder 24
Hostan96 Samariaravinen på Kreta med barn? Vandringsleder 3
igs Sadelinleden på Åland Vandringsleder 2
Dswe Tips på plats!? Vandringsleder 0
Taktomte Förslag på vandring inom Norrbotten/Västerbotten Vandringsleder 1
pajaflow Vandrat på Ven Vandringsleder 5
vandrafjäll Förslag på fin led med möjlighet att tälta på Vandringsleder 5
Joel S Var tälta på Kynnefjäll, Bohusleden Vandringsleder 3
qy Brant vid Slåttdalsberget på Höga kustenleden? Vandringsleder 6
veni Ett elände med alla spår från MB på Bohusleden Vandringsleder 51
davla776 Tips på vandring maj/juni? Vandringsleder 2
robinwe Vandring på Sörmlandsleden 2 dagar + 1 övernattning? Vandringsleder 3
MoaH Tips på dagsturer Västmanland, Dalarna, Värmland, Västergötland? Vandringsleder 7
Nosse Ta med hunden på helgs turen? Vandringsleder 5
Herr Nilsson Tips på vandring i Gästrikland? Vandringsleder 0
Grimmer Fördelningen väg/stig på Skåneleden Vandringsleder 5
SimonLindberg Sova i stugan på Vaktarekullen vintertid Vandringsleder 1
THQSTsimon Tipps på Ställen för kort Vintervandring Vandringsleder 0
Amanda88 Tips på Skåneleder? Vandringsleder 8
Tiran Tips på vandring kring nordöstra Småland? Vandringsleder 5

Liknande trådar


Glöm allt du lärt dig om vandringsskor

Sneakers och löparskor kan vara bekväma för enklare promenader, men de är inte designade för de utmaningar som vandring kan erbjuda. Ojämn terräng, ...