Ni som använder vandrar-stövlar..

Hallå gott folk!
Har bara vandrat i kängor fram tills nu,då diverse märken har orsakat mina fötter eller knä en del problem.Har nu handlat ett par Tretorn sark millenium som satt mycket skönt på foten!Hur många är det av er därute som använder stövlar i skog o mark egentligen??Hade varit roligt att veta,då majoriteten verkar använda kängor...skriv gärna in och berätta!!


/Nicklas
 
Jag har för året införskaffat ett par Tretorn (minns ej modellen, men mycket lik gamla Sarek Millennium), som ska hårdtestas. Min sambo har gått i stövlar alla år vi varit i fjällen, och flera år innan jag kom dit. Jag har alltid haft blöta fötter eftersom mina kängor (både Lundhags och Meindl) läckt, trots optimal behandling mot väta. Då mina fötter är något klena och jag gillar att bära tungt är jag lite betänklig, men jag tänkte testa stövlarna under någon kortare tur. Känns de för instabila ska jag skaffa ett par Meindl Island Pro och reklamera vid första läckaget, och så reklamera, och reklamera igen...

Stövlar har jag iofs använt hela livet för allt annat friluftsliv än fjällvandring, men just den ställer ju särskilda krav på stabilitet mm.
 
Majoriteten?

Kängor och fjällvandring är populära diskussionsämnen. Det är få som vill älta sina skogsturer med stövlar i samma omfattning. Och det är ett fåtal som står en riktigt stor del av inläggen. Det är nog en del av förklaringen till att få skriver om stövlar.

Jag föredrar stövlar i skogen framför kängor större delen av året. Mina favoriter är inte mina vandringsstövlar utan vinterstövlarna som funkar ypperligt från älgjakten (oktober), via skogsskidorna till snösmältningsperioden. Men i fjällen och på hundpromenader na till vardags så blir det kängor. Min åsikt (som jag lär få äta upp här på utsidan) är att man först bör ha ett par riktiga stövlar innan man köper på sig ett par kängor för att stövlarna är mer allround. Men vi går ju allt mer mot specialisering - på gott och ont.

/Tommy
 
Strykarräven; sa:
Jag har för året införskaffat ett par Tretorn (minns ej modellen, men mycket lik gamla Sarek Millennium), som ska hårdtestas. Min sambo har gått i stövlar alla år vi varit i fjällen, och flera år innan jag kom dit. Jag har alltid haft blöta fötter eftersom mina kängor (både Lundhags och Meindl) läckt, trots optimal behandling mot väta. Då mina fötter är något klena och jag gillar att bära tungt är jag lite betänklig, men jag tänkte testa stövlarna under någon kortare tur. Känns de för instabila ska jag skaffa ett par Meindl Island Pro och reklamera vid första läckaget, och så reklamera, och reklamera igen...

Stövlar har jag iofs använt hela livet för allt annat friluftsliv än fjällvandring, men just den ställer ju särskilda krav på stabilitet mm.

Jag har samma erfarenhet av kängor. Är det blött så håller de i längden inte vätan ute. Det enda som klarat detta för min del är stövlar. Har haft Tretorn Sarek i ett antal generationer, men det viktigaste är ju att hitta något som passar ens egen fot.

Ett stort problem för mig är att jag lätt får skoskav av stövlar. Måste tejpa och greja, tex "hårdgöra" hälarna i förväg inför vandringar. Ett annat stort problem är att stövlarna är tunga. Mina väger 2,2 kg.

På långvandring använder jag numera lätt packning och gympadojor, eftersom man ändå alltid blir blör om man inte har stövlar. Då föredrar jag gympadojor som väger 760 g och inte ger något skoskav och ett oerhört bättre fotklimat i alla väder.

För mer stillastående aktiviteter och småturer hemmavid använder jag ett par enkla kängor med Goretex, om det inte är för blött (de läcker nämligen en smula). Är det blött blir det stövlar.

Om jag var jägare som vistades mycket i blöt terräng med många och långa pass-stunder, så skulle jag välja en fodrad gummistövel, typ Nokia för höst och vinter.

Vriststödet har ju diskuterats i andra sammanhang. Bär man lätt behöver man inte bekymra sig. Jag har burit tungt med stövlar och inte haft några problem. Och jag har inte speciellt starka vrister.

Vriststödet i kängor är enligt min mening till viss del en myt som många har intresse av att underblåsa. För 30 år sedan fanns det inget annat än bondeförbundaer och stövlar i den svenska terrängen. Ingendera ger särskilt mycket vriststöd, men folk klarade sig fram med tunga packningar ändå.

Ett tips är att träna vristerna genom att stå på ett ben 3*1 minut per dag, samt gå så ofta som möjligt på ojämnt underlag.

Jörgen
 
Myten som aldrig dör

Ger kängor som du kan gå i det stöd som du säger för vrister och fotleder?
Om skon skall vara så styv så att den ger fixerat stöd som tex utförsskidpjäxor så vet du nog oxså hur pass bekvämt det är att gå i sagda från skidstället till cafeet. Att tro att du kunde gå 2-3 mil om dan i flera veckor i dem är rena nyset.
Ray Jardin och min kompis ortopeden är av samma uppfattning att stabilitet i vrist och fotled kan bara erhållas genom träning av leder och ligament samt tillhörande muskler.
Därav följer att gummistövlar och vandringsskor fungerar utmärkt.
Jag har använt massvis med gummistövlar hemma i skogen, på sjön och tidigare på fjället. Orsaken till att det har blivit massvis är att när man går i grus och sten, torra som våta bäckar, går det hål på stövlarna. Efter ca åtta punkor brukar det inte finnas plats för den nionde lappen....
Fn använder jag ett par Dunlop inköpta på Wildo, precis så lätta, varma och bekväma som testaren i Vapen och Jakt tyckte. Rekommenderas gärna. Jag har även m/90 och FMs Trelleborg FV&M. 90 fungerar fint på sen vårsnö, Tgb mest vid trädgårdspyssel.
Stövlar bör varje frilufsare ha i garderoben först!
Är det torrt ute går jag numera i lågskor mest.

Go tur


[Ändrat av johankse 2006-04-05 kl 09:53]
 
Re: Myten som aldrig dör

johankse; sa:
Ger kängor som du kan gå i det stöd som du säger för vrister och fotleder?
Om skon skall vara så styv så att den ger fixerat stöd som tex utförsskidpjäxor så vet du nog oxså hur pass bekvämt det är att gå i sagda från skidstället till cafeet.
Jag efterfrågar inte samma stöd som i ett par slalompjäxor, varför skulle jag det?

Däremot är det milsvida skillnad i stöd mellan olika kängor, stövlar och skor. Detta måste t o m en ortoped resp en lättviktsfantast kunna hålla med om.

Vi gör en jämförelse med joggingskor:

Pronationsstöd mm finns lite olika i olika modeller av skor. Det som ffa skiljer en spiksko för sprinterbruk och en joggingsko för maratonträning är stabiliteten i sulan, dvs hur mycket stöd foten har för att inte flytta sig i sidled, samt stötdämpning. För att foten inte ska glida i sidled eller "kollapsa" inåt (fotvalvet komprimeras och foten börjar luta inåt, som i ett par gamla snow-joggers) krävs inte bara uppbyggnad under fotvalvet, utan även viss styvhet i skons sida och sula. Samma lika med hur foten böjs i steget, som är helt beroende av sulans styvhet mot böjning resp vridning, som avgör hur lätt foten böjer sulan, och var i framfoten den böjs.

Fotvalvsstöd, böjning, vridstyvhet mm är saker som kan skilja radikalt mellan ett par kängor och ett par stövlar. När man dessutom lägger på belastning faller även en del joggingskor igenom, eftersom deras tunna material inte pallar med den ökade vikten (jfr de speciella löpskor som finns för tunga löpare!).

Så nog skiljer det mellan olika fotdon. Om alla skillnader är till fördel för kängorna är en annan sak, eller om alla vandrare behöver alla finesser? Stövlar tror jag räcker långt, men i t ex Kebnefjällen (där många går), bland allt stenskravel och med spångade vad, förstår jag dem som väljer ett par låga kängor. En nackdel med stövlar är ju att tåbiran stannar i stövlarna för evigt... de är lika råa på morgonen som kvällen innan.
 
Stövlar eller kängor.

Brukar använda stövlar (Viking Lord) vid vandringar om jag vet att det kan bli en del snedsprång bland ris och buskar,mina funkar bra så länge marken är någolunda platt.Men som påpekats innan,det osar rätt duktigt efter ett tag.
Är det huvudsakligen öppen terräng,kuperat eller stenskravel föredrar jag kängor,skyddar fötterna och det känns bättre rent allmänt.

Jag har inte speciellt kraftiga vrister,och har inte upplevt att något av alternativen inverkat menligt med packningar <20kg,men blir det mera väljer jag alltid kängor.


peter
[Ändrat av ping 2006-04-05 kl 15:54]
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.