• Ny regel: forumen är till för diskussion, frågor och annan typ av interaktion mellan medlemmar - inte för att ha som ett privat "åsiktsflöde".
    Den som startar en tråd måste själv skriva ett tydligt första inlägg som lägger grund för trådens diskussion, frågeställning eller dylikt - och skall sedan även själv deltaga i tråden man startat. Alla våra regler finns här

Något att öva gelcoat lagning på

Tror inte det stämmer riktigt tyvärr.. Nu köper jag i o f s det mesta direkt från fabriken (BHP-Plast här nere i Skåne) men brukar även jobba med andra grejer ibland. Biltemas gelcoat är nog just bara gelcoat, och de säljer härdare och paraffinvax separat. Watski t ex har både gelcoat och topcoat i sortimentet, plus härdare och vax (allt från BHP).

Gelcoat härdar hyggligt även i kontakt med luft men det blir alltid en lite klibbig yta som inte går att polera upp på samma sätt.

/ Ulf
 
Det är en ca 2dm lång repa där det i slutet har chippat av en bit gelcoat ner till fiber. Jag har beställt färdigblandad gelcoat (BHP) med min specifika kulör så nu har jag så att jag kan laga om och om igen 🙂. Tänker inte strula med vax, får räcka med härdaren. Är väll på denna punkt som jag är osäker på om jag kommer få rätt mängd osv. Sen funderar jag på att använda PeelPly för att låta gelcoatlagningen härda luft fritt. Någon som har erfarenhet av PeelPly bra/dåligt?
 
Peelply är overkill för små gelcotelagningar.
Köp en bunt små penslar
Maskeringstejpa runt skadan, 2-3mm runt om det skadade.
Slipa ur repan och skadan så att det är en ren yta utan oxid/smuts.
Bättra på maskeringen om det behövs.
Blanda i en kopp/burk. Det är inte så kritiskt med mängden härdare. Ofta skall det vara mindre än man tror.
Pensla ett lager
och vänta en stund(5-10min), pensla ett lager till. Har du tur kan du du pensla ett tredje lager med samma blandning. Återanvänd inte penslarna, det är inte lönt att tvätta dem.
Låt härda 1h, är det djupt så kommer gelcoaten att sjunka in lite.
Blanda en ny sats och pensla 1-2 lager
Repetera tills hela sprickan/skadan är fylld. Överfyll inte, då måste du slipa mera.
Låt härda över natten!

Slipning:
Köp 320, 500 och 1000papper. Skaffa en kloss, hyvlad regel 20x45mm fungerar.

Våtslipa, torka av med jämna mellanrum. Byt till finare papper innan det är perfekt. Byter man för tidigt så får man slipa mera med finare. Byter man för sent så slipar man igenom och får börja om.
Det är ingen mening att polera nu, gör en vaxning och börja paddla. Polering görs med fördel efter några veckor till månader då gelcoten är helt härdad och hård.
 
Om du har en konvex näst intill enkelkrökt yta fungerar det mycket bra att täcka med klar overhead-film. Typ som på de flesta tävlingskajaker, surfskis och vissa delar av långfärdskajaker. Se till att försöka tejpa ner filmen så tätt som möjligt. Har du rätt mängd gelcoat får du en helt blank slät yta som knappt behöver någon efterbehandling alls. För mycket så kan det bli en kant runt om som kräver slipning/polering.

Peel ply används främst för att suga upp överbliven epoxi vid handlaminering eller för att få en slätare yta för fortsatt laminering.

Köper du grejerna från BHP brukar de fråga om du vill ha gel eller topcoat. De blandar i så fall i paraffinvaxet åt dig. Kör själv gelcoat och separat vax för större frihet beroende på vilka sorters lagningar som behöver göras.

/ Ulf
 
Desto längre ner i tråden du läser desto mer konkreta tips,och inlägg av de som har gjort egna lyckade jobb.
Det var ca 20 år sedan jag fixade en glasfiber kajak dock ej skador ner till väv.
Detaljer ger jag mig inte in på då det mesta är glömt men,Använd gasmask med kolfilter för aceton vid större jobb inne eller gör det ute.Jag anv tryckluftsdrivn spackelspruta med stort munstycke till toppcoat och sedan blankslipning och vaxning med båtvax.
Blanda små satser och lägg rester i en hink med vatten då det finns brandrisk spec.om du blandar i för mkt.härdare.
 
Förra helgen tog jag till sist tag i saken och det blev hyfsat bra. ser fortfarande endel micro repor från slipning efter lite rubbing så jag körde väll lite för länge med grövre våtslippapper. Kommer väll ta några gånger innan man får till det med slipningen. Jag körde med PeelPly och sen våtslipning med 230,400,600,800,1200. kanske skulle haft 1500 också och möjligen inte börjat med 230.

Dock upptäckte ja två små spindelsprickor i gelcoaten så jag får väll på det igen :/.

Hur hanterar ni smårepor som är grova så att det känns med nageln. Det jag undrar är hur ni maskerar och slipar innan gelcoat applicering. Det är ju svårt att slipa bara skadan utan det blir ju även området runt om samt att det är svårt att maskera nära inpå repan.

/Robert
 
Små repor och resningar kan man putsa på med 1200p och sedan vaxa. Det kommer att resa sig igen men man kan skjuta på det tråkiga jobbet framåt några år genom att putsa försiktigt och vaxa varje vår.

Det är svårt att slipa reparationer utan att slipa utanför. Blir snabbt ett moment 22 där lagningen blir större och större och större.
Maskera med tejp, både när du kladdar med gelcote och när du slipar. Jag brukar tejpa som trappsteg (steg på ca 1cm) och drar bort ett lager för varje pappersbyte då skyddar man originallacken samtidigt som man kan få bort de grövre reporna.
Som du upptäckt så är det lätt att slipa för grovt och förmycket tidigt i processen. Då har man några alternativ: repor efter polering, för tunnt så att det blir mörka fläckar eller att börja om.
Jag brukar börja med 400 eller 600p, så fort som lagningen börjar bli slät går jag upp till 800p och 1200p. Finare så slipar jag sällan, det sista tar jag med autosol/rubbning och polish.
 
Gjort en del mindre lagningar på chippningar och distinkta repor där jag följde tipset att efter lätt slipning och rengöring endast i repan eller hålet så duttar man topcoat/gelcoat med ambitionen att få till en perfekt mängd varpå man sedan tejpar med genomskinlig bredare tejp över lagningen vilket trycker ut färgen så att den följer omkringliggande del av skrovet. På mindre lagningar blir det riktigt bra.

Större lagningar är det som per_carlin skriver ovan som gäller.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
tango Paddelreparation, eller varför man inte ska öva roll med flottör Bygga egen kajak 22

Liknande trådar