Något att öva gelcoat lagning på

Tjena

Jag har en gelcoat skada som jag ska ge mig i kast med att laga. Detta är min första lagning så det hade ju varit bra att öva på något, dock har jag ju inte en trasig kajak liggandes att öva på. Finns det något substitut egentligen eller vart kan jag få tag i trasig kajakbit?

/Robert
 
Ja det är en glasfiber/kolfiber kajak. Är ju inte intresserad av att äga en båt för detta syftet... å andra sidan har jag ju en anledning till att äga en kajak till och ingen kan skylla på att dom inte kan hänga ut med för att dom inte äger en kajak!🤔😁.
 
Ett tips är att kolla med just Båtskroten om du kan få såga loss en bit passande skrov från något de skall skrota. Du behöver troligen inte en särskilt stor bit, 20-30 cm i kvadrat borde räcka.
 
Eller kontakta närmaste uthyrare/kajakklubb och erbjud dig hjälpa till att laga kajaker gratis. Har du tur får du jobba tillsammans med klubbens matrialförvaltare eller motsvarande som du kan lära dig av.
Eller dito hos en båtfirma, men kanske mer synpunkter på arbetsmiljöaspekter.

Nytta för dig att lära och nytta för de som får hjälp att laga sina kajaker!

/Patrik
 
Blir du inte nöjd med din lagning så är det inte kört utan den går att göra om. Det är inte så svårt att få ett bra resultat bara man är noggrann och såklart ha exakt samma nyans på den nya gelcoaten.
 
Ja får se om jag hittar någon bit på en skrot. Att gå och vara lärling kan ju vara nyttigt men jag vill ju komma ut med kajaken så snart som möjligt 🙂. Jag har förstått att det bara är att göra om om det inte blir bra men på nått sätt tar det emot att experimentera med kajaken.
 
Antar att det är djupa repor eller urslag i botten som du tänker laga. Är du bara normalt händig och har lite tålamod så finns det inte en chans att det blir katastrof. Finns en massa på Youtube att titta på. Se till att det är ordentligt rent innan du börjar, använd aceton. Slipa ur med en typ dremel, gör rent, blanda noga ihop gelcoaten, lägg på, jag "målade" med en liten hobbypensel, kan behöva upprepas vid större lagningar. Slipa sedan med en kloss så att det blir i linje med området runt lagningen, korn 180, 240, 400 etc, polera. Tänk på att gelcoaten inte härdar under en viss temperatur, runt 20 grader har jag för mig.
 
Bara ett litet tillägg till ovan..

Gelcoat härdar inte i kontakt med syre så det bör användas i en form eller täckas med plastfolie. Om du tillsätter lite (tror det är 5% men står nog på förpackningen) paraffinvax också, så får du topcoat som funkar öppet. Man brukar ofta se att de bildas en matt hinna vid härdningen, som man sen polerar bort.

/ Ulf
 
Gelcote som man köper på båthandeln eller Biltema härdar utmärkt i luft, det är egentligen Topcote som saluförs som gelcoat. Riktig gelcoat går nästan inte att köpa som privatperson, då måste man hitta en väldigt specialiserad butik.
Köp gelcote och härdare och blanda enl instruktionen, krångla inte till det med vax etc.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.