När går månen upp?

Satt och lekte med min etrex legend framför datorn som körde skärmsläckaren SunClock (ett gratis program från http://www.mapmaker.com). Detta program visar bl.a. tiden för solens och månens upp och nedgång. Hursomhelst så fick jag för mig att jag skulle jämföra tiderna med legendens tider och de var inte helt överens. Solen stämde bra, månen däremot gick upp drygt en timme fel men ner samtidigt. Båda kan knappast ha rätt så...... Någon som vet vem eller vad som är fel?

Tiderna räknades givetvis ut för samma plats och datum.

Leif...
 
Kolla Paul Schlyters sida

http://www.stjarnhimlen.se/2003/uppned.html

Pauls sida har åtminstone förut stämt bra med månen irl. Sannolikt så var den sidan som du tittat på behäftad med något fel men du kan ju jämföra med Pauls uppgifter. Jag kan inte kontrollera om Pauls uppgifter stämmer med min Legend just nu men skall kolla upp det när jag får möjlighet.

Hälsningar Thure
 
Tack för länkarna, det verkar som om skärmsläckaren räknar fel på en dag. Tiderna den visar för månen tycks stämma bra med morgondagens tider enligt den tabellen. En liten bugg i SunClock får man förmoda. (Har inte kunnat jämföra tabellen med legenden då batterierna tog slut hastigt och lustigt.)

Leif...
 
Erfarenheten

Utan att ha tagit del av några tabeller så har jag lärt mig följnde tack vare en viss fäbläss för att skida och vandra i månljus.

Strax innan fullmåne, vid fullmåne och ett par dagar efter så går månen upp så pass tidigt på kvällen att det inte blir allt för sent i koj efter att ha utnyttjat månljuset.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.