MTB pedal, råd & tips?

Hej,

Har nyligen blivit nyfiken på mountainbike som motionsform...då jag upptäckt att det e jävligt kul. :)

Hoppar direkt till min frågeställning:

Har fått låna en MTB av en kompis för att prova/leka med innan jag ev. köper en egen hoj...och ska byta ut pedalerna på den. Tänkte först köpa platta pedaler...men efter lite efterforskning verkar SDP pedaler vara populära...vilket gjorde mig lite förbryllad. Eftersom det finns så många märken & varianter så slänger jag iväg några frågor och hoppas på det bästa... :)

Fråga 1: vilka platta/vanliga MTB pedaler rekommenderar ni? (Ska vara ganska budget...).

Fråga 2: är SDP(/inspännings) pedaler överläget bättre än platta vid intensiv terräng körning?

Fråga 3: Vilka SDP pedaler (+skor) rekommenderar ni? (gärna kombi, vanlig pedal + SDP).


Vänligen,
/Peter.
 
Kan verkligen rekommendera SPD pedalerna! Dom gör att du får ett bättre rundtramp helt enkelt!
Har du dubbla insteg så är det lätt att i "stökig" terräng åter komma in i pedalen!
Ett tryggt köp är såklart Shimano pedal å sko ;)

/Janne
 
SPD gäller

Håller tveklöst med Janne, håll utkik i cykelaffärerna dom har ibland paketpris på pedaler och skor ihop ! Du är förmodligen skraj för att sitta fast i pedalerna när du ska stanna........den rädslan försvinner efter första minuten när du känner hur lätt det är att vrida ut foten ur pedalerna ! Det finns pedaler där ena sidan är "vanlig pedal" för vanlig joggingsko t ex, och andra sidan med anordningen som fäster med SPD-skon, en kombipedal alltså !

Hälsar
Junioren
 
Petigt: det heter SPD, Shimano Pedaling Dynamics.

Kan inte riktigt ge bra raka svar på dina 123-frågor, men:
Jag flyttade kombipedalerna till min pendlarcykel, hade dem i skogen men tjongade ofta i dem eftersom de är större än "vanliga clips-lösa". Dessutom har de ju bara en "ingång", och i skogen kändes det som det krävdes en kombination av tur att pedalen står rätt, och behov att titta på pedalerna för att klicka i om jag ville göra det hyfsat snabbt.

"Vanliga SPD-pedaler," tvåsidiga, ökar chanserna att pedalen står rätt och är enklare att klicka i. Och det måste inte vara Shimano, finns andra märken som är SPD-kompatibla, t ex Wellgo är ett bra "fulmärke" (tror Biltemas är Wellgo).

Själv gillar jag Crank Brothers pedaler Eggbeaters, ser helt enkelt ut som en liten elvisp-visp. Fyra ingångar, och ett fäste under skon som är snarlikt, men inte kompatibelt med, Shimanos SPD-system. Men jag har läst att en del tycker att de inte är så tåliga om man slår i i skogen. Inga problem själv ännu, dock.

Ska du bara cykla i skogen är kombipedaler sådär. Vill du nån gång cykla din MTB med vanliga skor kan du köpa "plattformar" att klicka i för att få en "sko-vänlig" sida. Finns både i plast (enkla såna följer ibland med Shimanos SPD-pedaler och CB:s Eggbeaters) och i metall.

Sen får du vara beredd på att du med icke-platta pedaler har oanade möjligheter att göra lite extra spektakulära vurpor, både med hög fart i skogen och med extremt låg fart, sidvältarvurpor... :)
 
Hoj och välkommen till den leriga sidan! :D

Det finns inga enkla svar när det gäller pedaler.

Plattformspedaler har fördelen att du snabbt kommer av cykeln när det händer något. De som kör hopp och lek kör uteslutande med plattformspedaler. Tittar man på världseliten i DH-cykling är det ungefär 50/50 som kör med plattform medan de andra har någon form av SPD.

När det gäller stigcykling är det rätt vanligt med plattformspedaler, ju stökigare terräng desto vanligare.

Bråttomcyklister som kör långlopp och mer normal stig kör nästan uteslutande med SPD, du får mer kraft och kan dra pedalen uppåt när det går tungt. Ett normalt rundtramp handlar mer om att avlasta pedalen på väg upp än att faktiskt dra, men ibland är det bra att kunna ta i lite extra på båda sidor.

Det viktigaste med plattformspedaler är att de ger bra grepp mot sulan, riskerar skon att halka blir det farligt och du kommer slå upp smalbenet mot pedalen mycket oftare. Satsa på en pedal med utbytbara skruvar som erbjuder fästet, då kan du byta skruvarna när du slagit av dem mot sten i terrängen. Shimano PD-MX30 får ofta bra kritik utan att kosta jättemycket: http://cyclecomponents.com/1/sv/art...tform/shimano-pd-mx30-plattformspedaler-.html Jag köpte sådana till min sambo rätt nyligen.

Med plattformspedaler är skon viktig, du vill ha en styv sula med mjukt gummi. Referensskon är 5.10: http://www.chainreactioncycles.com/Brands.aspx?BrandID=247 Tyvärr finns de bara i butik i Åre vad jag vet, finns tydligen någon klätterfirma i Göteborg där man i vart fall kan kolla storlek innan beställning från Irland.

Vill du gå SPD-vägen kommer du garanterat vurpa ett par gånger för att du inte får bort foten från pedalen när du stannat. Men det hör till. Se till att vara på gräs de första gångerna. :D

CrankBros tycks ha en hel del kvalitétsproblem, många har haft problem med att lagren säckar ihop eller att bygeln går av medan andra kört i många år utan problem. Jag avråder därför från det märket.

Shimano har ett gäng bra pedaler i olika prisklass, se dock till att få den nyare mekanismen som finns på 520, 540, 959 och 647. Den äldre varianten som på 515 fungerar skitdåligt i lera och snö.

Vill du cykla när det är snö på backen går dock även Shimano bort, pedalerna håller sig snöfria men de klarar inte av att skära genom den isskorpa som byggs upp runt klossen under skon.

Återstår då Time, mindre vanligt märke men håller bra och har inga problem med vare sig lera eller snö.


Kombipedaler är faktiskt riktigt dåligt i skogen, du kommer ångra dig. Vill du till äventyrs kunna cykla i civila skor till kiosken är det bättre att satsa på en riktig SPD-pedal med korg runt. De underlättar även när man måste hoppa på cykeln i besvärlig terräng och inte kan klicka i sig direkt. Men de fungerar avgjort sämre än riktiga plattformspedaler. Alla tre märken har minst en sådan modell; Shimano har sin 647, CrankBros har sin Mallets och Time har Z respektive Z control.

Skomässigt till SPD och MTB är det bara att köpa de som sitter skönast på fötterna. Se till att de har en bra gummisula med grovt mönster så du kan gå i terrängen med dem. Plastsulor är halkiga på stenar...


Så vilka pedaler som passar dig bäst är svårt att säga, men kanske har du nu fått lite kött på benen så pass att du kan fatta ett bra beslut. :D
 
Ifall du cyklar på skogsstigar med mycket rötter och sten är det trevligt att fötterna sitter kvar på pedalerna. Vid skogsåkning är SPD nästan ett måste. Det blir enklare att fördela kroppsvikten över cykeln och dosera kraften rätt. Skor och pedaler är betydande del av cykelinvesteringen, men väl värda.
 
Hej!

Tack för alla svar!
Riktigt bra information, och jag förstår lite mer av skillnaden mellan SPD och plattforms pedaler nu...

Köpte ett par billiga plattforms pedaler av märket "Wellgo" idag...vilka ska monteras imorgon och prövas senast fredag...

Jag sadlar nog om till SPD när lusten att åka har mognat till ordentligt...(vilket förmodligen även innebär att köpa egen MTB) och drar då till med en ren & bra SPD pedal + bra skor (då jag främst gillar terrängkörning i skog...).

Vänligen,
/Peter.
 
jag rekomenderar platta pedaler om du ska cykla i terräng! om det händer något så är de dumt att behöva trixa ur foten ur fästet, har själv ett dåligt minne av de när jag körde på ett dropp och tappade balansen i landningen, jag fick inte loss foten så jag vurpa ganska ordentligt...
 
Visst sker det en del vurpor pga spd men jag tycker man undviker en del också, bland annat de där otäcka när man kombinerar hög fart med svår terräng och fötterna helt enkelt hoppar av tramporna i ett gupp vilket till får till följd att man i bästa fall slår i röven riktigt hårt i sadeln och i värsta fall att man trillar dit ordentligt. De flesta vurpor de orsakar är ju tipp vurporna i låg fart till följd av den oväntad och hastig inbromsning (eller ovana). Hur som helst så orsakar de mestadels ganska lätta men pinsamma vurpor men hjälper en att undvika en del otäcka.

Ska du köra i skogen mycket skulle jag köra dubbelsidigt, har själv en kombipedal och den kan vara svår att trampa rätt i och man missar ibland. Dock är den perfekt på pendlar/långfärds hojjen.

När det gäller skor är det bara att pröva sig fram till en som sitter skönt när du är på cykeln så se till att få prova det. Att knata omkring i dem är alltid obekvämt.
 
För mig är SPD ett självklart val, både på väg och terräng. Kör du Shimano SPD, så finns det "feg-klossar", multi release, som löser ut extra lätt (ibland lite väl enkelt). Enligt mitt förmenande har plattpedaler inget i skogen att göra!

Beträffande knatande, så finns det flera SPD-skor som är rätt OK att gå med. Det är dock inte några vandringsskor.
/Niklas
 
Satsa på ett par dubbelsidiga spd-pedaler! Att köpa enkelsidigt är bara att lura sig själv! Om du köper enkelsidiga spd kommer du bara efter någon dag störa dig fruktansvärt mycket på att du måste titta på pedalerna så att de sitter rätt varje gång du ska sätta fast skon. Med dubbelsidiga är det bara att sätta dit foten så trillar den på plats av sig själv!

Ang. olika system så spelar det inte någon större roll. Crankbrothers upplever jag klarar lera och skit lite bättre än shimano, däremot är de inte lika styva. Shimanos pedaler kan du ställa release-läget på, så att du själv bestämmer hur hårt du måste dra för att pedalerna ska släppa, det kan vara väldigt skönt i början att inte behöva fundera så mycket utan att bara kunna rycka ur foten i en "nödsituation"

Skor då.. jag skulle rekommendera en hård sko som är gjord för träning/tävling. Du kommer aldrig hitta en sko som är bra för att både gå och cykla i. Då är det bättre att köpa två separata skor! Om du har möjlighet så köp en vår/höst-sko.. inte alltför tunn mao. annars kan det lätt bli ganska kallt när du vill fortsätta träna på vintern.

Det var mina 5 öre...
 
Har genom åren använt SPD (Shimano & Wellgo), LOOK (racer) och nu Crank Brothers... och till MTB så rekommenderar jag tveklöst dubbelsidiga SPD... dom är driftssäkra, ställbara och billiga.

Jag har aldrig haft några tippvurpor eller andra problem med SPD eller LOOK ... men däremot med CB, som jag tycker sitter alldeles för hårt när man vill ur instinktivt. Problemet sätter sig i huvet och man blir bara feg :-/... så CB är verkligen ingen nybörjarpedal.

Så ditt val av Wellgo tror jag är ett utmärkt val.

Funderar på att byta ut mina... :-/

//T
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
julia_olsa.se Mtb med hund, tips och sällskap (Bas i Göteborg) Mountainbike 8
Sezziyanen [Fråga] Prisläge beg. MTB? Mountainbike 16
Phreakishe [Fråga] MTB Rockrider ST-520 BB? Mountainbike 4
trullss Vilken MTB skulle ni välja? Mountainbike 5
Lansgren Återigen en MTB noob Mountainbike 5
Gemclare1980 Mtb trails Mountainbike 2
IngemarB Bergstoppar möjliga att bestiga med MTB Mountainbike 17
MaxDavid Vilken MTB skulle ni välja? Mountainbike 5
majjen MTB med elmotor? Mountainbike 14
Johan123 MTB med elmotor i naturresevat? Mountainbike 215
stormfrog Vilka är dina bästa MTB XC upplevelser runt Göteborg och Västra Götaland? Mountainbike 1
b-axe Köpråd mtb Mountainbike 14
GladeVandraren Byta cyclocross till MTB styre? Mountainbike 6
thomas.vastervik MTB 29" Peak Mountainbike 11
KLAGER Två MTB-cyklister cyklade in i militär raketövning Mountainbike 19
Micke86 Fälgar mtb Mountainbike 44
John_T Jämtlandsleden på MTB? Mountainbike 8
PixelNoise [Köpråd] Behöver Råd innan min första MTB köp Mountainbike 15
kanis Köpråd beg. första-MTB Grand Canyon AL 29" Mountainbike 36
Kalimera MTB kompis Stockholm Mountainbike 5
fjellinden Riktigt billig första MTB Mountainbike 10
Påveen Mtb norge Mountainbike 4
herr thomas Framstänkskärm med stag på dämpad MTB-gaffel? Mountainbike 9
tomhylsan Racerdäck på MTB? Mountainbike 15
herr thomas Slicks på MTB? Mountainbike 13
herr thomas Byta vevlager på en äldre MTB Mountainbike 10
MalinpDahl Stuga i Norge - MTB Mountainbike 2
Joel_80 Mtb kompis i Göteborg Mountainbike 3
majkelsson I västerled med MTB Mountainbike 0
Angeline MTB-kompis i sthlm Mountainbike 2
Danne84 Köpa ny MTB Mountainbike 7
Frisk MTB I Uppsala Mountainbike 1
emmaskold MTB cykling i Leogang i Österrike i sommar - SÄLLSKAP SÖKES! Mountainbike 1
anteleaf MTB-tidning på svenska? Mountainbike 2
Henkes MTB/hybrid med 3-5 växlar? Mountainbike 11
Niklaski Tänkte köpa en MTB Mountainbike 11
perosen MTB-kartor / färgmärkning av svårighetgrad på spår? Mountainbike 5
emmaskold Vem cyklar MTB i Ängelholm? Mountainbike 3
skogsvakt MTB kompis GBG Mountainbike 2
mabo MTB-lopp...glasögon ett måste? Mountainbike 4
SimonStröm Välja MTB 29-tum Mountainbike 9
kalalokki MTB i Säfsen Mountainbike 1
Äpelena mtb polare sökes på Österlen! Mountainbike 0
xlunja MTB kring Klimpfjäll Mountainbike 3
Argusgranskare Storleksfråga MTB-däck Mountainbike 3
froxi Hjälp! Vilken MTB ska jag köpa? Mountainbike 12
rockempire MTB områden Mountainbike 2
Fastnet.R MTB Falkenberg Mountainbike 0
linslusen66 "Ny" begagnad MTB eller? Mountainbike 3
hassex Filmtajm Hallsta mtb spår Mountainbike 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.