Mont Blanc sommaren 2013 partner!

Hej!

Jag söker någon/några som vill klättra Mt Blanc till sommaren. Jag är nybörjare på alpinism, bara klättrat sportklättring samt klippa, men vill nu in i alpinistvärlden och tyckte att en Mt Blanc verkar vara ett bra sätt att börja. Jag är väldigt vältränad, men inte särskilt kunnig, mer än allt det man lärt sig genom att läsa och se dokumentärer. Så rent i praktiken kallar jag mig för helt ny.
Tanken är att hålla god kontakt, lägga upp lite gemensam träning ihop osv. Sen vill jag gärna bestiga ihop med Mont Blanc specialisten. De tar 11000:- ca för en guidning på en vecka. Tycker att de verkar seriösa och bra. http://www.mont-blanc.se/
Kanske utvecklas en klätterpartner för många år framåt utav det här sådant vet man aldrig. Skriv gärna ett mail, svara här, eller på facebook. Teodor Bretvold. Finns föresten i göteborg.
 
Hej!

Jag är nybörjare på alpinism, bara klättrat sportklättring samt klippa, men vill nu in i alpinistvärlden och tyckte att en Mt Blanc verkar vara ett bra sätt att börja.

Utan att dra igång en gammal diskussion så råder jag dig att ta en funderare till. Det finns väldigt mycket roligare sätt att ta steget in i alpinistvärlden än genom att köa sig uppför någon av normalvägarna till Mt Blanc.

Visst, är det just den toppen som lockar så kör på, det är naturligtvis ditt eget val, men om det du är ute efter är alpin klättring så får du förmodligen ut mycket mer av en tur ned till alperna om du väljer mindre överbefolkade toppar.
 
Jag håller med Gustav, skaffa dig lite erfarenhet på annat håll, svenska fjällen kan erbjuda dig väldigt mycket t ex. Det finns ställen som är betydligt större utmaningar än blanc, närmare och till en bråkdel av priset. 11 000 för att bli ledd upp till blanc tycker jag är rätt dåligt. Skaffar du dig erfarenhet i några år kommer du ta blanc själv. Det är väl framför allt viktigt att börja krypa innan man hoppar på cykeln. Då kommer du nog uppskatta och lära dig mycket mer.
 
Tack för detta. Om ni har tips på konkreta turer/rutter/leder så mottages dessa tacksamt :) Helst skulle vilja gå någon typ av kurs så att jag kan lära mig från grunden. Det var just det som var tanken med Mt Blanc, att lära sig grunderna som sedan ska praktiseras (så att man lär sig) på klättringen för att sedan under hösten gå någon typ av isklättringskurs. Finns det svenskledda alpinistkurser nere i Mt Blanc? Eller ska man annonsera efter det här?
Om någon vill ta mig med på bra turer under en vecka och lära upp mig betalar jag gärna.
 
Jag har inga konkreta tips, men i ditt ställe skulle jag göra så här:

* Fortsätt letandet efter en reskompis. Det gör allt så mycket roligare.
* Sök för all del rätt på rätt på någon guide när du nu budgeterat med det.
* Prata ihop dig med guiden om ett upplägg där förhållandena på plats just då och er egen förmåga får styra. Det är mycket bättre än att låsa sig vid en speciell topp. Förklara att ni är där för att lära er, inte för att bli vallade.
* Får du känslan av att guiden inte är intresserad av ett sånt upplägg utan bara vill släpa upp turister till toppen, hitta en annan guide!
 
Ser mkt bra ut, hittar dock inga priser.

Tror detta beror på att nästa sommarsäsongs kurser inte är bokningsbara. Dock kan jag varmt rekommendera UCPA; jag körde första gången med dem för fyra år sedan, två veckor alpinism (grunkurs plus fortsättninsgkurs), förra sommaren vandring tillsammans med min fru (hennes första gång i Chamonix) och i år var vi åter, min fru multisport och jag själv alpnism grundkurs, då jag inte kört alpinism på ett tag och ville repetera.

Jag hade mycket väl kunnat gå fortsättningskurs eller ta något än mer "spännande", men det är enormt viktigt att ha respekt för vilken miljö man är i, lägga sig på rätt nivå, både för sin egen skull men speciellt (ur mitt perspektiv) för sin/sina replagskamraters skull.

Du kan mycket väl göra misstag av tusen olika skäl som inte drabbar dig, men som kan få stora och ödesdigra konsekvenser för andra, om du tex får "panik" på en exponerad kam, som inte ens behöver vara klätterteknisk svår (ta tex bara snökammen ut från Auguille di Midi, som definitivt är skrämmande första gången, då det är en bit ner på höger sida och än mer på vänster sida, kolla klipp på youtube...).

Sedan ville jag även höra om min älskade frus erfarenheter (och hon visse väl inte om hon skulle slå på mig eller tacka mig, speciellt efter att ha blivit nerfirad i ett typ 100 meter djupt hål på Mer de Glace...och det var jag som valde multisport åt henne;)

Skämt åsido, bergen finns där hela tiden, UCPA är väldigt prisvärt, tex är deras Mt Blanc-kurs två veckor lång till lite mer än det priset du angav för Mt Blanc-specialisten, tror det i somras låg på 14 -15 000 SEK. För den pengen har du all mat och logi, utrustning, guidning, liftkort etc. Därmed inte sagt att det är just den kursen du skall välja. Sedan har du grillfesten varje onsdag som också är ett väldigt trevligt inslag, liksom puben och närheten till allt annat roligt i Chamonix.

Precis som berörts tidigare i tråden, det är mycket mer folk i bergen än man kan tro på sommaren och det är inte bara på Mt Blanc som det blir köbildning. Jag tror att jag kanske har haft "tur" med mina UCPA-guider, men alla tre tog grupperna jag var med i till områden där det faktiskt var lite mindre folk, glest alternativt startade så tidigt att vi kom före all köbildning....så bara "tur" var det inte.

Ang isklättring, jag tror att Rjukan, Norge, kan vara en bra startplats för det, även om jag själv inte har varit där, så har jag hört mycket positivt om Rjukan och funderar på att dra dit tillsammans med frun min under vintern (hon vet ännu inte om det...;)

Som också sagts tidigare i tråden, är det toppen du är ute efter, så kör på det, men det finns så otroligt mycket mer, tex ölen i refugen efter en topp då det är soligt och då spelar det ingen roll vilken topp du varit uppe på (nåja, jag vet...;)

Lycka till och ha det så roligt!
 
"sportklättring och klippa"?
Är du van att lägga kil? Om du inte vill KLÄTTRA utan bara gå upp på berg så har du svenska och norska fjällen, vill du ha klättring i mixen så har du Keb och Sylarna-områdena och dessutom en massa i Norge (Norge blir föralldel snabbt lika dyrt som Cham...)
Om du framförallt vill klättrea så träna på att klättra trad, gärna i sämre väder o ffa när det är kallt!
Att köa på mulstigen via Gouter med guide är bara ett stort slöseri med tid o pengar. Om du klättrar vet du att vägen, inte toppen, är målet (och i bergen är toppen halvvägs).
Och det finns klättring så att det räcker flera liv bara runt Chamonix, så dit är aldrig fel att åka.

Anyway.

http://www.granitbiten.com/?i=107

http://www.mont-blanc.se/

Rent personligt rekommenderar jag gärna Mike Wright.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
7043829 från noll till Mont Blanc sommaren 2015 Expeditioner 3
Oneway Bestiga Mont Blanc Expeditioner 2
streakingcaddis Bestiga Mont Blanc - Guide? Expeditioner 4
Charityman Mont Blanc aug med UCPA - handskar Expeditioner 6
Robelibob Mont Blanc Solo? Expeditioner 3
linkis Mont Blanc sommar 2014, intresserad? Expeditioner 9
lenagirl Sällskap till Mont Blanc 8-15/7 2013 Expeditioner 1
trbngr Mont Blanc / Chamonix, praktiska fragor Expeditioner 24
Gaston76 Skildring av Mont Blanc Expeditioner 11
Wilde Sau Mont Blanc och Dufourspitze – ett par frågor Expeditioner 10
ersson11 Mont Blanc, höghöjd vs astma? Expeditioner 4
Friskt-vågat Projektarbete- Mont Blanc?? Expeditioner 4
Cremytos Kläder på Mont Blanc Expeditioner 7
densken Ang Mont Blanc Expeditioner 77
Slau Mont Blanc Expeditioner 29
j77 Mont Blanc länkar Expeditioner 1
j77 Mont Blanc Expeditioner 7
busnicke MT blanc sommaren 2016 Expeditioner 10
Dannepihls Bestigning av mount Blanc Expeditioner 13
Henke stj Mt blanc November Expeditioner 0
cjandersohrling Mt Blanc Expeditioner 10
se8 MT Blanc Expeditioner 1
Cremytos Sovsäck för Blanc, Elbrus... Expeditioner 10
johre Mount blanc i sommar Expeditioner 4
atlantis Mt Blanc vs Mt Elbrus Expeditioner 3
Markuz Mt Blanc under kristihimelsfärd? Expeditioner 0
L81 MOUNT BLANC! Expeditioner 6
mellgren Mount Blanc under v.26-28 Expeditioner 3
hemmmeder Gudbrandsdalsleden - sommaren 2020, letar vänner. Expeditioner 0
SawFlack Elbrus sommaren 2016 Expeditioner 2
SawFlack Elbrus nu till sommaren, finns det intresse? Expeditioner 1
Zorozv Elbrus till sommaren 2015, någon som ska med? :p Expeditioner 11
CarlstefanRehn Dags för Elbrus sommaren 2014? Expeditioner 10
coolmarcus Segla över atlanten, sommaren 2014? Expeditioner 5
MunkenOdos Elbrus, sommaren 2013, någon som är sugen? Expeditioner 25

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.