Men hur gör man då ???

Frasse

Gäst
Som scoutledare får jag ofta frågan; vilket det bästa knepet är att snabbt få upp en eld.


Svaret är enkelt: det finns inte något knep till snabba eldar.


Hemligheten med att lyckas göra upp eld i alla väder är att låta förarbetet ta tid.


Träna dig i alla väder och med olika metoder - det tjänar du på när korven verkligen skall grillas.


Frasse
 

Max - När smaken får avgöra!

Gäst
Men hur gör man egentligen??

Eftersom jag är en riktig machograbb får jag ofta frågan:


"Hur gör man för att bli så macho som Du?"


Svaret är enkelt: Det går inte!


/Max
 

Frasse

Gäst
Som scoutledare och stor charmör får jag ofta frågan;


"Hur gör man för att tillfredställa alla hungrande tonårsflickor ?"


Svaret är enkelt: Det går inte.


Men med övning och träning i buskar och snår


med en pick som är stiv så'ren bultar o slår


kommer du till slut att kunna dra i din snopp


utan att för den skull hissa flaggan i topp.


Hemligheten är att låta förarbetet ta tid.


Träna dig i alla väder och med olika metoder


- det tjänar du på när korven verkligen skall in.


Frasse
 

gunnaro@mail.bip.net (Gunnar Österlund)

Gäst
Pubertala inslag

Frågan är om detta är ett forum för pubertetsynglingar som ännu ej har blivit torra bakom öronen eller ej. Personligen anser jag att så ej är fallet, men det är som sagt min personliga åsikt.
 

Frasse

Gäst
Förlåt då, ...

... det skall inte upprepas.


Mitt nya seriösa jag, önskar istället att dela med sig av
sina erfarenheter av näringsbehov i fält.


Följande måste anses som ett minimum för en 10 dagars fotvandring med ca 30 kg på ryggen.


Frukost Havregryn 10 x 130 gram ger 500 kcal/dag
Socker 10 x 25 gram ger 100 kcal/dag
Dvs. Frukosten ger dig 600 kcal/dag.


Middag
Blå Band/ToroTurmat/Frystorkat
Torrfoderpåsar: 10 x ca 150 gram ger 500 - 700 kcal/dag


Alternativ brödmiddag.
Ett paket Tyskt grovbröd med lång hållbarhet a 500 gram räcker till 2 middagar.
1 skiva a 50 gram innehåller 90-110 kcal.
Halva paketet ger dig 400-440 kcal.
Mjukosttub på 150 gram delat på två middagar.
75 gram mjukost (190 kcal/100 g) ger 145 kcal/dag.
Dvs. 1 brödmiddag väger 250 + 75 gram = 325 gram och ger 545-585 kcal/dag.


Kvällsmat
Knäckebröd 10 x 4 = 40 biter = 2 styck 250-grams paket som
ger 120 kcal/dag. (30 kcal/brödbit).
Mjukost 1 tub a 150 gram/40 bitar ger 30 kcal/dag.
Dvs Kvällsmaten ger dig 150 kcal/dag.


Övrigt:
3 Kaffekok per dag. 3x10=30 kok. 12 kok/halvkilospåse ger att
Kaffet väger 1,25 kg men innehåller ingen näring.
Torkad/rökt korv. 25 gram/dag ger ca 100 kcal/dag och väger 250 gram.
Choklad. 5 x 100 gram mörk blocktyp med 540 kcal/100 gram
väger 0,5 kg och ger 270 kcal/dag.
Smörmargarin 40 gram/dag ger ca 200 kcal/dag.


Nödproviant
Solrosfrö beroende på typ ger minst 560 kcal/100 gram.
10 x 50 gram/dag ger 280 kcal/dag.


Salt + övriga kryddor efter behag.


Mat för 10 dagar väger enligt detta ca 6,5 kg och ger max 2300 kcal/dag.


I tillägg kommer naturligtvis Spriten. 10 x 15 cl/dag blir 1,5 liter/kg
Näringsinnehåll; obetydligt i förhållande till vikten och den risk för försämrad kondition det innebär att dricka den.


Med god fiskelycka så går det här bra, i annat fall är batterierna i det närmaste tom efter 10 dagar.
Jag vet, för jag har provat.


Frasse
 

Max

Gäst
Vi tackar!

Vi tackar, den inte så lite, självgode herr Frans för tips och insikter han väljer att dela med oss.


Du är ett föredömme för scoutkåren!


/Max


;)


Ps. Men för allas trevnad kanske jag skall tillägga att en 10 dagars tur med just den provianten som Frasse talar om bäst fungerar när särskilda kriterier är uppfyllda, kriterier som tyvärr inte nämns i inlägget. Det är också fullt möjligt att genomföra betydligt längre turer med avservärt mindre matvikt/dag. Upp mot 30 dagar och en daglig matvikt på cirka 1 kg är ganska normalt, och då räcker energin till, så man behöver faktiskt inte känna sig risig efter några veckor pga av näringsbrist... Ds.
 

Frasse

Gäst
Vad stoppar du ned i säcken din, öl ?

Du säger följande, citat:


"Upp mot 30 dagar och en daglig matvikt på cirka 1 kg är ganska normalt".


Menar du verkligen att du har uppimot 30 kg mat i säcken
när du lägger ut på en 30 dagar lång vandring ?
Hur mycket väger då säcken totalt ? (50 kg ?).


(Jag ser ett monster för mitt indre. En fjällviddernas "Hulken").


Nej, egentligen var jag generös med maten i mitt förra inlägg.
Högst 4 kg per vecka, dvs 12 kg mat på en 30-dagars tur får vara nog. Men då krävs det både en del fisking och kanske helst lite skjuting också.


De kriterier du saknade i mitt förra inlägg kan möjligtvis
handla om sammansättning av kolhydrater och proteiner, långsam energi och snabb energi, samt när man äter och hur man bäst tillgodogör sig energin under dagen. Sedan spelar det ju också en - inte obetydlig - roll, hur långt man går och hur mycket kroppen får jobba under en dag.
Men detta är ju inte nåt nytt. För egen del handlar det om att jag skall från A till B varje dag. Och det klarar jag på 2000 kcal, fast kroppen nog tycker det är behagligare med 4000 kcal. Poengen for de flesta är ju trotts allt att säcken skall väga minst möjligt.


Frasse
 

MaX

Gäst
Så här bär du mkt mat!

Frasse undrar:


"Menar du verkligen att du har uppimot 30 kg mat i säcken när du lägger ut på en 30 dagar lång vandring ? Hur mycket väger då säcken totalt ? (50 kg ?)."


Max svarar:


På din fråga finns det inget enkelt svart/vitt svar. Men 30 kg mat är fullt möjligt i ryggsäcken, dock ganska beroende på vilken typ av tur du gör.


Men skall man vara ute 30 dagar så är det smartare att i förväg lägga ut matdepåer på platser som man vet att man kommer att passera senare, eller förslagsvis bära in allt till en sk. basstation och där dumpa den mesta maten och fortsätta med lätt packning i närområdet. En människa anses normalt kunna bära 50 kg om terrängen inte är kuperad (försök har gjorts med över 70kg ryggsäck under långa förflyttningar i ödeterräng)


Dock så skulle jag vilja tilläga att 30 dagars turer nästan gör sig bäst på vintern för då kan man dra en pulka efter sig och helt och hållet slopa ryggsäcken (kan ligga i pulkan). När du någon gång i framtiden får chansen att dra en pulka så skall du se att den INTE kräver någon större energiåtgång vid plana förflyttningar, varpå du kan lassa i upp mot 100 kg i en pulka som du drar själv.


Plana förflyttningar görs med fördel i Sarekmassivet eller på det något vänligare Fulufjället.


Skall Du förflytta dig mycket uppför och på skrå skulle jag dock rekommendera basläger metoden och ryggsäck.


Det är lättare att gå uppför med ryggsäck än med pulka (jupz)..


Sen tycker jag inte att man skall bygga en tur på att man måste jaga och fiska för att klara energibehovet... Det är ett klassiskt misstag som många oerfarna ungdomsäventyrare råkar ut för.. Ofta är det inte så lätt som man tror att fånga de djur och fiskar man hadde hoppats på.. Kan gå illa, kan tom gå så illa att ni tvingas anpassa er till naturen och ställa in er på överlevnad. ÖVerlevnad är mycket svårt om man inte tränat och saknar de erforderliga kunskaperna.


/Max
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Vandrare Hur många kalorier gör man av med? Friluftsmat 7
Torkning av mat hur gör man? Friluftsmat 1
Mullemek Värmepåsar - hur gör ni? Friluftsmat 10
LonelyWolf Gör dina egna Powerbars :) Friluftsmat 25
rimn gör egna flapjacks Friluftsmat 8
UnderEnTarp Ni som dricker te, hur gör ni? Friluftsmat 36
thodan Knapriga rätter-hur gör du? Friluftsmat 4
Kanske i "gör det självavdelningen" men.. Friluftsmat 0
hsp Potatismos dosering samt hur man ´piffar ´upp Friluftsmat 22
Bondmoran Banta det kök man har? Friluftsmat 39
salvion Fråga/råd: Hur tar man med sig och förvara vatten? Friluftsmat 32
såg Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv? Friluftsmat 28
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
såg Påsar att hälla varmt vatten i. Typ frystorkade maten som man bara häller i vatten. Friluftsmat 9
salgo601 Torrfoder där man kan elda upp påsen Friluftsmat 10
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
labbman Vad kan man äta från naturen? Friluftsmat 12
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
cake Hur tillagar man REAL Turmat? Friluftsmat 34
William The Bear Hur många kalorier förbränner man egentligen? Friluftsmat 54
desireman Törs man dricka vattnet i jockar kring kebnekaise? Friluftsmat 6
Virrhönan Hur mycket sojafärs äter man? Friluftsmat 4
avslutad120523 När ska man äta ? Friluftsmat 9
grodanbolle Vilket lätta kök steker man bäst med? Friluftsmat 13
andy69 Hur maxar man kcal för 550g(mat)? Friluftsmat 45
sb_stefan Hur mycket äter man om dagen när man paddlar? Friluftsmat 6
Havskatten Äta det man ser.. Friluftsmat 2
bredviken Hur får man sitt kokkaffe godast? Friluftsmat 137
horten Hur många kalorier behöver man per dag? Friluftsmat 30
Mathew Vart får man tag på Anita Forsells böcker??? Friluftsmat 2
Mickexxx Hur länge kan man äta Kassler ?. Friluftsmat 0
thomas.gbg Var köper man friluftsmat på nätet? Friluftsmat 1
rydstedt Var får man tag på billigt äggpulver? Friluftsmat 5
såg om mat och kök som man skulle ha med sig. Friluftsmat 0
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
Var köper man frystorkad mat billigast? Friluftsmat 0

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.