• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Lös häl eller inte

Hej,

Nu när det är dags att köpa in ett par långfärdsskridskor dyker naturligtvis frågan up om man ska ha med lös häl eller inte ?

Har åkt mycket "vanliga" skridskor men jag antar att det är en hel skillnader.

Vad skulle ni som har mer erfarenhet rekommendera ?

Tacksam för alla svar.

Mvh
Uffe
 
Det finns massa gamla diskussioner om detta, utnyttja den bra sökfunktionen uppe i högra hörnet. Men om du berättar hur du tänker använda dem så kan du få tips mer anpassade just till dig.
-Har du åkt mycket längdskidor?
-Har du redan någon form av utrustning (längdpjäxor, telemarkpjäxor, längdstavar)?
-Vill du främst åka på långa utflykter ut på tunn is eller handlar det mer om att åka på plogade banor nära stan eller ren motion?
/Danne
 
Ok, en lite utförligare beskrivning:
Jag har vana från längdskidor iofs inte från skating delen.

Jag är mest intresserad av långfärdsåkning på skärgårdsisarna men även de andra är intressant.

Hur påverkas åkstilen av lös häl eller inte ?
Vilka är lättast att åka med och vilka är minst jobbiga, etc ?

Hoppas du kan ge ett mer utförligt svar med denna bakgrund.

Tackar på förhand
Uffe
 
Skorna är viktigast.

De flesta som provat tycker att det är roligare med lös häl. Åktekniken är också lättare att lära sig.

Däremot kan det vara svårare att hitta optimala skor och skridskor där bindningarna är justerbara i sidled.

Du bor i Stockholm och här finns det flera ställen du kan hyra på innan du bestämmer dig.

Se tidigare trådar det finns hundratals inlägg om detta här på forumet. Kolla gärna Krister Valtonens hemsida om lös häl.
http://w1.131.telia.com/~u13106411/langfard/loshal/

Thure
 
Då du ska på skärgårdsisar så är väl en av de viktigaste sidorna att du kan lita på att grejerna håller. Då är fast häl eller eventuellt en kraftig löshälsbindning (som X-Adventure) att rekommendera.
Man kan ju känna sig stadigare på dålig is när man har fast häl, men det handlar antagligen om åkstil och erfarenhet. Jag tycker löshäl har en del förlåtande egenskaper vad gäller åkteknik så åktekniken på fin is går nog fortare att få till med löshäl (jämfört med fast).

Jag tycker att du ska testa båda varianterna, exempelvis på bana, innan du köper något. På Östermalms IP exempelvis, du kan säkert få låna och ta ett varv av någon om de har grejer som passar.

Sammanfattningsvis är väl fast häl ett lite mer säkert kort men lös häl roligare och inte lika fegt :)
 
uao; sa:
Hej,

Nu när det är dags att köpa in ett par långfärdsskridskor dyker naturligtvis frågan up om man ska ha med lös häl eller inte ?

Har åkt mycket "vanliga" skridskor men jag antar att det är en hel skillnader.

Vad skulle ni som har mer erfarenhet rekommendera ?

Tacksam för alla svar.

Mvh
Uffe
För att sammanfatta mina tankar i frågan så vill jag göra en liknelse.

För inte så himla många antal år sedan... Då swischade det ner en massa telemarksåkare nedför branterna iförda "klassiska" läderpjäxor som satt fast på ett par "raka" skidor som var allt annat än carwingmodell. De va så man åkte. Å vissa enstaka utdöende individer åker fortfarande så. Det funkar! Jag säger inget annat. Det funkar absolut. Men det finns betydligt bättre alternativ!! Plastpjäxor & feta carwinglagg typ.

Samma sak med långfärdsskridskor.
Lös häl? Inte lös häl?
Om inte så många år från och med nu så kommer vi alla titta tillbaka på tiden som gått å undra hur f*n man inte kunde komma på det här med lös häl tidigare. Det är ju bara helt överlägset fast häl! Utan tvekan!
De stora tillverkana på den svenska marknaden kommer i fortsättningen inte satsa många kr på att utveckla skridskor som har fast häl. Så häng på tåget så snart du bara kan. Annars blir du snart en utrotningshotad art.

Tankarna i ovanstående resonemang är något överdrivna. Men ack så sanna!

// Lars
 
utrustningstrenden

Mm, riktigt så enkelt är det inte som att titta på trenden och därefter bestämma sig vad man bör köpa, om det inte är så att hype-känslan är viktigare än friluftsupplevelsen? Inom friluftslivet finns många gamla konstruktioner som lever kvar med hälsan i behåll, om än modifierade, och många på detta forum får sina trendbehov tillfredsställda genom och av produktutveckling. Nåväl, många är vi som åkt och åker mycket skridsko som ser fördelar med både lös och fast häl, och i likhet med många andra utrustningsval som avgörs nog frågan på ett mer individuellt plan. Löshälsfantasterna menar att den lösare hälen ger ett längre och effektivare skär (på hyggligt fin is), medan den fasta hälen medger tuff åkning även på sämre underlag. Som ett exempel var jag ute med några till på ett åkområde med mycket överis här och där, områden som jag passerade utan några större problem, men där mina åkkamrater ofta upplevde en instabilitet för framåtfall: De gick i tvärbroms och föll...framåt. Likadant på mer knövliga isar. Säkert handlar det om teknik och vana, men visst är det fördelaktigt att kunna passera sämre isområden utan onödiga stopp eller skaderisker. Så, för att lämna trendträsket är det snarare en fråga om du tycker att det räcker med ett "enkelt skal" eller "höghöjdsgore-tex"; inget av alternativen är bulletproof i en given situation.
 
Re: Kinderegg!

björner; sa:
Idealet borde vara en löshälsbindning med möjlighet till snabblåsning av hälen v b, tex överis.
Behöver man verkligen låsa den så "snabbt", dvs behöver man låsa hälen så ofta? Det kanske räcker att kunna låsa hälen med en rem (om man inte gör det så ofta så gör det inte så mycket att det är lite bökkigare och det blir viktmässigt lättare än en snabbindning)?
 

Logga in