Låsning för däcksluckor och tips på fotstöd?

Det är lite dålig fart i byggardelen så jag slänger in två frågor.

Skall snart såga ut däcksluckorna i mitt bygge och skulle behöva lite tips på snygga lösningar för att låsa luckorna. Har kollat på Thomassons sida och där fanns en lösning med en fjäderbelastad låsning som man drog i från sittbrunnen. Är det någon som vet om några andra sätt så att däcket får förbli så rent som möjligt?

Funderar även på fotstöden. FInns det färdiga lösningar för justerbara fotstöd att köpa? Har bara hittat stöd för roderanordningar. Annars verkar AndersJ fotstöd som den enklaste jag hittat. Även här hade det varit uppskattat med tips på vilka lösningar det finns.

Tack på förhand

//Kalle

Edit: Menade såklart justerbara fostöd!
 
Senast ändrad:
Jag har sett en som gjort däcksluckor med hakar i ena sidan och en fjäderbelastad klack i andra. Öppnas genom att klacken dras tillbaka från sittbrunnen. Ser smart ut, men jag valde ändå en annan variant. Min tanke är att allt skall gå att reparera i fält. Sofistikerade lösningar kan ge sofistikerade problem. Vad händer om något går sönder med låset? Såga upp skottet? Blir nog remmar över luckan iaf.

Samma med fotstöden. Måste de vara justerbara? Hur ofta kommer någon annan än dig paddla kajaken, egentligen? Keep it simple!

Egentligen inga lösningar, bara en ny synvinkel, hehe.

AV
 
Lucklåsning

För att få ett helt rent däck så har jag sett minst två andra lösningar. (finns säkert fler)

En där man fällt in magneter i falsen som luckan ligger på och på motsvarande plats tillhörande järnbricka i locket. Rätt tilltalande ide tycker jag.
Se länk....http://www.orcaboats.ca/howtopdf/MagneticHatches.pdf


Den andra är varianten med gummirep som hakar i fästen på luckan och motsvarande fäste i botten på kajaken. Nackdelen är väl att ha ett gäng gummirep där man har packningen.
Exempel http://www.dreamprojects.se/DSC_1983.JPG-for-web-large.jpg
http://www.dreamprojects.se/sida5.html


/ Micke, som själv tänker använda remmar..
lexekajak.blogspot.com
 
Magneterna såg ju riktigt bra ut, problemet är väl om man går runt och något i packningen trycker ut luckan. Den med gummistroppar har jag nog också sett någonstans men som du säger så blir det ju lite dumt när man skall packa.

Remmar känns ju enklast, tänkte mest ifall någon satt inne med en briljant och enkel lösning :)

Justerbara fotstöd är väl mest för att...tja...vet inte. Får fundera på den också.
 
Jag har det främre skottet som fotstöd. Om någon med kortare ben vill paddla är det ju bara att lägga i ett mellanlägg av skumplast eller motsvarande. Som luckor har jag deck plates, täta, hyfsat snygga, dock något små..
Byggde en Isfjord förra vintern.
 
Den andra är varianten med gummirep som hakar i fästen på luckan och motsvarande fäste i botten på kajaken. Nackdelen är väl att ha ett gäng gummirep där man har packningen.
Exempel http://www.dreamprojects.se/DSC_1983.JPG-for-web-large.jpg
http://www.dreamprojects.se/sida5.html

Ser snyggt ut utifrån men frågan är hur tätt det blir för överbrytande sjö resp vid roll. Tycker att det borde gå att dra gummicorden smartare. T ex via slingor genom beslag under däck.

Det finns ju färdiga gummiluckor med sarg att köpa och vill man ha träyta ytterst kan man ju lägga en sådan lucka utanpå och en gummicord överst.


Thure
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.