Lantmäteriets kartor på CD-ROM - vad har hänt?

I höstas funderade jag på att skaffa någon eller några kartor på CD-ROM, men jag drog mig för att jag tyckte att det var för dyrt. Blå kartan för Svealand kostade 2495:-, och Gröna kartan för Sthlms län lika mycket. De något äldre kartorna med Kartex 2 kostade 1995:-

Men jag tänkte att dom där på Lantmäteriet förstår nog snart att det nog skulle vara mer lönsamt att sänka priserna rejält så att någon överhuvudtaget köpte kartorna. Det är trots allt mer lönsamt att sälja tre kartor för 1000:- styck än att sälja en för 2500:-. Dessutom gör man ju tre gånger så många glada samtidigt.

Men när jag nyss kollade priserna märkte jag att man istället höjt priset, och det rejält. Nu vill man ha 3995:- för de nyare kartorna - en prishöjning på ca 60 procent (och ca 100 procent jämfört med priset p tidigare utgåvor.

Finns det någon (kanske från Lantmäteriet) som kan förklara varför man höjt priserna så mycket. Vill man inte sälja? I USA menar man att skattebetalerna tedan betalat för kartunderlaget, och därför kan man hämta hem kartorna gratis via Internet.

Vad står på?

Anders Ljungström
 
Paket

Joakim Ollén driver väl Lantmäteriet affärsmässigt och utan konkurrens betyder det att de kan sätt precis hur höga priser som hellst. Jag har saknat rabbatterade kartpaket för olika kartserier. Gröna kartor som i ett paket täcker ett visst län resp. fjällkartor i paket som täcker ett större område.

Mvh Per
 
Kartor på Internet

Har ni kollat Lantmäteriets hemsida (www. lantmateriet.se)? Där kan man fint söka och navigerea runt i alla kartserier helt gratis, så det går fint att kolla upp omgivningarna på nån vandringsled. Man kan inte ladda hem kartan, men när man väl har bestämd sig för att ta sig ut i naturen vil man ju också gärna ha kartan ordentligt tryckt på riktigt papper.
 

clindh

Forumvärd
Rättigheter för kartmaterial Sverige - USA

Ja det är tämligen paradoxalt att det marknadsstyrda landet USA har en så "socialistisk" princip för kartmaterial, och vice versa i Sverige. Upp till kamp! :)
 
Hutlösa priser

Här kommer en korrospondans jag haft med Lantmäteriet:

Upptäcker till min förvåning att priset på Gröna kartan på CD nästan fördubblats på senare tid. En ökning av det tidigare, vid internationella jämförelser, hutlösa priset med 60% (avser
höjdkurveupplagorna) kallar jag ocker! Finansminisrern brukar hötta med pekpinnen när facket talar om
löneökningar runt 4%.

Jag trodde att Lantmäteriet, efter all kritik som jag vet har riktats mot de höga CD-priserna, skulle sänka priset till t ex Danmarks nivå ("Blå kartan" Danmark kostar 350 kr, låt vara danska. Skåningarna har
ju dock tur eftersom danska "Blå kartan för Skåne" medföljer gratis).

Vore tacksam för en kommentar. Dock inte den gamla vanliga att Lantmäteriet har så höga lönsamhetskrav på sig och Sverige är så stort att det blir så dyrt o s v. Enligt min åsikt skulle ett vettigt pris rendera en betydligt större efterfrågan och mindre piratkopiering. En eftermarknad för regelbundna reviderade nyutgåvovor skulle också skapas.

Hälsningar Ola Hellström
------------------
Hej !
Lantmäteriet har fått kritik ibland, speciellt av en diskussionsgrupp som har varut intresserade av vad vi gör. Dels har de påpekat att vi haft ett högt pris på våra produkter samt att de i de flesta fall inte är intresserade av att köpa en CD-ROMskiva över ett helt län, utan de ville endast köpa kartor på CD-ROM över ett begränsat område. Vi hade vid den tidpunkten inte teknik för att svara upp mot önskemålet att få köpa kartor på CD. Eller över nätet på ett begränsat område. Nu håller vi på att utveckla den tekniken och från mars månad 2001 så skall vi kunna leverera kartor "á la carte", priset är ej fastställt ännu. Eftersom vi nu inför en sådan tjänst och att prisnivån år för låg på det befintliga CD-sortimentet i
förhållande till produktions och jourhållningskostnaderna så beslöts det att höja priset på det befintliga CD-sortimentet som hade
höjdkurvor och karthanteringsprogrammet kartex 3.
Vi förstår att du har en annan syn på vår prispolitik, men med de resultatkrav som vi har så nödgas vi genomföra prishöjningen.

Med vänlig hälsning
Leif Nordmark
LMV/Kartförlaget
------------
Om ni lanserar en ny produkt i mars hade det väl varit rimligt att sälja nuvarande CD produkterna till oförändrat pris fram till dess!

Jag tror dock att jag förstår hu det hänger ihop......
När folk får veta hur mycket det kommer att kosta att köpa några kartor runt hemorten, så kommer en del att tycka att det trots det höga priset kanske är lika bra att köpa hela länet. Genom att redan nu höja till 4.000 kr tar man udden av sådana funderingar....!

Prisokänsliga myndigheter och företag kommer istället att få betala ännu mer för Lantmäteriets produkter, vilket väl beräknas ge en större vinst än billiga CD till allmänheten.

Man kan ju fråga sig om Lantmäteriet överhuvudtaget är till för medborgarna som skattefinasierat stora delar av verksamheten. Jag tror knappast att ni kommer att sälja en enda Gröna kartan på CD till privatpersoner i fortsättningen.

Prispolitiken är ett hån mot allmänheten och kan endast upprätthållas genom den monopolställning som Lantmäteriet har!

Hälsningar Ola Hellström
 
Skitbra!

Jag tycker att kartorna ska vara ännu dyrare, så att folk låter bli att hitta hem! Inte nog med att befolkningsexplotionen skulle hindras utan tänk bara på hur trevliga alla mäniskor man möter ute i naturen skulle vara (man är rätt mör efter att ha varit vilse utan mat några månader).Dessutom skulle jag kunna leva på min favoritsysselsättning (räddningshundförare)... Fast det så klart, jag har inte råd med karta heller...
Och orientera som är så kul...
Nä glöm vad jag skrev,jag gick in på lantmäteriets sida för jag tänkte att det skulle passa mig att ha samtliga kartor över länet i datorn så att jag bara hade att skriva ut rätt karta vid larm eftersom räddningstjänsten och polisen alltid "glömmer" att skaffa kartor till oss.Jag behöver verkligen kartor men det värker som kallbrand i plånboken att betala omotiverade ockerpriser.Kartorna som säljs till privat personer är ju trots allt en biprodukt av ett statligt (skattefinansierat) uppdrag att hålla med relevanta kartor över riket.Sossarna vill ju inte gärna assosieras med komunister så det är dags att inse att dom gått över gränsen i sina stävanden och skapat en kapitalistisk faciststat.
Nu måste jag lägga mig ner och lungna ner mig.
Hälsningar från en paranoid hetsporre som inte drar sig för överdrifter.
 
Piratkopiering

Om man tittar på övriga IT-världen, så finns det röster som påstår att de höga priserna på programvaror (spel, office & windows, m.m.) är anledningen till att så många använder piratkopierade produkter.

Med de priser som nämnts för kartor på CD-ROM, undrar jag om inte Lantmäteriet biter sig själva i svansen.
Man ska inte på något sätt förorda piratkopiering, men jag förstår gott alla som går ihop om att köpa en CD-ROM, för att sedan kopiera den till alla som är med och betalar.

Med de priser som tydligen finns idag, skulle JAG inte köpa dessa produkter, eftersom jag inte har användning för dem i så hög grad.
Hade de varit billigare, däremot, hade jag gott kunnat tänka mig att köpa, lite för att det är bra att ha, även om jag i realiteten inte använder dem...

Till slut vill jag tipsa om en annan karttjänst, en förlagd i USA, nämligen http://www.mapblast.com.
Det är en ganska liten bild, så den lämpar sig kanske inte för utskrift, men man kan zooma in förvånansvärt nära, och den har svenska gator och ortsnamn, till stor del, även på landsbygden. Jag hittade dock inte den sjö jag vet ligger i Härjedalen, men...
 
Billiga USA-kartor

Ett annat exempel på en billig karttjänst i USA finns på

http://www.topowest.com/

Här kan man ladda ned riktigt bamsiga topografiska kartor över stora delar av västra USA. Men det är inget för den som har ett gammalt modem och trött telefonledning, för om man väljer lite större skala får man filer på ca 20 Mbyte.
Detta är säkert inte någon statlig tjänst. Men om staten tillhandahåller underlaget utan kostnad kan det dyka upp sidor som denna. Och det finns helt sälert fler liknande sidor.

ALj
 
Nu har mars månad gått

"Vi hade vid den tidpunkten inte teknik för att svara upp mot önskemålet att få köpa kartor på CD. Eller över nätet på ett begränsat område. Nu håller vi på att utveckla den tekniken och från mars månad 2001 så skall vi kunna leverera kartor á la carte" skrev Leif Nordmark på LMV/Kartförlaget som svar på min kritik att höja CD-priserna i december.

Min almanacka visar april nu och ännu inte ett spår av al a carten.... Dom vet väl inte hur högt nog dom ska sätta priset på den nya karttjänsten för att kompensera för den uteblivna förtjänsten på de CD som ingen velat köpa se´n i julas (utgår jag från).

Under tiden har ju danskarna gått i motsatt riktning och utvecklat sin Blå karta till Grön medan priset varit oförändrat (och i butikerna faktiskt lägre - har sett för 312 DEK). Inte nog med det, alla danska sjökort finns nu på en CD för mindre än 500 spänn. Det är nå´t för Sjöfartsverket att bita i. Där har man i alla fall sagt att man överväger att göra något liknande för Sverige. Men Lantmäteriet ligger kvar på nivån 36.000 kr för Sverige Grön utom Norrland och 32.000 kr för Sverige Blå. Är det inte patetiskt........?

Ola Hellström

P S Jag är inte ensam om att ha denna uppfattning, jag och andra har haft kontakt med flera inom Lantmäteriet som mellan fyra ögon delar min uppfattning.
 
Ny generaldirektör och nya politiker behövs

Sjöfartsverkets nya generaldirektör intervjuas i På Kryss & Till Rors nummer 3/2001, där kan man läsa att Sjöfartsverket startat ett projekt som följer danskarnas ”Det levande sjökortet” men också att priset inte får sättas så att vi (Sjöfartsverket) konkurrerar med dem som vi säljer till redan såsom C-map, Solteknik och andra. Som dom flesta gissat tar väl Sjöfartsverket rejält betalt av C-map, Solteknik som i sin tur måste sätta sina priser därefter.

I Veckans Affärer nummer 45/2000 kan man läsa att generaldirektören för Lantmäteriverket uttalar sig om GIS-data (grunddata som bl.a avvänds till kartor) ”den svenska sitter har på stort värde som det är tveksamt om vi ska ge bort”. Biträdande justitieminister Britta Lejons pressekreterare Magnus Ljungkvist säger att problemet har sin grund i 1998 års förvaltningsproposition ”Tanken var att myndigheter endast skulle ta en självkostnadsavgift för kopiering av grunddata, men undantag medgavs i vissa lägen så att även bakomliggande kostnader, alltså insamlandet av data kan faktureras. Det undantaget har nu blivit regel ute på verken”.

Tyvärr kan jag inte skanna in dessa artiklar och skicka till intresserade då jag lånat ut min skanner till en kollaga som håller på att skanna sina kartor och sjökort, då dom är för dyra att köpa på CD.

Orsaken till problemet med hutlösa priser på kartor och sjökort på CD är vad jag kan förstå politiskt, dåliga/ felaktiga direktiv från våra politiker.

Per Brune / skattebetalare
 
Online kartor för beställning / utskrift.

Fick detta svar när jag frågade när tjänsten som nämnts innan i denna tråd skulle vara igång.

------------------------

Hej!
I slutet av april är det meningen att tjänsten, där
man kan beställa egna utsnitt av kartor, ska "släppas".

Hälsningar Lantmäteriets kundtjänst

-------------------------

En månads försening är inte så illa pinkat för ett statligt verk tycker jag. (ironi) Har iof varit med om värre.

/Mattias
 
Bedrövligt

En månads försening är väl inte så farligt i sig, men motiveringen till chockhöjningen av kartCD var ju att det i stället skulle vara möjligt att tanka ner vad man behövde från Lantmäteriets webplats.

Höjningen i december kommer alltså ca ett halvår innan tjänsten som motiverar höjningen är tillgänglig....

Bedrövligt!!!!!!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Martin Fjäderlätt Studenter får Lantmäteriets kartor på webben! Navigering 30
redtop Version på Lantmäteriets .RIK kartor? Navigering 4
JohnWedin Lantmäteriets kartor till Gaia GPS Navigering 3
bosseiskogen Program till lantmäteriets kartor Navigering 6
carl-fredrik Viewranger+Lantmäteriets kartor? Navigering 3
Lmlyset Utskrift av Lantmäteriets kartor Navigering 0
artec Lantmäteriets kartor - Inspire-direktivet Navigering 1
avslLM Lantmäteriets kartor Navigering 14
Lantmäteriets kartor & Microsoft XL Navigering 2
Johan123 Lantmäteriets KSO, enbart A4 utskrifter? Navigering 6
eyck Förändringar i Lantmäteriets produktportfölj Navigering 1
Johan123 Karttjänst liknande Lantmäteriets KSO för Finland? Navigering 3
bosseiskogen Program för Lantmäteriets öppen data Navigering 0
Tippler Lantmäteriets koordinater Navigering 2
vgurra Någon som prövat Lantmäteriets DGPS-korrektioner via NTRIP med Garmin GPSmap 6X ? Navigering 15
ekis Lantmäteriets RIK och QGIS Navigering 4
swenorth Lantmäteriets terrängkarta Navigering 10
Durras Lantmäteriets fastighetskarta i en Garmin Vista CX? Navigering 4
lindbergf Lantmäteriets vägkarta i Garmin 60csx Navigering 1
strasse Lantmäteriets Stadskarta vs Tätortskarta Navigering 1
avslLM Lantmäteriets priser Navigering 94
dippen Lantmäteriets RIK-format Navigering 14
Haddock Inlägg i debatten om lantmäteriets prissättning... Navigering 8
bruse Lantmäteriets Gröna karta + Garmin Legend = sant? Navigering 28
niking Lantmäteriets vinst... Navigering 2
niking Lantmäteriets vinst Navigering 3
niking Lantmäteriets vinst ökar igen! Navigering 31
Materialaren Digitala kartor för Mallorca (GR221 etc)? Navigering 12
Still Alive Skriva ut kartor med laserskrivare Navigering 16
hsp Garmin 64 externa kartor Navigering 1
Sewen Kartapp alperna Navigering 11
xyz123 Vart skall köpta kartor? Navigering 13
tango Ersättare för Orux för Örnsätrarens kartor på androidmobil med SDkort? Navigering 34
Materialaren Offline-kartor för fjällbruk till Apple Watch? Navigering 3
Theoakstone Kartor till Garmin Legend hcx Navigering 0
greenjuice Slutet för Viewranger Navigering 34
errbe "Kung" på Nolängs kartor? Navigering 16
veni Calazo kartor i mobilen, hur funkar det? Navigering 20
tholedo Garmin etrex legend hcx - Överföra kartor? Navigering 3
museo12 Bättre kartor till Garmin Fenix 5 plus? Navigering 6
pnothagen Använda Örnsätrarns kartor på PC med hjälp av QGIS Navigering 7
Richard69 Kartor till Galileoapp för android? Navigering 5
Oliver_swe GPS Med möjlighet att ladda med GPX-kartor Navigering 7
aronwidforss Lantmäteriet slutar trycka kartor Navigering 24
thureb Flytta gamla kartor till ny hårddisk i Mapsource Navigering 3
ulf S Kartor och färdspår Navigering 0
prospicientia Kartor över nordkalottleden? Navigering 3
graylingman Garmin GPSMap 64st, kartor, BaseCamp/Mapsource mm Navigering 30
rois Skillnad mellan olika Tyvek kartor/sjökort Navigering 2
grodanbolle Installera kartor i android 4,3 Navigering 5

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.