• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Lagom tur i Norge med barn/ungdomar?

Hej. Vi (två vuxna och två tjejer 11 och 14 år) hade planerat att vandra i Padjelanta 5 nätter men har fått ändra planer eftersom tågbiljetterna är för dyra. Vi tänker därför köra till de norska fjällen från Göteborg med stopp vid någon fjord på hemvägen. Vi planerar att vandra fem hela dagar med fyra övernattningar i tält. Vi går ca 8-11 km när leden är upptrampad och klart kortare om det är mycket stenigt. Vi tycker bäst om kalfjäll och tar gärna någon enklare topptur som dagsetapp utan packning men vill undvika besvärliga vad. Några tips på lagom tur? Jag har försökt att läsa mig till information via ut.no men tycker att deras tidsangivelser är svåra.
 
Rondane nationalpark är en möjlighet. Vi har brukat starta från Hövringen norr om Otta, och på fem dagar hinner man en fin tur. Har ingen karta framför mig men det finns fina och enkla toppturer (Storronden/Rondslottet?). En fördel med området är att det är väderstabilt (regnskugga bakom Jotunheimen). Dock ingen närhet till fjord...
 
Jag kan tipsa om att gå från Memurubu i Jotunheimen, upp på Memurutunga och sen gå runt där. Det är riktigt fint. Som väg tillbaka så kan ni gå över Sjugurdstind som är en väldigt fin topp, dock så är den brant nedför mot Memurubu igen men det fixade jag när jag var rätt så liten så det bör inte vara några problem alls.

Memurutunga gick jag och min bror när vi var 5 respektive 6 år och vi älskade det. Här är en bild på mig: http://friluftsemma.se/wp-content/uploads/2013/10/barn003.png där man kan se hur det är att gå där. Sen här är jag och min bror på Sjugurdstind http://friluftsemma.se/wp-content/uploads/2013/10/barn004.png och det här är från när vi lekte vid vattnet från en av våra tältplatser: http://friluftsemma.se/wp-content/uploads/2013/10/barn002.png

Rekommenderas starkt!!

Sen kan jag tipsa om att gå från Bessheim i Jotunheimen upp mot Besshö och bandet på Besseggen. :)
 
Det blev en härlig och lite strapatsrik tur i Jotunheimen. Båt från Gjendesheim till Gendebu. Därifrån norröver via Langvattn och över passet ner till Olavsbu och tillbaka till Gendebu. Kulingvindar när vi kom ner i dalen till Olavsbu gjorde att vi lämnade tältet i ryggsäcken och njöt av komfort i det fina familjerummet i hytten. En toppenhärlig tur mellan höga toppar, en hel del höjdmeter, mycket fina vyer. Kan rekommenderas!
 

Liknande trådar

Logga in