Lågintensiv styrketräning

För att förebygga (lindra) skador så är lågintensiv styrketräning (låga vikter många repetitioner) inte fel. Man bör särskilt se till att bygga upp styrka i de delar som är motsatta till musklerna man använder mest i sin sport, detta för att undvika obalans i belastningen på lederna.
 
Klättring är ju en sport där man faktiskt använder de flesta muskel partierna i kroppen, men det blir ju en ganska stor över belastning på drag musklerna i armarna, för det är inte så ofta som man gör en move där man trycker sig upp med armarna. Därför är den främre deltoiden, triceps och tillhörande muskler något man bör tänka på att förstärka för att undvika skador som golfarm och dylikt.
 
underarmarna

Utan att vara en särskilt duktig klättrare så är det altid underarmsmuskeln som tar slut först. Har börjat träna den genom att lägga underarmarna på en bänk med handflatorna uppåt. Bänkens kant precis där handleden böjjer sig. Sen tar jag en skivstång med fingertoparna och rullar upp stången genom att knyta handen. Jag orkar 3*8 med cirkus 25-30 kilo men börja lägre för när du inte orkar mera så hugger det verkligen till i underarmen.

/Patrik, topprepsklättrare
 
Vänd på händerna...

och kör även samma rörelse med handryggarna uppåt.

Så tränar du underarmarnas antagonistmuskler.

Håller med Henrik, att detta är viktigt för att förebygga skador, men man vinner även i styrka/uthållighet (mjöksyretålighet).:)

/Björn
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
RonnyBb Styrketräning och klättring Sportklättring 12

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.