Kustjägarnas nya kajak - Trapper K2 Marine

Hej!
Har sett att kustjägarna/Amfibiekåren skaffat Trapper K2 Marine-kajaker istället för de beprövade Klepper-kajakerna. Enligt uppgift är Trapper-kajakerna till för utbildning och övningar i fredstid, medan Klepper skall finnas kvar i krigsorganisationen (en kostnadsfråga...).

Nu till min fråga: Trapper säljer en version av Amfibiekårens modell, kallad "Trapper K2 Marine (civil)". Har någon prövat denna nya modell? Eller den modell som varit förebild (Trapper K2 Expedition).

Tacksam för alla synpunkter
Mvh
ABH
 
japp!

Precis kommit hem från en vecka i S:t Anna skärgård i en K2-trapper-marine-kustjägarhistora, fast gul. Hyrd på Norrköpings camp och kanotuthyrning (en ordvändning som för tankarna till att de hyr ut campingar, men så är inte fallet...).

Den är stabil (flickvännen kunde utan vidare problem stå upp i fören) och tålig (nån slags plastbeläggning under), har bekväma säten och en bra roderanordning. Tar mycket packning. Rätt stora sittbrunnar, det gillar jag (191 cm...).

Dock: dåliga packluckor (man ska vara bra stark i nyporna för att få upp dom), inga skott mellan packutrymmet i mitten och sittbrunnarna (vatten som kommer in tex när man fint-väder-paddlar utan kapell får fritt spelrum kring packningen) och alldeles för mycket vassa kanter att göra illa fingrar och dyra jackor och sovsäckar på, både i packutrymmen och tex under säten. Lite dåligt med snören att spänna fast grejer utanpå båten också, men det går väl lätt att ändra om man köper en.

nåt annat?

mvh

stefan
 
Trapper Marine kontra Expedition

Tackar Stefan!

Uppfattar det som att du/ni är nöjda med kajaken under paddelturen. Du skriver att den är stabil. Ska det uppfattas att den också är lite tung och trög att paddla? Skulle det gå att ensam paddla den men nån sorts nöjes-/behaglighetsfaktor? Och inte bara ett slit. Vilka paddlar (fabrikat, längder) använde ni? Går det att fixa nån sort vägg för att inte slagvattnet ska kunna röra sig helt fritt?

Har lärt mig lite mer via några telefonkontakter:
* Kajaken utgår från Trappers Expeditionsmodell. ”Plastbeläggningen” som du skriver om, är ett superstarkt material ”Trekollan”, som också sitter utanpå kölen på marinens stridsbåtar. Vikten lär öka med ca 5 kg.

* Den förstärkta kölen och konstruktion passar tydligen kajakuthyrarna (som är vana vid att många går hårt åt fram med deras hyrkajaker).

Min följdfrågor blir:
Nån som har erfarenhet från Trapper Expedition?
Räcker den modellen, eller ska siktet ställas in på den förstärkta, tyngre och dyrare Marine-modellen?

Jag paddlar både ensam och ibland tillsammans med min kvinna/våra tonårssöner. Numera i Västerhavet. Oftast sker det i vår hårt slitna 30-åriga Klepper.

Tacksam för hjälp med valet av modell.
/ABH
 
Re: Trapper Marine kontra Expedition

abh; sa:
Tackar Stefan!

Uppfattar det som att du/ni är nöjda med kajaken under paddelturen. Du skriver att den är stabil. Ska det uppfattas att den också är lite tung och trög att paddla?

Skulle det gå att ensam paddla den men nån sorts nöjes-/behaglighetsfaktor?

Och inte bara ett slit. Vilka paddlar (fabrikat, längder) använde ni?

Går det att fixa nån sort vägg för att inte slagvattnet ska kunna röra sig helt fritt?


Har lärt mig lite mer via några telefonkontakter:
* Kajaken utgår från Trappers Expeditionsmodell. ”Plastbeläggningen” som du skriver om, är ett superstarkt material ”Trekollan”, som också sitter utanpå kölen på marinens stridsbåtar. Vikten lär öka med ca 5 kg.

* Den förstärkta kölen och konstruktion passar tydligen kajakuthyrarna (som är vana vid att många går hårt åt fram med deras hyrkajaker).

Min följdfrågor blir:
Nån som har erfarenhet från Trapper Expedition?
Räcker den modellen, eller ska siktet ställas in på den förstärkta, tyngre och dyrare Marine-modellen?

Jag paddlar både ensam och ibland tillsammans med min kvinna/våra tonårssöner. Numera i Västerhavet. Oftast sker det i vår hårt slitna 30-åriga Klepper.

Tacksam för hjälp med valet av modell.
/ABH

Tyvärr tror jag inte att jag är rätt person att svara på detta, jag har extremt lite erfarenhet av att paddla K2 (detta vara andra gången jag satt i en). Visst är den väldans tung - det märks när man försöker lyfta den - men påfallande trögpaddlad tyckte jag inte den var. Men som sagt, jag har inte mkt att jämföra med. Visst var vi nöjda!

Vet ej, har aldrig ensampaddlat K2.

Både flickvännen (157 cm) och jag (191) använde 225 cm glasfiberpaddlar av okänt märke som föjde med från uthyraren. Knappast optimalt, men det funkade i vår semestertakt.

Det går säkert, om man är händig hemmapulare med glasfiberjobb som specialité, men definitivt inget jag skulle ge mig på. Det här med avsaknaden av mellanvägg var för oss egentligen inget större problem, men jag funderade lite på vad det innebär om man skulle gå runt i hårdare väder. Jag antar att en eskimåsväng i princip inte funkar i en K2:a, så det är väl slita-loss-kapellet-och-ta-sig-upp-igen-metoden som gäller? Har man då inga mellanväggar kommer ju även mittutrymmet att vattenfyllas - det måste kuna röra sig om uppemot en halv kubik vatten (om man inte har nån packning där) med lite otur; hur tusan tar man sig iland med 500 kg extra i kanoten? Eller är jag helt ute o cyklar? (Har aldrig gått runt med kajak...)

mvh

Stefan
 
Marin vs Expedtion

Vi kom hem från St:Anna i tisdags.
Fyra underbara dagar med sol och mycket skär.
Kajakerna är ju som antyds tidigare rätt lika, dock är roderjusteringen robustare i Marin.
Har tidigare bara padlat K2-Albatross så i jämförelse så var det här som en K1, vi lyckades till och med få till några jysta vågsurfningar.
Eftersom avståndet mellan sittbrunnarna är stort kommer man ifrån slagsmålskänslan.
Men vi hade faktist lite längre padlar bak.
Jag tror det underlättade helgen.

Om du vill att andra ser dig på sjön så är en gul kajak att föredra framför en röd med svart padelblad.
 
Underbart...

Maria
låter underbart. Längtar ut (sitter tillfälligt i Sthlm o avslutar ett arbete). Men snart så är det dags...

Tycker du/ni att det var svårt/tungt att hantera Marine-modellen. Såväl under iläggning/upptagning som i vattnet?

Har så här långt fastnat för Marine-modellen med dess robusthet, bättre roderstyrning, större/bättre säten. Men är lite orolig för att det kan vara lite overkill.

Har varit i kontakt med tillverkaren. Fn finns det ingen möjlighet att provpaddla (allt är slut på lagret). Enl en uppgift så finns det i Ängelholm en Marine-kajak.

Är det fler som har synpunkter på Marine vs Expedition, så hör av er.

Mvh
ABH
 
Provpaddla mm.

Du måste provpaddla innan köp det finns ingen ursäkt att inte göra detta.

Och en undran innan du slår till, varför vill du inte köpa två enmans istället? De flesta föredrar att paddla egen låda och hastighetsskillnaden mellan starka och svaga paddlare är inte så stor.

Jämför också med tvåmansanita respektive Yoo-a-kim från http://www.vkv.com

Thure
 
Min "tråd i valet av ersättare till Kleppern

Thure, tack för tipsen. Provpaddling är tänkt ske. Men det är inte klart vart o när. Förstått av tidigare inlägg att Marine finns i Norrköping o S:t Anna liksom i Ängelholm. Ska ta itu med det senare i aug när jag återvänt till Bästkusten.

Visst vill jag var öppen för alternativ. Men... om man börjat med nåt och gillat det så är det lite svårt att byta. Började på allvar uppskatta paddling på Kustjägarskolan. Skaffade en beg Klepper. Det känns alltid nåt speciellt att sitta i en Klepper. Kanske de nattliga paddlingarna i underbara Stockholms skärgård som gör sig påminda...

Tänkte ersätta den hårt slitna Klepper-kajaken med en ny sådan. När jag vid ett besök på Amfibieregementet i Vaxholm fick reda på att de bytt till Trapper Marine väcktes tanken på att höra mig för vad andra kanotister/kajakister/paddlare/väderkvarnar tycker. Gillar sedan militärlivet det lite mer robusta. Men allt behöver givitvis inte vara "atombombssäkert".
Har även varit inne på tanken med två K1:eek:r, men det är väl igen nostalgin som gör sig påmind. Tycker helt enkelt att det är trevligt med en medpaddlare i samma kajak.

Hur som helst är jag tacksam för alla uppslag hittills.

Går nu på puten
ABH
 
Förtydligande ang var Marin finns

Vi hyrde kajakerna från St:Anna men de hade lånat in dem från Norrköping.
Så det är förmodligen samma lådor som vi varit ute med.
Det är ju stor sittbrun och den ligger bra i sjön så det är lätt att komma i och ur. Man slipper ålandet som de små sittbrunnarna har...
Men jag är nog ingen K2-människa.
Det där med att ha någon att slåss med, det är avverkat i och med syskonkärlek.

/Maria
 
Trapper Expedition

Har testat den kajaken på Fejans kajakuthyrning i norra Stockholms skärgård. (bra ställe för skärgårdspaddling med närhet till öppet hav). Stabil och bra egenskaper i sjön. Lättpaddlad men dock lite trång för mig. (194 cm och långa ben, alla kajaker är trånga....) Möjligheten till last i mitten av kajaken är bra. Dock risk för vatten som andra påpekat i detta forum. Tycker dock inte det är något problem om lasten i mitten är lätta saker i kanotsäckar, eller vattendunkarna. Avståndet mellan sittbrunnarna är också en fördel "mindre risk för bråk".

Har tidigare testat en Point 65 K2 och tycker den var något mer lättpaddlad, men med sämre lastutrymmen.

Rekommenderar modellen!
 
Trapper-Expedition/Marine

Även jag kom hem från en veckas tur i St Anna för några timmar sedan. Har tillsammans med hustru paddlat Trapper Expedition med stor förnöjelse. Har även haft turen att prova Marine modellen, med ungefär samma upplevelse. Några kilo hit eller dit märks i princip endast vid lastningen på biltaket. Efter att först provat Marine modellen, beslutade vi oss för den något enklare Expedition, men med den förres säten. Finge jag önska skulle nog även fotstöden till styrningen varit av samma princip som på Marine, fötterna hade en tendens att somna om inte inställningen blev rätt.
Det är extremt lätt att packa den stora öppningen på mitten. Inhandlade 2 st 31 L Hammarplat lådor, som fylldes med diverse godsaker. Vid strandhugg kan en stor del av packningen enkelt lastas ur innan båten tas upp på land. En bit starkt liggunderlag som skydd vid uppdragning på klipporna, sparade på materialet. Har använt våra gamla korta Wingpaddlar. Höften och bålen får nog arbeta lite extsa, men det är nog bara av godo teknikst sett.
I lätt motvind, 5-7 m/s, loggade vi ca 6 km/h, vid vindstilla ca 7. När kompisen och jag var ute med hans Marine loggade vi 8 -9 under motsvarande förhållande. Det är väl skillnad i motorerna som avgör farten när det är så pass långa farkoster.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Wibrån Med kajak från Amungen ner till Dalälven och havet. Paddling allmänt 2
Snödrivan Padda som gps och karta på kajak Paddling allmänt 3
Vindrot Första distanspaddlingen! Larv - Lidköping Paddling allmänt 4
erikmanhold 450KM, vad för typ av kajak? Paddling allmänt 12
Snödrivan Packluckor Vally kajak Paddling allmänt 0
Snödrivan Toppcoat på kajak Paddling allmänt 2
LoveLins Trapper Salmon K2 Combi reparation Paddling allmänt 6
tango Bra röd lampa för biltransport av utskjutande kajak i mörker Paddling allmänt 35
Perambulate Hjälp om vad detta är för Kajak? Mysteriet med den förlorade modellen. Paddling allmänt 4
MrNiklas Tips på kajak till kort person Paddling allmänt 8
kursiv Söker boken "Paddla kajak i bohuslän" Paddling allmänt 7
stefan.svard Daglåda kajak Paddling allmänt 8
Rune E Stulen kajak Paddling allmänt 11
stefan.svard Kajak i Karskrona skärgård med start i Verkö Paddling allmänt 5
mojson Kajak och Sup Lofoten Paddling allmänt 3
WästyKajaky Expedition/ Långfärdspaddling Norge-Sverige.... Paddling allmänt 2
sten-o efterlysning stulen kajak Paddling allmänt 0
Tibbelit Köpa paddel till kajak - Seahawk? Paddling allmänt 5
EmmaBylin Behöver råd ang kajak Paddling allmänt 3
Attila1 Vilken typ av kajak bör jag välja? Paddling allmänt 2
Estland Hjälp en nybörjare! Paddling allmänt 18
tapinim köpråd till min första kajak Paddling allmänt 8
anglah Hyra kajak som överviktig? Paddling allmänt 27
patoll Vad är detta för kajak? Paddling allmänt 10
randomnilla Kajak som nybörjare i Bohuslän Paddling allmänt 4
Tomas_H Iläggningsplats för kajak och parkering Stockholm skärgård Paddling allmänt 4
Camomilchen Flytta K2 kajak och upphängning Paddling allmänt 12
memyc Seabird, Seahawk, Seayak eller något annat? Paddling allmänt 4
Crimper Skydd för kajak vid förvaring Paddling allmänt 12
Granstubben Vikbar kajak från Outl1 Paddling allmänt 0
malaurin Vad är det här för kanot/kajak? Paddling allmänt 1
MieEss Är större eller mindre kajak att föredra? Paddling allmänt 44
catnil Kajak med både skädda o roder Paddling allmänt 9
orjanraberg Kajak på bilar med rails med endast två fötter? Paddling allmänt 16
Moga Lägga i kajak från is? Paddling allmänt 17
Sewen Köpa kajak med skädda Paddling allmänt 15
MrBjorn Transportera kajak Paddling allmänt 12
Moga Kikare från kajak? Paddling allmänt 15
Skogsäventyret Hjälp ställa in pedaler, Seabird kajak Paddling allmänt 4
tango Förvara kajak med packluckor stängda eller öppna? Paddling allmänt 10
Rinte Vatten vid långpaddling Paddling allmänt 14
jonas_skoglund Värdeing av kajak Paddling allmänt 0
marale_kth.se Köpes dubbel kajak Paddling allmänt 0
smejen87 Hjälp med kajak Paddling allmänt 12
Hannafors Var köpa fyrkantigt lock till kajak? Paddling allmänt 3
dmitrij 2-manns uppblåsbar kajak Paddling allmänt 11
KaptenKrok Vad heter eran kajak/båt? Historie bakom namnet? Paddling allmänt 17
Kal-P-Dal Lättrollad eller svårrollad kajak... Paddling allmänt 15
winston Köpa kajak Paddling allmänt 17
krilars Att åka bekvämt med kajak på taket Paddling allmänt 13

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.