Kona Sutra 2013 en bra touring cykel?

Hej!

Är helt novis vad det gäller cyklar. Men har fastnat för Kona Sutra 2013.
Vad säger ni erfarna om den? någon som använder/har använt sig av den i tidigare årsmodeller kanske?

Jag vill ha en cykel som funkar bra i vardagen, men framförallt en cykel som är kapabel att bära mig tillsammans med packning upp till 40 kg i flera hundra mil. Är den bra till det?

Se länk till cykeln:

http://www.cykellagret.se/product/4526/kona-sutra-bla-2013
 
Har en Kona Dew Drop... som ser i princip likadan ut som den där.. Och den funkar absolut.. Även med lite för mycket packning som jag hade.. Fast nu har jag bara varit på en kort tur.. 40-50 mil..
 
Den ser fin ut, men om jag ska ha någon kritik mot den, så är det att de sitter ett trippel vevparti (48,36,26). För mig är minsta klingan fram helt onödig. En extra klinga ger förutom mera vikt, en "sneare" kedje linje vilket gör att "verkningsgraden" blir något sämre.
 
Att endast ta bort klingan brukar gå, men fortfarande är kedjelinjen sne om man kör på stora klingan.
För att även lyckas flytta in andra och tredje klingan, behövs förmodligen ett nytt vevparti.
Reglaget behöver du inte byta, det fungerar ändå.
 
nu är du nog helt fel ute. i branta uppförsbackar med 40+ kg packning kommer du vilja ha så lätta växlar som möjligt
 
Om du tar bort den minsta klingan, förlorar du växlar som är bra att ha när du cyklar med 40 kilo packning i uppförsbackar och motvind. Jag tror du kommet att ångra det. Kona Sutra är ju en långfärdscykel som är byggd för långfärdscyklingens krav.
 
Det låter helt enkelt som en cykel som passar för mina ändamål:)
Jag antar att det även funkar fint vid kortare vardagliga turer också.....
[/LIST]
 
kom ihåg att det kan vara bättre att satsa på 26" hjul om du ska åka till långtbortistan. reservdelar kan vara svårt att hitta till 28"
 
Tack för tipset! Jag har läst i diverse forum att 26 hjul kan vara ett bättre alternativ än 28 hjul vid touring cykling på diverse forum. Har du/ någon ett förslag på bra 26 hjul? vad kan dem tänkas kosta?
 
Lite tips.

Surly har en långfärdscykel med både 28 och 26 tums hjul. Jag tror den heter "Long Haul Trucker", http://surlybikes.com/bikes/long_haul_trucker. Jag vet dock inte om det finns återförsäljare i Sverige.

Det finns en sajt för cykelintresserade, som heter Happymtb, www.happymtb.org. Det är lika lätt att bli medlem där, som här på Utsidan. Där kan du ställa väldigt specifika frågor, och få svar ganska snabbt. Exempelvis vad som gör en långfärdscykel bra, vilken utväxling du skall ha, två eller tre klingor, 26 eller 28 tum, var du kan hitta passande 26 tums hjul, etc.

Det finns en flik, "Butiker", med recensioner på cykelbutiker, både svenska och utländska. Många verkar köpa cyklar och cykeldelar via tyska eller engelska webb butiker.

Kona Sutra fungerar säkert för kortare turer, men om du skall använda den som vardagscykel tycker jag det är synd. Satsa på två cyklar, en billigare cykel, och en dyrare men mer specialiserad. Du kan få en begagnad bra hybridcykel för transportbehov för ca 3 tusen.
 
Låt helt klart 26 tands drevet vara kvar. Med full packning på backiga grusvägar lär du uppskatta alla låga växlar du har.

Däremot är bockstyret väldigt tveksamt. Ett rakt brett styre ger betydligt bättre kontroll. Du kan också använda MTB grejer som är betydligt robustare och kraftfullare än Lvg grejer.

OBS bockstyre är ett väldigt känslomässigt ämne
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.