Köpa paddel

Har haft kajak i ett par år, nu är det dags att köpa en egen paddel. (hittills har jag lånat). Vad ska jag tänka på? Jag paddlar i havet, och jag vill ha en paddel som är riktigt go vid långpaddlingar. Jag har tänkt provpaddla innan jag köper, men det är inte alltid så lätt att få till det där. Har ni några idéer vad man ska tänka på och vilken paddel rekommenderas? Jag- en tjej,32,normalstark, fika/-långfärdspaddlare.
Lotta
 
Här skulle man kunna skriva en massa om grönlandspaddelns förträfflighet, men jag låter bli. Att prova (mer än en dag) en och se om den passar dig rekommenderas dock. När du lånat har du förhoppningsvis provat olika och har några preferenser. Om du inte är bråttompaddlare tror jag en vanlig glasfiber/kolfiberpaddel med lätt skålade ovala asymetriska blad passar. Gärna smala för att minska belastning och vindfång. Längden är viktig och skall passa din paddelföring. Delbar ger vinklingsmöjligheter och den kan förpassas till akterdäck om du hittar en bättre.

Lycka till!
 
Robust

Köp en robust paddel. Paddeln är en viktig säkerhetsdetalj och får bara inte fallera. Ett paddelbrott i en kritisk situation kan vara förödande.

Paddeln skall självklart inte vara klumpig men den måste hålla

Hans Friedel
 
Hi-tech eller Lo-tech.

Det finns så många paddlar som är bra och det är omöjligt att säga vad som är bäst för dig, med vad hjälper det dig med ett sådant värdelöst svar. Lika bra att vara lite konkret, så får du själv sålla vetet från agnarna. Så här kommer mitt bidrag.

Själv är jag helt såld på min grönslandspaddel. Har du möjlighet, intresse och förmåga att tälja till dig en sådan så finns ingen som helst anledning att inte testa det. Funkar det inte så kan du alltid elda upp den vid någon lägereld och du har bara blivit max 100kr fattigare. En grönslandspaddel kräver lite god vilja att lära sig rätt teknik för att den ska komma till sin rätt och inte bli ett blahaa, istället för ett ahaaaa!

Vill man ha en traditionell "vanlig" långfärdspaddel så anser jag generellt sett att en paddel som stämmer mycket väl överens med dina krav "riktigt go vid långpaddlingar" alltså, är en mycket lätt paddel med relativt små avlånga och gärna skumfyllda blad. En skumfylld paddel med bra bladform går tyst och silkeslent genom vattnet och har en skön inbyggd lyftkraft så får paddeln att kännas ännu lättare. Prova en skumfylld Wernerpaddel så förstår du vad jag pratar om. Låg vikt är underbart att paddla med. Ergonomiskt skaft kan också vara något att prova. Vissa älskar det andra hatar det.

Moderna lätta paddlar är förvånandsvärt starka och slit-tåliga. Även de lättaste kolfiberpaddlarna tål faktiskt en del misshandel. Men visst, lite försiktig får man vara förstås. Och ofta är de så dyra och fina att man gråter när man får de första reporna.

/Jonas
 
Jag har fått för mig att grönlandspaddel ej är lika effektivt om man paddlar med roder? Dvs att det förtar syftet med en sådan paddel då styrtag osv ej är lika nödvändigt.

Är det bara mina farhågor eller kan man gå på en grönlandspaddel trots att man paddlar med roder?
 
Jag har fått för mig att grönlandspaddel ej är lika effektivt om man paddlar med roder? Dvs att det förtar syftet med en sådan paddel då styrtag osv ej är lika nödvändigt.

Är det bara mina farhågor eller kan man gå på en grönlandspaddel trots att man paddlar med roder?
Det är snarare tvärt om mot vad du tror. En grönlandspaddel ej är optimal för de mest "spektakulära" styrtagen. Till dessa manövrar passar en traditionell kort/bred-bladig paddel bäst. Annars går det precis lika bra att paddla GP med eller utan roder och det förtar absolut inte syftet på något sätt.

/Jonas
 
Gå direkt på liten vingpaddel typ Bracsa FW, Epic small wing, VKV minsta eller liknande så får du efter lite övning en effektiv paddelteknik dvs minsta energiinsatsen per paddeltag. Det här tror jag resten av kajakvärlden håller med om....;)
 
Ja, det var faktiskt riktigt kul skrivet. =)

Satsa som andra säger på att köpa så lätt du har råd med och att paddeln känns skön och rätt när du provpaddlar den. Tänk på hur tjockt skaftet är! Ska du banka den i mycket sten kanske man inte ska köpa dom sprödaste bladen. Gärna så litet blad du har lust att lära dig bemästra, men det håller nog inte alla med om...
Delbar är ett stort plus, särskilt om du vill ha med favoriten på resa någon gång.

Tänk på att provpaddla i en kajak liknande din egen om du bara svänger förbi en kajaknasare.
Kommer ihåg när jag skulle köpa min första paddel och säljaren tyckte jag kunde provpaddla i 70 cm bred kajak när min egen var 50 cm. Fick en sur och oförstående min till svars när jag ville låna något annat.
Får du inte provpaddla får dom inte sälja till dig. =)
 
Det här tror jag resten av kajakvärlden håller med om....;)
Faktum är att jag faktiskt tycker du har rätt i frågan (fastän du antagligen var ironisk). Personligen upplever jag min vingpaddel som mer stabil i vattnet än något annat jag paddlat, det är helt enkelt mindre risk för felskär.

I förrgår följde en kompis med ut och paddlade. Antalet gånger han paddlat tidigare i sitt liv kan räknas på ena handens fingrar. Han fick prova de olika paddlarna jag har (smalbladiga långfärdspaddlar & två vingpaddlar), och den han tveklöst kom bäst överrens med och njöt mest av var min Bracsa FW paddel.

Men viktigast av allt är att testa ett antal olika paddlar, utan förutfattade meningar, för att se vad som passar just dig.
 
Kanske lättare att börja med "inte";

Absolut inte aluskaft
Inte för stora blad (eftersom du nämnde normalstark, långfärd/fikapaddling)
Inte för tung, absolut under 1 kg än hellre 1-2 hg lättare ändå
Inte för lång (för förhoppningsvis sitter du i en kajak som inte är bred som en pråm)

Sen är ju resten ett väldigt personligt val. Paddlar man tillsammans med en grupp (klubb, främjandet etc.) så är det ju lätt att fråga, byta lite paddlar på kvällsturen och hinna prova ganska många olika samt få input från ägare på kort tid.

Tänk också på diameter på skaftet, t.ex. erbjuder Werner skaft med "standard" och "small" diameter. I familjen har vi en paddel med "small" skaft, flera kvinnor (som ju ofta har lite mindre händer) som provat den paddeln har sen uttryckt sig i "vill ha" termer.

/Rickard
 
Har haft kajak i ett par år, nu är det dags att köpa en egen paddel. --klipp-- Vad ska jag tänka på? Jag paddlar i havet, och jag vill ha en paddel som är riktigt go vid långpaddlingar. --klipp-- Har ni några idéer vad man ska tänka på och vilken paddel rekommenderas? Jag- en tjej,32,normalstark, fika/-långfärdspaddlare.
Här är en annan normalstark tjej som fika-/långfärdspaddlar.
Köp en så bra paddel som du känner att du har råd med, sen tror jag att du kommer att "gå in" den så att det känns bra nästan vad du än köper. Har du möjlighet att provpaddla är det såklart ännu bättre! Lättare är skönare i längden.

Delbart skaft tycker jag är skönt, både när man packar, men även om det är steglös delning så att du kan ändra vinkeln mellan bladen.
Jag gick från en hyfsat billig delbar Aquabond med plastblad på glasfiberskaft, till en delbar VKV helt i glasfiber, och vilken skillnad! Inte så att den första paddeln egentligen var särskilt dålig, men den nya som är styvare biter såklart bättre.

Det var kajakutställning i min stad i lördags, och jag fastnade vid ett ställ med massor av olika paddlar. Det finns mycket att välja på! Blev också kär i Werners sköna skaft, som rija beskriver.

Sen har vi en extrapaddel, enklare/billig/delbar, som vi som är ute tillsammans delar på, som reserv om något skulle hända.

Annars är smaken som baken, vare sig det gäller typ roder-skädda, plast-glasfiber, eller grönlands-ving-vanlig paddel. Viktigast att DU blir nöjd, sen är det väl bara att vara öppen för att andra har andra preferenser. Och kanske utvecklas man så att man vill prova nytt efterhand, dumt att stänga dörrar bara för att man är för kategorisk?

Lycka till!
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
Tibbelit Köpa paddel till kajak - Seahawk? Paddling allmänt 5
Jonik Köpa paddel Paddling allmänt 32
jamo Var köpa 3/4-delad paddel Paddling allmänt 6
andy_02 Köpa paddel i Tallinn? Paddling allmänt 2
tapinim köpråd till min första kajak Paddling allmänt 8
Sewen Köpa kajak med skädda Paddling allmänt 15
Hannafors Var köpa fyrkantigt lock till kajak? Paddling allmänt 3
alcesalce Köpa en kanot för sjöturer med 4-åring Paddling allmänt 9
winston Köpa kajak Paddling allmänt 17
tango Var köpa transportkapell till Mari 3 extra? Paddling allmänt 2
HenkkaDin Köpa nybörjar kajak Paddling allmänt 29
Kch Köpa grönlandspaddel Paddling allmänt 9
Kotten82 Någon som vill köpa en fin kanot? Paddling allmänt 6
saffran Köpa på hösten eller våren? Paddling allmänt 1
Jokkmokkguiderna Köpa kanadensare Paddling allmänt 0
Nicksonas Köpa Kajak! Paddling allmänt 11
Lico Köpa tillbh & utr i Uppsala? Paddling allmänt 5
Maria Gräddnos Köpa av Seabird Kajak? Paddling allmänt 5
rsk Sit on top-kajak - leter prisvärd,var köpa? Paddling allmänt 3
Johan60 Var köpa Kokatat torrdräkt? Paddling allmänt 9
acke93 Köpa eller inte köpa Paddling allmänt 4
Dalafimp Köpa uppblåsbar kajak/kanot. Paddling allmänt 5
camtim Köpa kajak som nybörjare Tips mottages Paddling allmänt 0
Jörgen Larsson Var kan man köpa delbar kajak i Sverige eller Europa? Paddling allmänt 59
Loifen köpa kanot Paddling allmänt 5
Joper08 Köpa kajak, mått för en lång? Paddling allmänt 39
Benken84 Köpa havskajak Paddling allmänt 7
kickpal Köpa kajak Paddling allmänt 3
fuchs köpa Beckson luckor, vart? Paddling allmänt 1
Lustigkurre Köpa första kajak Paddling allmänt 10
Niklaski Funderar på att köpa en havskajak Paddling allmänt 2
Thrashback Köpa begagnat, vad tänka på? Paddling allmänt 0
pelle.k Köpa kajak . Köpråd ! Paddling allmänt 17
Erik Barkefors Köpa begagnat... Paddling allmänt 0
KajakPaddlaren123 Köpa kajak Paddling allmänt 11
hannulan Köpa halsmudd Paddling allmänt 3
salgo60 Köpa kajak modell viking Paddling allmänt 0
NordenJolt Funderar på att köpa kajak, är någon av de här ett bra val? Paddling allmänt 3
Delerium Köpa Struer träkayak? Vilken? Paddling allmänt 11
Sara L Köpa Yoo-A-Kim av äldre modell?, Rimligt? Paddling allmänt 13
ant_lill Ännu en sån där tråd... "Jag ska köpa kajak" Paddling allmänt 10
segerholm Intresse att köpa träpaddel? Paddling allmänt 6
niklehs Köpa kajak - Nybörjare Paddling allmänt 5
B-O Var köpa kättinglås till VKV:s pontonrör? Paddling allmänt 5
Trilla Köpa kanot i Norge? Paddling allmänt 5
Togt Skall köpa en kanot och söker tips. Paddling allmänt 11
Niftigolebb köpa latex Paddling allmänt 5
Anders123 Att köpa sin första kajak Paddling allmänt 32
crilee Vart ska man köpa sin razor? Paddling allmänt 4
bhindas Köpa motion/tävling kajak, var? Paddling allmänt 1

Liknande trådar