köpa m/90 vinterkängan

hej!
jag tänker tänker köpa M/90 vinterkängan till åretrunt känga.
och eftersom jag gör inte så långa vandringar själv numera så kanske det skulle vara ett bra köp i stället för att lägga flera tusen på två kängor.
bara undrar?
 
Ingen bra idé

Arbetskängorna 90, som finns i ett antal variationer, är inte toppen marschskor om nu någon skulle tro det. De är klistrade och vulkade, billiga arbetsskor. Hållbarheten är inte imponerade och tillråga på allt annat är det si och så med passformen också för många. De är utmärkta kaserngårdsprylar.
En året runtkänga är en helt annan sak. Har sett att Graninge, Jörn och Lundhags bondeförbundare fungerade hyfsat till mycket väl. Själv har jag helst olika sommar och vinterskodon.
Men frågan är om du vill gå i vinterisolerade sockkombinationer när det är +25 grader i luften?
Den frågan kan nog bara du själv besvara....
 
Jag vill minnas att vinterkängan är lite extrafodrad? Kommer inte ihåg. Däremot kommer jag ihåg att jag vid nått tillfälle fick vänta på att få ut sommarkängan från truppservice när jag låg inne. (Efter att ha haft sönder föregående par) och klampade då omkring med vinterkängorna några dagar.
Den lite tjockare sulan som dessutom har "klackar" på sidorna för skidbindingar är onödigt klumpig på sommaren, i min mening. Jag har iofs ganska stora fötter vilket inte förbättrar saken :)

Själv använder jag även så här ca 10 år efter lumpen m90 sommarkängan med extra filtsula, när det är vinter i skogen, och lättare saker på sommaren.
 
m90

M 90 kängan är av usel kvalitet, skulle inte råda dig att köpa den! Alla, och då menar jag alla m90 kängor kommer att spricka i slitsulan tvärs över förr eller senare, så även gjorde mina det, efter 9 månader! genomsnittslivslängden på den är ett år! Kängan tillverkas i något asiatiskt land för svenska försvarets räkning för att det skall bli så billigt som möjligt. Det är som sagt usel kvalitet, och jag rekommenderar ingen vildmarksbroder eller syster att köpa skräpet, satsa hellre på kvalitet, m90 kostar ändå kring 1000 lappen, och det är ju som att sätta eld på pengen tycker jag. har talat med otaliga militärer om kängan, och jag får medhåll från dom alla! Kängan ser bra ut, men skenet bedrar, det är skräp helt enkelt.
 
M 90 kängan är av usel kvalitet, skulle inte råda dig att köpa den! Alla, och då menar jag alla m90 kängor kommer att spricka i slitsulan tvärs över förr eller senare, så även gjorde mina det, efter 9 månader! genomsnittslivslängden på den är ett år! Kängan tillverkas i något asiatiskt land för svenska försvarets räkning för att det skall bli så billigt som möjligt. Det är som sagt usel kvalitet, och jag rekommenderar ingen vildmarksbroder eller syster att köpa skräpet, satsa hellre på kvalitet, m90 kostar ändå kring 1000 lappen, och det är ju som att sätta eld på pengen tycker jag. har talat med otaliga militärer om kängan, och jag får medhåll från dom alla! Kängan ser bra ut, men skenet bedrar, det är skräp helt enkelt.

Den gjordes tidigare av arbesko här i sverige. Nu görs den i Finland.

Har aldrig haft några direkta problem med vinterkängan. Lite onödigt varm kanske. Det är väl bara i sulan det är extra isolering?

Ska du komma undan billigt kan du ju satsa på gummistövlar.
 
Soldf is the shit när det gäller försvarsmateriel.
http://www.soldf.com/kanga90.html

Vinterkänga 90 har tydligen extra isolering och filtfoder eller liknande. Det stämmer överens med vad jag kan dra mig till minnes från 15 år sedan. Jag trivdes bra i vintermodellen men skulle aldrig få för mig att använda den på sommaren.

Dock har den stålgelänk vilket inte ger det bästa utgångsläget vid sträng kyla.
 
skulle valt sommarkängan istället.

Gjorde lumpen i Boden och vi tog inte på oss vinterkängorna innan kvicksilvret sjunkit under -10

Är med i HV och har två par sommar och ett par vinterkängor
Dom funkar bra som allroundkängor men inget jag skall ha på mig till keb i sommar.

Tänker köra på ett par Lowa Combat som även kommer få vara med på övningar dessa kostar ca 2500 och har ett gore-tex membran
 
ej stålex...

Har använt mig av 90 kängor i drygt 10 år, dock är de genom jobbet gratis och har därför inte kvalitet i förhållande till pris i huvudet, men tycker att de håller väl så länge man sköter om dem korrekt.


Privat vandrar jag på sommaren i meindl pga vattentåligheten, men på vintern väljer jag M/90 vinter och trivs med dem. De är fina då de är rymliga och har en rejäl sula... Om priset är detsamma och huvudanvändningsområdet är under vinter hade jag dock köpt Jörn kängan istället.

Hade dock inte använt dem på sommaren för att det hade varit för varmt pga strumporna som jag måste ha för att fylla ut skon. Då hade jag hellre valt sommar kängan att ha året runt om du inte är ute alltför mycket på vintern, fryser lätt osv...

Tänk dock på att skaffa dig arméns kängor och inte FV då FV har stålhättor och inte plasthättor som arméns. Plast leder som bekant kyla klart sämre än stål... Du känner igen stålhättorna på att det står "Stålex" uppe på kängskaftet!

MVH
Henrik
 
Ej M90

Jag skulle rekommendera dig att inte välja ett par M90 då lädret "snabbt" spricker längs sulan. Många ur pluton var tvungna att byta kängor pga samma problem, och jag har hört liknande historier av kompisar.
Om du ändå bestämmer dig för att köpa ett par håller jag med föregående person att du inte bör köpa ett par med stålhetta "stålex".
 
Tyska BW kängor - tung kvalitet

Jag köpte för några år sedan ett par Bundeswehr (Tyska armén) 2000 marschkängor. De kan fås för ca 600kr med frakt. Kvaliteten går inte att jämföra med M/90. De är polstrade med läder på insidan och har en bra sula. Om det är ett lägre pris du är ute efter är de ett mycket bra alternativ. Problemet är bara att de är tunga som bly och lite för varma för sommarbruk. Jag använder dem därför bara som vinterkängor och jaktkängor på pass numera. Tyvärr är de dock lite för kalla när man har stått still på pass i någon timme i -15C, men rör man sig funkar de bra.
Ett lättare alternativ i ungefär samma prisklass är "Bundeswehr Gebirgsstiefel" (Bergsjägar-känga), har dock inte testat dessa själv (Jag går numera i lätta lågskor på sommaren, även långt utanför led.).
 
M/90 är inge vidare kängor, jag köpte ett par för Ca 10år sedan bara före att testa men blev väldigt besviken, sommarkängorna är dessutom väldigt hala.
Swedol har en billig och väldigt slitstark känga från Sievi med gore-tex som jag haft väldigt ofta de senaste 4 åren känns som den är ljusår bättre än M/90 kängorna.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Franz Var köpa Meindel kängor Kläder 3
Huggehug Var köpa tjocka ullbyxor/långkalsonger Kläder 2
Lankus Torr på tur. Att köpa vattentät klädsel för vandring. Kläder 9
prospicientia Köpa ytterliggare en jacka?! Kläder 15
Banankontakt Var köpa skoterkängor Kläder 12
ViLa Var/hur köpa Jörnkängan? Kläder 14
beer grylls Köpa byxor på Gekås? Kläder 19
Jackiie Tips på kängor samt Var köpa Meindl Taiga GTX? Kläder 0
basti Köpa kängor till flickvännen! Tips? Kläder 12
Tidenztand Klättermusen Einriden, 1.0, Var köpa? Kläder 2
JohanB92 Köpa en skaljacka Kläder 12
Glännman Tumvantar i bäver eller räv, vart köpa ? Kläder 4
Iggle Vart kan man köpa lovikavantar? Kläder 7
Pobbe Köpa dunjacka från England Kläder 8
hkn Vill köpa Lundhags Forester Kläder 7
Eckepecke Jaktbyxor - Härkila extreme, köpa eller inte? Kläder 3
oloeve Regnställ?? Vad köpa? Kläder 19
Rookien Var köpa g1000-tyg ? Kläder 6
pelka Måste köpa Kängor! Kläder 18
Bob123 Aclima Light Wool - var köpa? Kläder 15
såg kommer nog köpa M/59 kängor Kläder 2
såg kommer nog köpa kronans gammla kängor. Kläder 5
sweden_faltboot Var köpa Northface Mountain Pant Kläder 0
helper Var köpa Mont-bell U.L. Down Inner Half Sleeve Jacket Kläder 0
Lockby Vilken jacka skulle du köpa? Kläder 5
peter1959 Vad köpa för skor ? Kläder 8
KrilleÅ Köpa ny ryggsäck! Haglöfs Matrix 60, reflektioner & tips Kläder 0
niklaz Snödräkt (var köpa i Stockholm?) Kläder 6
estetdrägg Lifewear/Viafil...VAR köpa?!? Kläder 2
ninni1 Var köpa Teva? Kläder 3
niklaz Köpa kängor i Frankrike (Serre med omnejd) Kläder 0
Ollebolle Köpa vilken skaljacka och i USA... Kläder 15
bybben Varma goa långkalsonger, vart köpa? Kläder 10
mashimaro Var köpa tunna ullstrumpor till rimligt pris? Kläder 28
mipert Var kan jag köpa G-1000 väv? Kläder 5
realdoll köpa ny jacka, hjälp!?!? Kläder 3
henkepenke86 Var köpa Helly Hansens underställ i Göteborg? Kläder 2
Vandrare Köpa Kavu byxor? Kläder 5
torols NÅGON ATT KÖPA SKOR IHOP MED Kläder 8
PerHenrik Köpa Schoeller-softshell tyg? Kläder 1
SFB Köpa northface Mcmurdo från USA Kläder 1
bergh köpa norröna arch wall - var??? Kläder 0
epix köpa smartwool på www? Kläder 2
eobet Var finns Salomon XA Pro GTX att köpa (stl 44)? Kläder 13
Mathew Vart köpa linser till Rudy Project? Kläder 11
Mandalay Var köpa Mountainhardwear Kläder 9
iLL3rN Vilken jacka skall man köpa - Ygg eller Theta Kläder 5
hfm76 Var kan man köpa HH-fiberpäls? Kläder 2
mountainman Skall jag Köpa Byxa tierra Couloir (naturkompaniet)? Kläder 1
avslutad120814 Militärkängor, köpa militär utrustning - var? Kläder 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.