• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Klubbarna desinformerar om säkerhet

Återkommande kan man läsa klubbarnas budskap i media att man måste ha ryggsäck med rem mellan benen och inte bör åka själv osv.

Det stämmer inte med verkligheten. Människor blir lurade, och det gör att många stannar hemma.

Här är senaste exemplet där de anmärker på vanliga åkare som inte följer klubbarnas regler: http://unt.se/nyheter/uppsala/folj-med-unt-ut-pa-skridskoisen-4855353.aspx

De påstår också att ”Utan ryggsäck är det väldigt svårt att komma upp om man skulle trilla i”.
Det är ju vansinne. I verkligheten är det tvärt om tyngre att dra sig upp med ryggsäck.

Den här situationen att klubbarna sprider en felaktig bild som dessutom minskar åkandet är inte bra.För att diskutera ryggsäck och ensamåkning kortfattat, och ge exempel på ett sannare budskap:

* Om man riskerar att gå igenom isen och inte kan ta sig upp själv med sina isdubbar ser man till att ha människor i närheten med tillräcklig förmåga att dra upp dig med kastlina. Medtag vattenskyddad mobil.

* Om man behöver flythjälp i vattnet använder man flytväst.
(En del åkare använder ryggsäck, men den vill vrida ner ansiktet under vattenytan. Det är motsatta funktionen av en räddningsväst, och med betydligt större kraft.)
 
Inget fel på flytväst i och för sig. Men en lagom lågt placerad ryggsäck utan ram som stör huvudet vid plurrning är mkt väl beprövad. Sällskap och räddningslinor + flythjälp är ibland avgörande.

Kunskap och övning är värdefullt men erfarenhet är ingen försäkring mot plurrning. Vattentät förvaring av ombytesdags kan vara värdefullt. Ryggsäcken behövs även för vätska, matsäck reparationsgrejor etc vid långturer.

Du beter dig som ett så kallat nättroll med dina formuleringar. Jag förstår inte vad du är ute efter.

Thure
 
Det är ju vansinne. I verkligheten är det tvärt om tyngre att dra sig upp med ryggsäck.
Har du provat själv? Med en korrekt packad ryggsäck? (D.v.s. en ryggsäck som är fylld med vattentätt packade kläder, så den ger en flytkraft.)

För skridskoklubbarna provar, de har plurrövningar varje vinter för de som vill testa att plurra. Och det lär ju vara en och annan som har provat både med och utan.
 
Svar till svaren ovanför: Den länkade texten förmedlar att det är fel att åka utan ryggsäck med rem mellan benen. Men de flesta behöver ingen flythjälp. Och de som behöver det ska naturligtvis ha det. Och då är flytväst bäst. Ni frågar om jag provat, och det har jag. Resultatet är det förväntade, flytkraft på ryggen fungerar omvänt mot en räddningsväst och pressar ner ansiktet under vattenytan. Det är ingenting jag skulle rekommendera till någon som inte har riktigt god vattenvana. Det kan bli mycket obehagligt. Läste på internet om ett bassängtest där de drog samma slutsats.

Den som har bra vattenvana och provbadat med ryggsäckslösningen kan ju naturligtvis använda den. Men att påstå att alla ska använda ryggsäckslösningen, och klanka ner på andra åkare som de gör i texten, blir väldigt fel. Vore det bara en enstaka text skulle jag inte ta till orda. Men det här budskapet är återkommande. Därför vill jag sätta fingret på fenomenet så att klubbarna inte står oemotsagda. Det är dit jag vill komma. (Tyvärr har tidningarna inga kommentarsfält längre, då hade jag tagit diskussionen där.)

Hur menar du att jag beter mig som ett nättroll som du skriver Thure? Det förstår jag inte, det får du förklara.
 
Svar till svaret ovan: De flesta behöver ingen flythjälp. Och behöver man ska man naturligtvis ha det. Det är aldrig fel.

Vid mina tester märkte jag ingen stor skillnad mellan olika alternativ. Lite tyngre att ta sig upp med ryggsäck.

I filmen ser han till att omgående hålla sig i iskanten. Då funkar ryggsäck bra. Men om man inte håller sig i iskanten trycks ansiktet kraftigt ner under vattnet.
 
Resultatet är det förväntade, flytkraft på ryggen fungerar omvänt mot en räddningsväst och pressar ner ansiktet under vattenytan.
Fascinerande, eftersom det jag lärt mig om flytvästar med kuddar på bröstet är att dessa är gjorda för att man ska ligga på rygg och flyta. Vill man ligga på mage så borde alltså flytkraft på ryggen fungera bättre eftersom man då slipper vändas på rygg av flytkraften.
 
I filmen ser han till att omgående hålla sig i iskanten. Då funkar ryggsäck bra. Men om man inte håller sig i iskanten trycks ansiktet kraftigt ner under vattnet.
Plurrar du ofta i lägen där du inte har nån iskant alls? Det lär inte vara problemet. Men i lägen där plurraren tappar medvetandet blir det problematiskt.
 
Trollande

Är det inte uppenbart att cykelkalle är ute efter att trolla? Nyligen reggad profil och enda diskussionen.
 
Trollande hit å trollande dit... Lika vanligt som faktisk trollande idag är så tar man till "trollande" som argument så fort någon kommer med åsikter som går stick i stäv med gängse gamla sura normer. Jag har själv inte testat hur man flyter med ryggsäck, men känner en stark misstänksamhet till just det att ha en flytkropp på ryggen, och är det något jag absolut INTE gillar är det detta förbannade tjat om att aldrig åka ensam! Notera "ALDRIG". Man gör inga undantag. ALDRIG är inget annat än ALDRIG. Punkt. Det betyder att jag ska ALDRIG åka skridskor. Punkt. Jag har ingen att åka med, och då finns det inga allternativ än att stanna inne. Punkt. Säger man ALDRIG så har man inte lämnat några öppningar för alternativ. Man säger inte "var extra försiktig om du inte har sällskap" eller "det är OK att åka själv på plogad bana där det rör sig många andra åkare".
Sedan låser man in sina israpporter så inga "friåkare" ska ge sig ut att åka, för man tror liksom att om man ingen israpport har så låter man bli att åka. Man anser att enda rätta är att åka i organiserat sällskap, d.v.s den egna organisationen. Även långt från de trakter där stora sällskapen härskar så nås man av "friåkarnas" berättelser om hur de organiserade ser ner på alla andra. Allt som inte följer de gamla reglerna om hur det ska vara är fel.

Det verkar som om skridskoåkningen står still. Ingen utveckling är välkommen. Inga nya idéer. Själv tror jag att jag inte kommer att åka så mycket alls i vinter, men den korta tur jag gjorde skedde på relativt tunn is utan ryggsäck. Åkte med skidstavar på ombyggda skridskor med skate-pjäxa. Klädd i torrdräkt. Ingen grenrem, men en bröstrem med karbinhake och kastlina. Kände jag mig otrygg? Nä. Inte ett dugg. Men jag gav mig å andra sidan inte ut på de tunnaste partierna som absolut inte borde vara något problem att åka på, men jag ville ha lite marginaler på min sida just för att jag åkte själv. Och där just då spelade det ingen roll om ni kallat mig troll eller tjatat om att jag ska åka med (obefintligt) sällskap. Jag åkte där på mitt eget sätt. Om det inte passar er, om ni vill sitta kvar i era gamla regler så fine... men skriv inte på MIN näsa hur JAG ska göra. Att komma med tips och råd är en sak, men det är ju inte tips och råd när man säger SÅHÄR SKA DU GÖRA! PUNKT! och avfärdar allt annat som trollande.
 
Sedan låser man in sina israpporter så inga "friåkare" ska ge sig ut att åka, för man tror liksom att om man ingen israpport har så låter man bli att åka. Man anser att enda rätta är att åka i organiserat sällskap, d.v.s den egna organisationen.
Det har väl snarare med att det kostar att ta fram dem, samla ihop dem och så vidare. Så varför ska du ha dem gratis? Starta en israpports-wiki där folk kan rapportera gratis om du vill, tror ingen hindrar dig
 
Fascinerande, eftersom det jag lärt mig om flytvästar med kuddar på bröstet är att dessa är gjorda för att man ska ligga på rygg och flyta. Vill man ligga på mage så borde alltså flytkraft på ryggen fungera bättre eftersom man då slipper vändas på rygg av flytkraften.
Nu är det ju att flyta på mage man vill undvika för att inte få ansikten under vattnet. Det är ju det som är haken med ryggsäcken. Det är ju ingen som VILL flyta på mage med ansiktet under vattnet!
 
Det har väl snarare med att det kostar att ta fram dem, samla ihop dem och så vidare. Så varför ska du ha dem gratis? Starta en israpports-wiki där folk kan rapportera gratis om du vill, tror ingen hindrar dig
Visst, det kan jag köpa, men det är ju INTE så man motiverar det! Man motiverar ju alltid de låsta israpporterna med att det är för SÄKERHETENS skull man inte släpper de - att folk inte ska ut och åka själv helt enkelt.
 
(Här är svar till det ni skrev före kl 12:24. Såg inte lunchens inlägg innan jag skrev nedanstående. Återkommer.)

Cyckelkalle hade som han skrev velat ta diskussionen i ett kommentarsfält direkt under tidningsartiklarna, det hade varit en mycket bättre plats. Men vi är inte betrodda att göra det längre.

Kan det vara så att ni som kallar mig troll är så inne i åsiktsbubblan att man måste ha ryggsäck, att ni inte tror att det finns någonting utanför bubblan? Att den som försöker påstå att det finns en verklighet utanför bubblan säkert bara vill provocera?

När man väl fått tag i rätt iskant är det inga problem att hålla sig uppe, fast det gör man inte, man tar sig upp illa kvickt, ev med en del isbrytning, om man har normal fysik. Har man inte det, p.g.a. t.ex. ålder, måste man se till att ha draghjälp om det nu är så att man ger sig ut på is som kan brista. Flythjälp av lämpligt slag kan säkert vara bra under den tid det tar innan uppdragningen börjar, om man har dålig fysik.

Det finns en massa filmer på elever som testar att ta sig upp under skoltid. De gör det utan ryggsäck. Sök t.ex. på ”isvaksövning”.

Problemet som tråden tar upp är att klubbarna vi media förmedlar till allmänheten att man måste ha stor ryggsäck med grenrem, samt sällskap. Och att det leder till att många som lätt hade kunnat åka inte tar sig ut.
 
Senast ändrad:
Till P-E
Bry dig inte om de ”speciella”. Låt dem inte förstör din dag. Var glad att du lever i verkligheten och lever efter sunt förnuft. Det är det normala.

Finns det inte redan öppna israpportstjänster för de som inte är med i klubbarna?
 
Jag skulle vilja se den som tar sig upp ur en vak liggande på rygg...

Det jag tycker är fascinerande med såna här trådstarter är att den som startar tråden menar att alla andra har fel. Det är bara trådstartaren som sett "ljuset", alla andra på hela jorden verkar ha fel.

Eller är det unikt för svenska skridskoföreningar att rekommendera ryggsäck en som flythjälp? Vad säger t.ex. nederländska skridskoklubbar? Eller finska?

Jag kan köpa om man startar en tråd där man ifrågasätter en "gammal sanning", men om man går ut tvärsäkert och hävdar att den är fel så har man en väldigt stor bevisbörda på sig.
 
Svar till ditt första stycke Nermander:
En räddningsväst är inte utformad för att vända till rygg. Den är gjord för ett bakåtlutat läge. Och det är lätt att luta sig framåt. En stor ryggsäck ger däremot en mycket större vridkraft framåt och vill vrida ner ansiktet under vattenytan.

Svar till resten av din text:
Du skriver att jag är ensam utanför åsiktsbubblan. Det säger ganska mycket om er världsbild. I verkligheten utanför bubblan är vi massor som inte är med i klubbarna och åker utan ryggsäck när vi inte behöver sådan, samt själva när vi kan gör det säkert.

Sådana här sektliknande gruppkulturer består ofta av ledare med många följare som skolas att lydigt hålla sig till ledarnas världsbild, och att sprida den.

Enligt mig får ni gärna åka med ryggsäck. Men jag hoppas att ni känner till den framåtvridande effekten i vatten.

Problemet är att ni i ”bubblan” hävdar att er världsbild är den enda rätta och vill att alla andra ska följa er. Annars fördömer ni dem.

Ni är välkomna ut ur bubblan. Vi andra får ha en välkomnande attityd till er. Vi vet att ni är skolade att tänka på ett visst sätt, och att fördöm alla andra. Det är så era ledare håller ihop gruppen.
 
Jag skulle vilja se den som tar sig upp ur en vak liggande på rygg...

Det jag tycker är fascinerande med såna här trådstarter är att den som startar tråden menar att alla andra har fel. Det är bara trådstartaren som sett "ljuset", alla andra på hela jorden verkar ha fel.

Eller är det unikt för svenska skridskoföreningar att rekommendera ryggsäck en som flythjälp? Vad säger t.ex. nederländska skridskoklubbar? Eller finska?

Jag kan köpa om man startar en tråd där man ifrågasätter en "gammal sanning", men om man går ut tvärsäkert och hävdar att den är fel så har man en väldigt stor bevisbörda på sig.
Jo, om trådstartaren skulle visa sig ha som enda avsikt att dela med sig av sina erfarenheter och inte ett nättroll så kan vi konstatera att trådstartaren behöver se över sin debatteknik, för den kommer från nättrollsskolan 1A.

Om man vill utmana "Gammal Sanning" så är det nog bättre att säga "jag ifrågasätter Gammal Sanning" än att kalla den för "desinformation", dvs. medvetet vilseledande. Att följa upp det med lite tankegods om att etablissemanget, dvs skridskoklubbarna, bara är ute för att sko sig själva genom att tvinga andra till konformism, att media går i ledband och att alla är fast i åsiktsbubblor är taget ur samma pamflett. Det är bara några steg från att yla "Fake news".

Lägger man då till att det är första gången användaren dyker upp så bockas det av så många nättrollskryss att det i så fall vore hyggligt att poängtera vad det är som gör att han/hon tas på allvar av så många, ifall det skulle vara så att det är någon som skriver i god tro och bara råkar ha ett otrevligt sätt.

För övrigt tycker jag att Utsidan klarar av att "gamla sanningar" ifrågasätts, även om det givetvis kommer en del reflexmässiga mothugg som inte alltid uppmuntrar till vidare diskussion. Lättviktsskor i fjällen och tarptält över trädgränsen och mycket annat både döms ut och hyllas i samma tråd utan att man dumförklarar de som inte håller med en. Men det bygger lite på att man öppnar debatten på ett vettigt sätt.

Till sist: Det är klart att även nättroll har poänger, men man måste komma ihåg att målet för nättroll ofta är att få en diskussion att spåra snarare än att dela med sig av sina synpunkter och det är svårt att få en diskussion att spåra ur om det inte finns något att diskutera.
 
Svar till ”Struntprat”:

Trådens rubrik rymmer inte alltid en så detaljerad ämnesbeskrivning som man skulle önska. Jag var medveten om att ordet desinformation skulle kunna provocera några i ett ämne som redan är så laddat. Vist hade jag kunnat hitta på en rubrik med lägre profil, men den hade blivit mindre precis och mindre engagerande.

Anledningen till att jag skrev på det här forumet var att tidningarnas kommentarsfält numera är nedstängda, det framgår av mina tidigare inlägg.

Utläggningen om ”åsiktsbubblor” är ett resultat av att flera gånger ha blivit kallad ”troll”. Det är en show som ”trolljägarna” bjöd in till. Hela den debatten kan nog vara ganska nyttig och en tankeställare för många.

Jag tycker att mitt mål är tydligt formulerat: Låt inte klubbarnas dogmatiska krav på ryggsäck och sällskap stå helt oemotsagt. Det gör nämligen att många avstår från att åka.
 
Jag har åkt ensam på alla möjliga och omöjliga isar(hav/sjö osv.) 30år utan ryggsäck, bara dubbar och ultralight piken, normala kläder(mobilt. i plastpåsen), så det mäste vara helt möjligt.