Kinnekulleleden - Ej lämpligt att gå med hund

Hej

Man genomför nu ett naturvårdarbete som går ut på att bevara naturliga betesmarker runt Kinnekulle. Man har därför röjt och hägnat in stora områden med elstängsel samt släppt in boskap (kor av köttrastyp)för att beta. Man har gjort en form av grindar på de ställen som vandringsleden passerar ett stängsel. Det finns varningsskyltar om att undvika att ta med hund. Detta för att djuren kan bli stressade av hundar.

Jag talade själv med en bonde som bor vid Kinnekulle om detta och han bekräftade att särskilt på våren när djuren har kalvar så kan de bli mycket hotfulla och anfalla hunden (och dig om du har den bredvid dig). Det finns exempel på folk som blivit sparkade och trampade på.

De sträckor som detta gäller är framförallt Österplana hed, Västerplana hed och strax ovanför Lasses grotta. Det pågår dock diskussioner om att flytta på leden för att komma runt dessa sträckor.

Jag tycker att hela detta miljöarbete är både bra och dåligt. Det är till för att bevara kulturmarker och en unik flora. Samtidigt gör det området mindre tillgängligt för människor. Många, med eller utan hund, undviker numera att vandra vissa sträckor pga. betesdjuren. Det kan ju se lite hotfullt ut att gå mot en stor hjord med betande köttkor med långa vassa horn. Många vackra platser som t.ex. Martorpsfallen är nu mycket mindre besökta än tidigare.

Är det någon som vet vad lagen säger? Kan man förbjuda att vandra med hund? Vad säger allemansrätten? Kan man kräva skadestånd om man själv eller hunden råkar blir skadade av anfallande boskap?

Är det någon som har synpunkter kring detta kommentera gärna.

mvh
Jan-Eric
 
Jag har fulll förståelse för att det kan bli problem med hund (även om den naturligtvis är kopplad) och kor. Men oftast är ju inte betesmarkerna större än att man, med ett visst besvär, kan ta sig runt. På vissa platser (t ex revingehed) så är ju betesmarkerna flera hektar stora. Men då bör man ju å andra sidan kunna se boskapen på så stort avstånd att det ändå inte bör vara något problem.
 
Hej

Dessa betesmarker är mycket stora. Österplana hed är t.ex. flera kilometer lång och är uppdelad på ett antal olika beteshagar mellan vilka man ibland flyttar djuren. Det är mycket svårt att gå runt pga. svår terräng eller andra angränsande beteshagar eller åkermark. Det är då bättre att välja en helt annan väg att gå.

Det kan ibland vara svårt att upptäcka djuren förrän man är nära pga. träd och buskar.

/J-E
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.