Kajakpaddling i Ålands skärgård???

Har någon nån erfarenhet från att paddla kajak i Ålands skärgård? Positivt, negativt, vad bör man tänka på och finns det kanske något bättre alternativ. Vi är ett gäng som tänkt oss en veckolång tur i sommar, men frågan är vart vi ska sticka!
 
Åland

Hej!

Självklart skall Ni paddla bland Ålands tvåtusen(tror jag) öar. Att tänka på är att de inte har vår allemansrätt. Sköter man sig, är ödmjuk och visar på lite sunt förnuft, så brukar detta ändå inte vara något problem. Jag tror att paddlingen är bra runt hela Åland men kan den sydöstra skärgården bäst. Hela Föglö är väldigt fint att paddla kring med allt ifrån fina små kanaler och passager till ren och karg ytterskärgård. Vidare kan man ta sig till Sottunga och Kökar. Ett alternativ är att ta kajakerna på Skärgårdstrafiken till en anhalt för att sedan få en fin sträcka att paddla tillbaka.

/Pottan
 
Instämmer

pottan; sa:
Att tänka på är att de inte har vår allemansrätt. Sköter man sig, är ödmjuk och visar på lite sunt förnuft, så brukar detta ändå inte vara något problem.

Vi gjorde en fyradagars tur i sommras. Det finns en massa obebodda öar överallt och ska inte vara något problem. Passa på att köpa Åländskt svartbröd till matsäcken, en riktig höjdare.

// Fredrik
 
Paddling

Eftersom jag själv bor på Åland, blir det naturligt rätt mycket paddling här. Föglö skärgård är fin att paddla genom, då bör man dock åka bil genom hela Åland och kanske ta färja dit ut. Ett fint alternativt är att ta Eckerölinjens färja från Grisslehamn till Eckerö och där vid hamnen direkt börja paddla norrut runt Åland, kom i så fall in på vår turistinfo här i Eckerö så ger vi fina färdvägar.
Koivu
 
Åland - Åbo

En härlig veckotur är Åbo eller Nådendal till Mariehamn alternativt Eckerö eller tvärtom beroende på vindar.

Många tänkbara sträckningar finns. Viking eller Silja Line brukade tidigare inte ta betalt för kajaker men det kanske har ändrats nu när det är vanligare med kajak. Se till att nämna att ni kommer med kajak när ni bokar.

Tänk på att det en dagstur väster om Åbo är mycket tät bebyggelse utefter stränderna och därför knepigt att hitta lämplig tältplats.

Proviantering kan ske i små butiker på de lite större bebodda öarna.

Öarna nordost om fasta Åland nordost om Brändö och norr om Simskäla är mycket fina och lite besökta av vanliga båtar. Det finns bra kartor i 1/100 000 del över Åbolands och Ålands skärgårdar som går att köpa bland annat på Kartbutiken mitt emot Oscars på Kungsgatan i Stockholm. Lite knepigt att navigera i ytterskärgården pga låga öar utan skog så GPS kan vara användbar. Saknade dock inte GPS innan jag skaffade mig en.

Föglö och Kökarområdet är också fint för veckopaddling från ett lämpligt ställe att parkera bil, liksom Skärgårdshavets nationalpark söder om de stora öarna i Åbolands skärgård.

Om man vill paddla en rundtur på 3-7 dagar nordost om fasta Åland är Sandösunds camping som har kajakuthyrning en lämplig utgångspunkt.

Lycka till.

Thure
 
Suveränt bra

Hej,

Vi var några stycken som var ute en vecka i somras. Vi inledde med att paddla på norra Åland (norr om "huvudöarna"/nordväst Delet). Det var helt suveränt. Vattnet är relativt grund och det är lite båttrafik. Kan varmt rekommenderas.

Jag har en plan att lägga ut bilder med lite text (kort reseberättelse) på min hemsida. Bilderna ska dock scannas in, men texten tror jag att jag har inskriven i någon dator. Hör av dig om du vill veta mer så kan jag maila över den.

Mvh
Niclas
 
Paddling mellan Sotunga och Kökar

Kajak – 6 dagar mellan Sottunga och Kökar i Ålands östra skärgård

Allmänt om paddlingen:
Det hela började med upphämtning av kajaker som slängdes upp på en Saab 9-5 kombi. De bågar som köpts in på Point65 var relativt ändåmålsensliga. Vi hyrde två K2 Expeditions (K3) som tillsammans väger 75 kg och är 630 cm långa. För att dra det kort, det funkade, men jag skulle inte köra upp till Jämtland och ligga i 110 km/tim, det kändes lite för gängligt för det. Bågarna var gjorda i aluminium och kostar 370 kr paret.

Vi stack till färjelägret i Kapellskär och insåg att vi inte hade bokat men det löste sig ändå (tips, boka ;-) Till det otroliga priset 325 kr för 4 vuxna, 2 kajaker och en bil tog båten oss till Mariehamn. Vi åkte sedan därifrån österut på väg 3 till Långnäs där vi parkerade bilen och bar på kajakerna på bilfärjan mot Sottunga (bilfärjan är gratis!!! Kostar bara om man tar med bilen med sig, 13 EURO). Väl på Sottunga är man en bit ut och vi konstaterade att man kan i princip paddla var som helst för det finns alltid möjlighet att ta sig tillbaka till Långnäs med det eminenta färjesystem. Vår plan blev då att paddla sakteliga ner söderut mot Kökar. Det finns mycket fina flata klippor att slå upp tält på och INGA båtar!!! Ålands skärgård är lika fin som ytterskärgården utanför Stockholm men man slipper alla fritidsbåtar. Skärgården på Åland är svårtillgänglig på det sättet att det är extremt mycket grynnor och gör det riskfyllt för fritidsseglare att ge sig utanför farlederna vilket vi var extremt glada för ;-)

Vi hittade öpartier där det var extremt grunt där vi fick den härliga paddlingen vi letat efter med ”kanalsystem” mellan kala hällar och 40-50 cm djupt vatten. Ett tips kan vara om man vill paddla i medvind är att paddla från Kökar till Sottunga dvs från söder till norr. Skälet till det är att det är väldigt ofta det blåser söderifrån. Den i övrigt så diskuterade Åländska allemansrätten var inget problem alls. Skärgården var tillräckligt ”ödslig” så några öar med hus eller ens nära hus blev inte aktuellt. Jag vet att man skall fråga markägaren om lov och det skulle vi säkert ha gjort om hon/han gjort sig till känna ;-) Med andra ord så går det alldeles utmärkt att köra det svenska racet, dvs köra ”low impact camping” och hitta sina små ödsliga paradis och som vi slå upp tältet ca 1-2 två meter från vattnet (på klipporna) så att man får den bästa utsikt skärgården kan erbjuda. Dessutom blir det inte långt till morgondoppet ;-).

Vid Kökar paddlade vi igenom ön på mitten där en smal kanal delar på ön. Vid kanalen finns också ett nybyggt skärgårdshotell som har en fantastisk buffe som vi provade i slutet av veckan då vi åt lunch där. Alltid skönt att få till en ”vitaduken” lunch när man är ute och lever livet i naturen. Restaurangen kan varmt rekommenderas (59 55.54 N och 020 54.68 Ö). Vi paddlade sedan ut bland öarna söder om Kökar och hittade en väldigt mysig vik för natten (som alltid) Det fanns även en affär på Kökar som vi besökte under lunchen, middagen bjöd då på efterrätt som hette duga, Bananer stekta i smör, råsocker, riven färsk ingefära och sedan lite härlig vispad grädde till det…..jag antar att några av er läst ”Bortom Frystorkat” ;-))))

Jag är helt övertygad om att hela Ålands Östra skärgård är full av turer av den typen vi gjorde. Vi kommer definitivt tillbaka och paddlar mer nu när vi vet hur tillängligt det är. Ta chansen och få en ytterskärsupplevelse av dess like och dessutom utan alla fritidsbåtsskojare. God tur och hoppas ni haft en underbar paddelsommar.

Nästa gång kanske jag drar en beskrivning av min och flickväns paddling i Patagonien men det får bli en annan gång.

Have a good one……

Peter

Rutten och positioner:
Start vid Sottunga
Hamnö strax utanför Sottunga (60 06.09 N och 020 40.99 Ö)
Långskär (60 04.31 N och 020 44.09 Ö)
Storskär (60 01.33 N och 020 51.54 Ö)
Hamnskär (60 00.65 N och 020 57.05 Ö)
Kökar kanal (59 55.54 N och 020 54.68 Ö)
Sebborg (59 53.83 N och 020 56.51 Ö)
Båt tillbaka från nordvästra Kökar via Sottunga till Långnäs

Bra länkar:
http://www.kajak-uteliv.com (5 km från färjelägret i Kapellskär)
http://www.alandstrafiken.aland.fi
http://www.vikingline.se
http://www.smhi.se (blågröna alger status)
http://www.fmi.fi (finska motsvarigheten till SMHI, bra för väderinformation, glöm inte kolla tiderna för sjöväder på Åland)
 
Det blir nog Åland till sommaren, nu undrar jag om det är mestadels rena klippor att tälta på, har ni använt kupoltält? eller blir det mycket kila och bära sten med mitt tunnel?.
Håkan.
 
baanrud; sa:
Det blir nog Åland till sommaren, nu undrar jag om det är mestadels rena klippor att tälta på, har ni använt kupoltält? eller blir det mycket kila och bära sten med mitt tunnel?.
Håkan.

Ett tips är att ta med franskskruv i varierande storlek ( inte dom längsta ) Och slå ned i sprickorna, ta med en hammare och ett verkyg att skruva uppdom med.Dom sitter som berg..Åland är riktigt bra..
 
baanrud; sa:
Det blir nog Åland till sommaren, nu undrar jag om det är mestadels rena klippor att tälta på, har ni använt kupoltält? eller blir det mycket kila och bära sten med mitt tunnel?.
Håkan.

Det funkar utmärkt med tunnel också, vi körde ett hilleberg tunnel (Nallo?) och sedan North Face Westwind, det gick utmärkt.

P.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
MrP Torrdräkt för kajakpaddling? Paddling allmänt 4
Fattigriddare Teknik kajakpaddling Paddling allmänt 0
vermi Utprovning av flytväst för kajakpaddling Paddling allmänt 6
OlleBlad Kajakpaddling Oslofjorden maj Paddling allmänt 7
Kanii Fjord för kajakpaddling Paddling allmänt 4
rubella kajakpaddling stockholm? Paddling allmänt 5
Troll78 En veckas kajakpaddling Paddling allmänt 2
mipert Artikel i Sydsvenskan om kajakpaddling i Danmark (Fyn) Paddling allmänt 0
Stiffmeistern Kajakpaddling och flugfiske i norr Paddling allmänt 3
addeliten Kajakpaddling i New York? Paddling allmänt 6
Tinja Nybörjarkurser i kajakpaddling? Paddling allmänt 5
lestahl Behöver tips om nybörjarkurs i kajakpaddling Paddling allmänt 10
klintan1 handskar vid kajakpaddling Paddling allmänt 13
ConnyK Någon med erfarenhet av muskelskada - Kajakpaddling Paddling allmänt 6
werty Kajakpaddling utanför Grebbestad! Paddling allmänt 2
Marcus kajakpaddling Kosterskärgården? Paddling allmänt 8
Fibbe Kajakpaddling en sport för märkesnissar? Paddling allmänt 4
Vad är lämplig mat vid kajakpaddling? Paddling allmänt 14
seashell Kajakpaddling i Kroatien Paddling allmänt 2
Tält för kajakpaddling... Paddling allmänt 6
Wibrån Paddling genom Ålands å Åbolands skärgård Paddling allmänt 12
UffeB Mobiltäckning Ålands hav Paddling allmänt 13
Peifen Ålands hav på vintern Paddling allmänt 4
Arbogot Information sökes om Ålands skärgård: Ekerö till Åbo Paddling allmänt 2
ingeback Ålands skärgård - en klass för sig själv! Paddling allmänt 0
PetStr52 Paddling Ålands östra skärgård - kort resebeskrivning Paddling allmänt 0
PetStr52 Paddla Ålands skärgård Paddling allmänt 1
calypso63 Ribb och duk Ålands kajak är det någon som vet något. Paddling allmänt 2
kennedy Paddling i Ålands skärgård Paddling allmänt 3
perhaka Startplats Vätterns norra skärgård? Paddling allmänt 2
stefan.svard Kajak i Karskrona skärgård med start i Verkö Paddling allmänt 5
Tomas_H Iläggningsplats för kajak och parkering Stockholm skärgård Paddling allmänt 4
Lasse Be Stockholm skärgård Paddling allmänt 4
penan Paddla i stockholms skärgård som nybörjare Paddling allmänt 5
Peter.nou_gmail.com Parkering i Östra Stockholms skärgård? Läget aug 2019 Paddling allmänt 5
niilo Guide till kajakturer i Bottenviken: Luleå skärgård Paddling allmänt 0
DK13 Dricksvatten S:t Annas skärgård? Paddling allmänt 8
davst Paddling i Misterhults skärgård - trailer :-) Paddling allmänt 7
RoineK Paddla i Vaasa eller Larsmo skärgård Paddling allmänt 7
Elin75 Tips på nybörjartur i Stockholms skärgård? Paddling allmänt 3
havskayak Nyköpings skärgård Paddling allmänt 0
optonova Paddling i Stockholms skärgård Paddling allmänt 6
Ninakanin Paddla kanot i Stockholms skärgård Paddling allmänt 10
asfaltsbarn Tälta i Sthlms skärgård Paddling allmänt 18
Rune E Upphittad kolfiberpaddel i Gbg´s skärgård Paddling allmänt 14
manlan Öppen vatten i Sthlms skärgård? Paddling allmänt 16
Kal-P-Dal Vilken operatör i Stockholms skärgård? Paddling allmänt 15
håkankristensson Söker kajak guide till Stockholms norra skärgård. Paddling allmänt 0
Offshore4ever Kajakuthyrning Stockholms skärgård Paddling allmänt 9
Mike C Uthyrning för helg tur till Lurö skärgård så här års? Paddling allmänt 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.