• Obs! Tänk på att om du lägger ut din epostadress eller telefonnummer i forumet finns risken att de snappas up och används för spambrev och dylikt. För att slippa detta kan du istället be intresserade att kontakta dig via funktionen "Skicka epost till..." som finns i menyn man får få man klickar på ditt namn vid foruminlägget.

kajakpaddling Femunden/Rogen september 2002

Jag planerar en kortare tur, ca 1v i mitten av september 2002 till Femunden alternativt Rogen. Är det någon som har erfarenhet av en sådan tur? Mycket lyft, hur är naturen, fiskemöjligheter, provianteringsmöjligheter utefter sjöarna?
Hör av ER!!!
 
Jag och min man var i Rogenområdet för ca 10 år sedan och paddlade canadensare. Vi hade hjuldon med oss till canadensaren, den fick vi bara användning för en gång, när vi gick från Käringsjön, där vi avslutade turen, till bilen som stod vid Käringsjövallen. Hela området ser ut som ett kullerstensområde - för jättar. Skall du paddla havskajak? Det passar nog bra på själva Rogen, Bredåsjön och Femunden, stora vatten som kan vara luriga. Annars är canadensare, med försiktighet, inget dåligt val, ev med kapell. Det är lättare att packa ned ryggsäcken när den är fullpackad i en canadensare, och man bär ju inte gärna en fullastad kajak...Fast är man ensam är kajaken ju enklast att paddla. Det finns en stuga, med nödtelfon, vid Rogenstugan, men när vi var där var den inte bemannad. Det som gäller vid Rogen är alltså att du tar med allt du behöver, å andra sidan slipper du ju släpa på många liter sötvatten, som man får ha med sig när man paddlar i havet. Fisket skall vara bra, men vi fick aldrig något, varken på drag eller fluga, men vi kanske inte försökte med rätt saker vid rätt tillfälle. Vädret är lurigt, vinden kan öka kraftigt på mycket kort tid, men naturupplevelserna slår det mesta. Det finns t o m bäver, så nära kalfjället, för att inte tala om chansen att få se myskoxe, fast den är mycket liten. Siktdjupet i sjön är helt otroligt. Lägerplatser är ett kapitel för sig, om du inte är fakir och älskar att ligga på kullerstenar, alltså. Det finns lite vindskydd, och i närheten av några av dem finns det härliga sandstränder, liksom på (förstås) Sandholmen. Det finns också en möjlighet att hitta en lägerplats på stigen mellan Stor-Tandsjön och Öster-Vingarna, och faktiskt rätt många fina lägerplatser runt och mellan gyttret av småsjöar norr om Rogen.
 
Rogen/Femunden

Se litteraturlistan på http://members.tripod.com/~Anders_Gilljam/index.html
Tore Abrahamssons Okända Fjäll tipsar om en bok på tyska om paddling i Femundsmarka/Rogen . Dessutom har Grövelsjöns fjällstation endel informationsblad om paddling. Det är aldrig långa sträcker mellan sjöarna men det är alltid stenigt (ofta stora block) längs stränderna. Eftersom de flesta sjöar (undantaget Femunden och Rogen) är små så blir det endel lyft. Fördelen med canadensare är blal att det kan vara lättare att ta sig ur vid en stenig strand.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.