Jämtlands fjällklättring - nybörjare söker tips!

Hej!

Under sommaren har jag bestigit Stetind via normalvägen och Sydpillaren (med ett avsteg via hyllsystemet innan krux-reporna), Hamarøyskaftet och klubruta på Eidetind. Fjällklättringen har bitit mig rejält och de lokala, bultade låglandsklippornas lockande sång har avtagit till ett eko i falsk tonart. Letar därför nu efter tips på fin fjällklättring i det böljande landskap jag bor i. Har hittat "föraren" på ÖKKs hemsida men det måste ju finnas mer än detta. Mjölkvattnet har jag hört att någon ska ha klättrat vid, finns det någon ledinformation om detta?

Är mest intresserad av klippklättring men började smyga igång med isklättring förra vintern - kan tänka mig ett roligt äventyr med isyxor om isklättringen är lätt!

Allt gott,
Stefan L
 
Jag är ju "utomsocknes" och har inte klättrat i Jämtland på många år, men vid sylarna finns det en del fina fjällklättringsturer: Jag har själv bara klättrat Storsylens nordostpelare och Sylhammarleden, men de ses - antar jag - fortfarande som "klassiker" i sammahanhanget.

Stora sylarnatraversen brukar väl Östersunds klätterklubb ha vinterkurs vid?

Gillar man isklättring så föreslår jag Ristafallet i Undersåker, som ofta fryser till riktigt bra klättringsbar is.
 
Hej!

"Fin fjällklättring" i Jämtland är lite av en oxymoron skulle jag säga ;) De flesta turer innebär lång anmarsch, lös klippa och rätt så ofta skiftande väder.

Men med det skrivet så finns det i alla fall skapligt fina turer att göra.

Syltraversen är fin sommar som vinter med fin utsikt och häftig miljö - men det är inte så värst mycket klättring på den turen.

Djävulskammen innebär betydligt mindre gång och mycket mer klättring/klyving - rekommenderas!

Sydväggen på slottet har åtminstone två sommarturer som kan vara värda att göra. Löst som sagt, men med 400 höjdmetrar är det ändå ganska coolt för att vara Jämtland.

Mjölvattnet har sannolikt den bästa klippkvaliteten av all fjällklättring i Jämtland. Mycket hyllor, men ganska fint.

Helagsväggen är lite bortglömd, men har flera turer av varierande svårighetsgrad. Relativt kort anmarsch(cirka 15 km) och med skapligt alpin känsla - en måste över både glaciärsprickor och bergschrund för att ta sig till insteget.

Storådörren erbjuder nog några av Sveriges längsta klätterturer och är horribelt löst bitvis - till och med för att vara Jämtland - men äventyrspotentialen är stor! Nörder Storådörren är även Jämtlands högsta fjällsida.

Den största delen av fjällklättringen i Jämtland är bättre vintertid - det är lättare att ta sig till insteget(med skidor), myggfritt och framför allt - klippan är (förhoppningsvis) ihopfrusen.

Fina vinterturer en kan göra är som sagt isarna i Lunndörren, där finns det massor av turer att göra i alla svårighetsgrader. Väderutsatt, men det är ju en del av grejen!

Borgahällan är en annan klassiker med minimal anmarsch! Bekvämast i hela länet! Inte isklättring, utan vinterklättring. Finns flera leder på nordostväggen.

Kör hårt! Om en klättrar mycket i Skanderna så blir en väl förberedd inför andra fjällkedjor. Lös klippa kommer inte oroa dig, och anmarscher kommer kännas korta!

/Kaj
 

Liknande trådar