Isen Kilpisjärvi

Är det någon som vet när isen på sjön Kilpisjärvi brukar släppa?
Hur tjock är isen i maj?
Hur länge går det att gå/skida/köra skoter över till Treriksröset?
 
Det varierar hyfsat mellan åren, så det är svårt att säga.

Jag har ingen direkt erfarenhet av Kilpisjärvi, men har varit ut på många av sjöarna lite längre söderut, men fortfarande norr om Kiruna.

Isen brukar flyta upp någon gång i maj. I början av maj bör det vara mer än 50 cm is kvar. I slutet av maj betydligt mindre. Ta dock inte detta som någon garanti -- du bör definitivt kontrollera istjockleken i närtid innan du går ut på den. Hur mycket kärnis det är varierar också, så även om isen är hyfsat tjock behöver den inte bära.

Om det går att ta sig ut beror på vädret just när du ska dit. Är det tillräckligt kallt på nätterna fryser skaren på, och det går utmärkt att åka skidor/skoter på skaren. Är det värmebölja hela dygnet så försvinner föret väldigt fort, och det är svårt/omöjligt att ta sig fram någon längre sträcka. Detta inträffar under maj. Juni torde vara för sent, och hela april bör vara farbart (eventuellt med undantag av någon värmebölja i slutet av april -- som kan komma, men är ovanlig). Det är när det är plusgrader hela dygnet som det blir besvärligt.

Förhoppningsvis kan någon som tillbringar mer tid på Kilpisjärvi ge dig bättre information.
 
Varierar såklart år från år, och dag till dag. Mitten av maj brukar nog funka normalt men det kan vara närmast omöjligt att ta sig över pga mycket vatten på isen ett tag men sedan stiger ofta isen ock blir torr och slät som ett salsgolv igen. Ta kontakt med någon lokalt i Kilpisjärvi innan du åker för att höra.
Går en vandringsled över Malla Nationalpark till Treriksröset, kan funka om det är mycket vatten på sjön men om snön bär i fjällen ännu. Går också lätt att ta sig upp på fjället vid norsk/finska gränsen och åka längs en fjällplatå till Goldahytta en bit in på norsk sida om Treriksröset.
 
Senast ändrad:
Det är full vinter än. Halvmeter snö och betongskare även nere i skogslandet. Och åtskilligt med minusgrader så långt prognosen räcker så lär det inte bli något problem med föret. Betydligt knepigare att ta sig över gränsen till Finland dock.....
 

Logga in

Tips!

Aktuellt: Under Lagos yta